Νέο Μνημόνιο: Τουλάχιστον 64 δισ. - iefimerida.gr

Νέο Μνημόνιο: Τουλάχιστον 64 δισ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Χρηματοδοτική βοήθεια που αγγίζει το 35% του σημερινού ΑΕΠ θα χρειαστεί η Ελλάδα προκειμένου να καλύψει ως το τέλος του 2018 τις δανειακές της υποχρεώσεις, με την παραδοχή ότι η πρόσβαση στις αγορές δεν θα είναι δυνατή.

Αυτό είναι επί της ουσίας το παζάρι με τους Ευρωπαίους, που θα τελειώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, στη διάρκεια του 12μήνου που ξεκινά από το τέλος Σεπτεμβρίου θα χρειαστούν 29,3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα περίπου 3,5 δισ. ευρώ του Ιουλίου για τις πληρωμές προς την ΕΚΤ, άλλα 3,2 δισ. ευρώ για ανάλογες πληρωμές τον Αύγουστο, καθώς και περίπου 1,6 δισ. ευρώ για την εξόφληση των δόσεων του Σεπτεμβρίου προς το ΔΝΤ.

Στο λογαριασμό θα πρέπει να προστεθούν, ούτως ή άλλως, η απλήρωτη δόση του Ιουνίου (1,6 δισ. ευρώ) προς το Ταμείο, ενώ είναι πολύ πιθανόν ότι θα προστεθεί στα χρωστούμενα και η δόση των 458 εκατ. ευρώ που πρέπει να πληρωθεί στις 13 Ιουλίου.

Συνολικά, στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018 η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες περίπου 52 δισ. ευρώ, στις οποίες αν προσθέσει κανείς τις δόσεις προς την ΕΚΤ και τις πληρωμές του ΔΝΤ για Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο, το «πακέτο» φτάνει στα 64 δισ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι μόνο για την πληρωμή τόκων χρειάζεται «κάλυψη» 17,2 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 9,4 δισ. ευρώ απαιτούνται για την «κάλυψη» των χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ χρηματοδοτικό πακέτο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ