Η πρώτη επίθεση στην ελευθεροτυπία: Διώκονται από την ΕΣΗΕΑ κορυφαίοι δημοσιογράφοι - iefimerida.gr

Η πρώτη επίθεση στην ελευθεροτυπία: Διώκονται από την ΕΣΗΕΑ κορυφαίοι δημοσιογράφοι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια συντονισμένη δίωξη στην ελευθερία του Τύπου βρίσκεται σε εξέλιξη από την κυβέρνηση, το ΕΣΡ και την ΕΣΗΕΑ. Το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να ασκηθούν οι πρώτες πειθαρχικές διώξεις σε δημοσιογράφους για την μεροληπτική -όπως υποστήριξε- στάση τους κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Οι διώξεις αφορούν τους Όλγα Τρέμη, Γιάννη Πρετεντέρη, Μαρία Σαράφογλου και Μανώλη Καψή από το Mega, Σταμάτη Μαλέλη και Νίκο Κονιτόπουλο (αρχισυντάκτης της εκπομπής του Κώστα Μπογδάνου που δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ), Άρη Πορτοσάλτε και Δημήτρη Οικονόμου από τον ΣΚΑΙ και Μαρία Χούκλη από τον ΑΝΤ1.

Η συνεδρίαση στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ ήταν θυελλώδης και εκτοξεύθηκαν πρωτοφανείς κατηγορίες εναντίον των δημοσιογράφων, σχετικά με «διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων», «ψευδείς ειδήσεις», «αντιγραφή των εκβιαστικών θέσεων των ξένων δανειστών», ενώ κατηγορήθηκαν μεταξύ άλλων ότι πρωτοστάτησαν στη μαζική επιχείρηση τρομοκράτησης των πολιτών.

Η δίωξη του πειθαρχικού οργάνου των δημοσιογράφων ήρθε συνέχεια δηλώσεων κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα, οι οποίοι εκτόξευσαν συγκαλυμμένες απειλές και ύβρεις εναντίον όσων δημοσιογράφων «τόλμησαν» να στηρίξουν το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και να υπεραμυνθούν της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας .

Το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ κινήθηκε, κυρίως, μετά την προκαταρκτική έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας και από πιέσεις του ΕΣΡ (επικεφαλής είναι η Λίνα Αλεξίου, μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου), για να διαπιστωθεί αν ορισμένα κανάλια και δημοσιογράφοι παραβίασαν την εκλογική νομοθεσία.

Απάντηση Μαλέλη

Στη δίωξη απάντησε μέσω facebook ο Σταμάτης Μαλέλης σημειώνοντας:

«Προς τα διάφορα καθεστωτικά κομματόσκυλα. Δεν πρόκειται να με φιμώσετε ότι και να κάνετε. Δεν τα κατάφερε καμία εξουσία δεν θα τα καταφέρετε και εσείς. Έχουμε μία τεράστια διαφορά. Δούλεψα σε όλη μου τη ζωή την ώρα που ζεσταίνατε τις κομματικές σας καρέκλες. Χάνετε το χρόνο σας με τις απειλές. Δεν μασάω. Όποιοι θέλετε με επιχειρήματα εδώ είμαι!».

Η πρώτη επίθεση στην ελευθεροτυπία: Διώκονται από την ΕΣΗΕΑ κορυφαίοι δημοσιογράφοι | iefimerida.gr 0


Απάντηση έδωσε μέσω της εκπομπής του στο ραδιόφωνο του Σκάι και ο δημοσιογράφος Αρης Πορτοσάλτε.

Αφού πρόβαλε δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου στην εκπομπή Online του Mega, την Πέμπτη, πριν από το δημοψήφισμα, στην οποία έλεγε ότι «Μόλις βγει το Οχι θα ανοίξουν οι τράπεζες, γιατί έκλεισαν εξαιτίας της ΕΚΤ», ο Αρης Πορτοσάλτε είπε στην εκπομπή του:

«Να κληθεί και ο Κατρούγκαλος για σπορά ψευδών ειδήσεων, οι τράπεζες δεν άνοιξαν μόλις βγήκε το Οχι, μόλις κληθεί ο υπουργός θα πάω κι εγώ να απολογηθώ».

Απάντηση ΣΚΑΪ

Ο ΣΚΑΪ διαπιστώνει εντεινόμενες απόπειρες τρομοκράτησης των φορέων της ενημέρωσης και των λειτουργών της από αυτοανακηρυγμένους φορείς ανάδειξης της μοναδικής αλήθειας.

Η στοχοποίηση και το κλίμα προγραφών εις βάρος δημοσιογράφων με «πειθαρχικές διώξεις» για τις απόψεις τους, οι προσωποποιημένες εξυβρίσεις από λαθρόβια έντυπα και το διαδίκτυο και οι συστηματικές συκοφαντικές επιθέσεις από πολιτικά στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού εις βάρος «μη αρεστών» μέσων ενημέρωσης, δημιουργούν, ήδη, μια πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα φανατισμού και μισαλλοδοξίας.

Όλες οι ενέργειες αυτές ένα στόχο έχουν: τη φίμωση της «άλλης», της όποιας «άλλης» άποψης και γνώμης και την απόκρυψη των «ενοχλητικών» ειδήσεων και της αλήθειας.

Ο ΣΚΑΪ δηλώνει ότι θα σταθεί απέναντι σε κάθε τέτοια εκδήλωση εκτροπής από τα δημοκρατικά κεκτημένα λειτουργίας του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης.

Ήδη αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ενημέρωση των πολιτικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και των διεθνών οργανώσεων προστασίας της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας της έκφρασης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, που είναι ο εγγυητής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (και ειδικότερα του άρθρου 10 για την Ελευθερία του Τύπου),θα είναι ο πρώτος μας σταθμός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ