Ελληνικά διηγήματα: Μικρές ιστορίες που διαβάζονται μέχρι την επόμενη βουτιά στη θάλασσα. - iefimerida.gr

Ελληνικά διηγήματα: Μικρές ιστορίες που διαβάζονται μέχρι την επόμενη βουτιά στη θάλασσα.

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μερικές από τις καλύτερες συλλογές διηγημάτων που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους μήνες. Αγαπάμε τα διηγήματα, αγαπάμε τις μικρές ιστορίες γιατί συχνά τα πιο ουσιαστικά πράγματα λέγονται με λίγα λόγια.

Ελληνικά διηγήματα: Μικρές ιστορίες που διαβάζονται μέχρι την επόμενη βουτιά στη θάλασσα. | iefimerida.gr 0


ΓΚΙΑΚ
«Αυτή είν' η αλήθεια όμως. Ούτε περηφανεύομαι ούτε ντρέπομαι. Εγώ έκανα αυτό που έκρινα για τη δικιά μ' οικογένεια. Εσύ κρίνεις για τη δικιά σ'» λέει στο τέλος της πρώτης ιστορίας ο ήρωας. O Δημοσθένης Παπαμάρκος γράφει ιστορίες από τα παλιά, από τα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, για φόνους και εγκλήματα τιμής, ιστορίες άγριας εκδίκησης με πρωταγωνιστές άντρες σκληρούς και περήφανους που ξέρουν να τιμούν την παράδοση και την οικογένειά τους. «Γκιάκ» στα αρβανίτικα σημαίνει αίμα. Ο όρος υποδηλώνει την συγγένεια εξ αίματος αλλά και την εκδίκηση του αίματος, την υποχρέωση για εκδίκηση του αίματος. Ιστορίες για άντρες που το «γκιάκ» σκιάζει τις ζωές τους.

Γιατί μας αρέσει:
Γιατί η γλώσσα των κειμένων είναι πολύ ιδιαίτερη, ζωντανή, προφορική, οι ήρωες μιλούν σε πρώτο πρόσωπο. Γιατί αυτή η αυθεντική αφήγηση αφήνει τον αναγνώστη άφωνο. Γιατί το «Γκιάκ», βραβευμένο κι από το λογοτεχνικό περιοδικό «ο Αναγνώστης», ήταν αναμφίβολα η εκδοτική έκπληξη της χρονιάς. Διήγημα που ξεχωρίζει: Το «Ντο τ’ α πρες κοτσίδετε».

INFO
Συγγραφέας: Δημοσθένης Παπαμάρκος
Εκδόσεις Αντίποδες
Σελ.: 128
Τιμή: 9,20 €

Ελληνικά διηγήματα: Μικρές ιστορίες που διαβάζονται μέχρι την επόμενη βουτιά στη θάλασσα. | iefimerida.gr 1


ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΨΑΡΙΟΥ
«Η ελληνική οικογένεια είναι ένα τετράποδο που ζει εκτός ζωολογικού κήπου» έγραφε πριν μερικά χρόνια η Λένα Κιτσοπούλου και μοιάζει να θέλει να επιβεβαιώσει τα λόγια της αφού κοινό σημείο των διηγημάτων της συλλογής είναι η ελληνική οικογένεια και οι παθογένειές της. Οι ήρωες της Κιτσοπούλου μοιάζουν κανονικοί, ζούνε δίπλα μας, δουλεύουν, ερωτεύονται, μετακομίζουν για να ξεχάσουν έναν έρωτα, στέκονται στις ουρές στις τράπεζες, μεγαλώνουν τα παιδιά τους, πετάνε χαρταετούς, τρώνε σουφλέ σοκολάτας, ζουν με αγάπη, συμπόνια, ελπίδα και όνειρα. Κάποια στιγμή έρχονται σε επαφή με την ματαίωση, την απώλεια, τον θάνατο και τότε η ματαιότητα της ζωής αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο. Οι άνθρωποι θα θυμώσουν, θα τρελαθούν, θα σκεφτούν περίεργα πράγματα, θα αντιδράσουν παράξενα και τελικά «θα βρεθούν μέσα στις σκοτεινές τρύπες των πατρικών τους σπιτιών και θα αντισταθούν με τον τρόπο που μάθανε».

Γιατί μας αρέσει:
Γιατί η Λένα Κιτσοπούλου δεν διστάζει να ρίξει την αιχμηρή ματιά της στα απλά και καθημερινά, να αναδείξει κρυμμένες πληγές και να πει αλήθειες που ξεβολεύουν. Γιατί το κείμενο είναι γραμμένο σε μια γλώσσα πολύ σημερινή, κοφτή και προκλητική, διανθισμένο με χιούμορ, κάποια σατιρικά στοιχεία και μια δόση μελαγχολίας. Γιατί τα κείμενα της Κιτσοπούλου δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο, είναι από εκείνους τους συγγραφείς που ή λατρεύει ή λατρεύει να μισεί κανείς. Διήγημα που ξεχωρίζει: Το «Χαρταετοί».

INFO
Συγγραφέας: Λένα Κιτσοπούλου
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελ.: 248
Τιμή:12,20 €

Ελληνικά διηγήματα: Μικρές ιστορίες που διαβάζονται μέχρι την επόμενη βουτιά στη θάλασσα. | iefimerida.gr 2


ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΡΕΥΜΑ
Ένας μυστικός αστυνομικός περνάει τις μέρες και κυρίως τις νύχτες του με τον τον Άβερελ, έναν ξεχασμένο αναρχικό που μπορεί και να παίζει κομβικό ρόλο στο θέμα της ελληνικής τρομοκρατίας. Μια νεαρή συγγραφέας, άνεργη και άφραγκη, αναζητά ιστορίες στα ποτάδικα των Εξαρχείων. Κάπως έτσι βρίσκεται να ακούει τις απιστίες και τα ερωτικά μπερδέματα του κυρίου Ασημάκη. Ένας πενηντάχρονος άνεργος συνηθίζει να επισκέπτεται τη γριά μητέρα του που ζει ακόμα στην Κυψέλη και «έχει απομείνει κούτσουρο». Η σχέση τους και οι σκέψεις του αποκαλύπτουν ορισμένες θλιβερές σελίδες στο άλμπουμ της οικογενειακής ευτυχίες, σελίδες στις οποίες η γριά μάνα συνηθίζει να περνάει από εξωραϊστική κρησάρα.

Γιατί μας αρέσει:
Γιατί η πόλη της Αθήνας, οι γειτονιές του κέντρου και η μουντή καθημερινότητα, μοιάζει να είναι ο κεντρικός ήρωας στα διηγήματα του Κώστα Κατσουλάρη. Γιατί γίνεται φανερό ότι οι ήρωες συναντιούνται, συνομιλούν, αλλά δεν επικοινωνούν. Στην ουσία παραμένουν αμίλητοι, απλησίαστοι και ξένοι. Γιατί κάποια στιγμή ένας ήρωας λέει: «Οι άλλοι δεν ξέρουν τίποτε για εμάς, ούτε εμείς για εκείνους. Γιοι, κόρες, μανάδες, άντρες και γυναίκες. Δεν υπάρχει διαφορά: ζούμε στα οικεία σκοτάδια μας». Διήγημα που ξεχωρίζει: Το «Νυχτερινό ρεύμα».

INFO
Συγγραφέας: Κώστας Κατσουλάρης
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 160
Τιμή: 11,00 €

Ελληνικά διηγήματα: Μικρές ιστορίες που διαβάζονται μέχρι την επόμενη βουτιά στη θάλασσα. | iefimerida.gr 3


ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΓΟΡΓΟΝΕΣ
Χαρακίρι αλά ελληνικά, Bungee jumping στο Ζάλογγο, Πάσχα στο χωριό, Το καβλορίμετρο, Οικογένεια Van der Thanou, Το βαμπιρ των δακρύων και Πλέκουν ρούχα για τα αγάλματα είναι μερικές μόνο από τις 51 μικρές ιστορίες που περιλαμβάνει το πρώτο βιβλίο του Παναγιώτη Ρίζου. Στις ιστορίες αυτές παρεμβάλλονται μύθοι, θρύλοι και κάποιες μυθοποιημένες εκδοχές της ιστορίας που φωτίζουν κάπως διαφορετικά την πραγματικότητα. Οι ήρωες ζουν άλλοτε ονειρικές άλλοτε εξωπραγματικές καταστάσεις και αντιδρούν με τρόπο παράξενο, διαφορετικό, μη αναμενόμενο.

Γιατί μας αρέσει:
Γιατί απολαμβάνουμε το χιούμορ και τη σουρεαλιστική διάθεση του συγγραφέα. Γιατί ο Παναγιώτης Ρίζος είναι ένας σύγχρονος παραμυθάς που αφηγείται πρωτότυπες, παραποιημένες, παράδοξες εκδοχές του κόσμου. Γιατί κάποια στιγμή ένας ήρωας λέει: «Εμένα κανείς δεν με ρώτησε τι θέλω να γίνω άμα πεθάνω. Ούτε άμα ήμουν ζωντανός». Γιατί τα κείμενα απομακρύνονται από συμβάσεις και στερεότυπα και καθιστούν την ανάγνωση μια απολαυστική εμπειρία. Ιστορίες που ξεχωρίζουν: «Οικογενειακές εκδρομές» και «Επαγγελματικός προσανατολισμός».

ΙNFO
Συγγραφέας: Παναγιώτης Ρίζος
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Σελ.: 176
Τιμή: 11,99 €

Ελληνικά διηγήματα: Μικρές ιστορίες που διαβάζονται μέχρι την επόμενη βουτιά στη θάλασσα. | iefimerida.gr 4


ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΟΥΓΚΑΣ
Από την Πλατεία Κοτζιά στο Μπρίξτον, από την Πλατεία Εξαρχείων σε ένα μικρό χωριό της Βαυαρίας, κι από το Λονδίνο σε μια μικρή συνοριακή πόλη. Οι τόποι διαφορετικοί, οι άνθρωποι, αν και διαφορετικοί, ίδιοι. Με επιθυμίες, όνειρα, διαψεύσεις, απογοητεύσεις. Άλλες ιστορίες είναι φανταστικές. Άλλες
ξεκινούν από πραγματικά γεγονότα παρμένα από τις σελίδες των εφημερίδων. Κοινός παρανομαστής η ελευθερία, η απελευθέρωση από μια κατάσταση. Διήγημα που ξεχωρίζει: Το «Κατάσταση φούγκας» που έδωσε και τον τίτλο του στη συλλογή.

Γιατί μας αρέσει:
Γιατί οι ήρωες της Νίνας Ράπη είναι διαφορετικοί, ιδιαίτεροι και ταυτόχρονα εξαιρετικά οικείοι. Γιατί οι Νίνα Ράπη ξεπερνάει τις στερεοτυπικές αφηγήσεις για τα δύο φύλα και γράφει για ανθρώπους με συναισθήματα, όνειρα και απογοητεύσεις. Γιατί κάποια στιγμή γράφει: «Αυτό που μετράει δεν είναι τι μας συμβαίνει, αλλά πώς αντιδρούμε σ’ αυτό». Γιατί η φράση «Γιατί άφησες το παράθυρο ανοιχτό και μπήκε η μύγα;» συνοψίζει πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας.

INFO
Συγγραφέας: Νίνα Ράπη
Εκδόσεις Κέδρος
Σελ.: 144
Τιμή: 11,00 €

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ