Irish Times: Η Ελλάδα ξεμένει πλέον από φάρμακα λόγω των capital controls - iefimerida.gr

Irish Times: Η Ελλάδα ξεμένει πλέον από φάρμακα λόγω των capital controls

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O φαρμακοποιός Δημήτρης Τσιρίμπης αναρωτιέται πως θα ήταν αν ζούσε σε μια χώρα με το σύστημα να λειτουργεί άψογα και να μπορεί να δίνει φάρμακα στους πελάτες του με το πάτημα ενός κουμπιού.

Εξηγεί, με πάσα ειλικρίνεια, στον δημοσιογράφο των Irish Times πως «η αλήθεια είναι ότι θα βαριόμουν. Από τότε που άνοιξα το φαρμακείο έχω περάσει διάφορες δύσκολες καταστάσεις. Ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια». Μπροστά του έχει μια λίστα με 37 συνταγογραφούμενα φάρμακα τα οποία έχει παραγγείλει εδώ και κάποιες ημέρες, αλλά ο προμηθευτής του δεν μπορεί να του τα φέρει.

Τα capital controls έχουν προκαλέσει πονοκεφάλους για στον τομέα των φαρμάκων, αναφέρει το άρθρο, και τα φαρμακεία είναι τα πρώτα που υφίστανται την κατάσταση. Κάποιοι προμηθευτές δίνουν μόνο ένα μέρος του εμπορεύματος, ενώ άλλοι ζητούν τα μετρητά «μπροστά» για να εκτελέσουν τις παραγγελίες.

Ο κ. Τσιρίμπης δεν μπορεί να καταλάβει πώς κάποια φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη, σε σχέση με κάποια άλλα: «Είναι σαν λοταρία, δεν υπάρχει λογική εξήγηση γιατί δεν μας εφοδιάζουν με ορισμένα φάρμακα». Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ειδικές σύριγγες Clexane, «είχα τέσσερα κιβώτια σε απόθεμα και παράγγειλα άλλα 11. Ο προμηθευτής μου μού είπε πως δεν έχει στη διάθεσή του και έτσι κάλεσα την εταιρεία που μου είπε πως πρέπει να πληρώσω μετρητά για να μου τα δώσει.

Τελικά το έκανε, αλλά όπως παραδέχεται το 1/4 των φαρμακοποιών αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, καθώς δεν έχουν τα μετρητά για να κάνουν τις παραγγελίες τους. «Κάθε μέρα είναι μια μάχη με τα αποθέματά μας. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει εδώ και καιρό, αλλά έγινε χειρότερη τα τελευταία πέντε χρόνια. Έτσι, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξεπερνάμε τις δυσκολίες της κάθε μέρας».

Πρόσφατα, ο κ. Τσιρίμπης είχε ξεμείνει από ινσουλίνη. Του την προμήθευσε ένας συνάδελφός του και τώρα περιμένει από τον προμηθευτή του να του την φέρει για να την επιστρέψει κι αυτός με τη σειρά του. «Σου έρχεται ένα φάρμακο, το διαγράφεις από τη λίστα και στη συνέχεια ξεκινάς τη μάχη για το επόμενο», αναφέρει με νόημα.

Η συνάδελφός του, Ελένη Στελλάτου, συμφωνεί πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία δεν είναι καινούργια, αλλά έχουν επιδεινωθεί λόγω των capital controls. «Το πρώτο που άλλαξε είναι ότι δεν μπορούμε να παραγγείλουμε όσα φάρμακα θέλουμε και ότι ορισμένοι προμηθευτές ζητούν προκαταβολικά τα χρήματα. Ορισμένοι πελάτες είναι πολύ ανήσυχοι και θέλουν να κάνουν στο σπίτι τους ένα στοκ από φάρμακα υπό τον φόβο ότι θα έχουν έλλειψη. Επίσης, οι περισσότεροι πελάτες μας δεν μπορούν να πληρώσουν τις συνταγές τους. Ειδικά οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μόλις 120 ευρώ από τη σύνταξή τους».

Πολλοί από αυτούς ντρέπονται να ζητήσουν πίστωση, ενώ άλλοι, επειδή είναι χρόνια πελάτες σε συγκεκριμένα φαρμακεία, έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν τα φάρμακά τους δίχως να πληρώσουν.

Η κ. Στελλάτου αναφέρει πως οι πωλήσεις καλλυντικών έχουν σχεδόν καταρρεύσει. «Ούτε καν αντηλιακά δεν αγοράζουν κι ας βρισκόμαστε μέσα στο καλοκαίρι». Η ίδια αναφέρει πως για πρώτη φορά χρειάστηκε να πληρώσει με μετρητά τους υπαλλήλους της. Πάντως, και οι δύο φαρμακοποιοί δηλώνουν πως δεν έχουν εμφανιστεί συνθήκες πανικού στα φαρμακεία και έχουν να λένε για την ωριμότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους την κατάσταση.

Ο κ. Τσιρίμπης λέει: «Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως κι εμείς οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουμε επίσης προβλήματα. Ξέρουν ότι χρειάζονται μήνες για να μας αποζημιώσει το σύστημα υγείας. Ξέρουν ότι όλοι είμαστε μαζί σε αυτό το πρόβλημα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Φαρμακεία capital controls φάρμακα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ