Non paper Μαξίμου: Πρώτα μια συμφωνία-γέφυρα ως τέλος Ιουλίου για έκτακτες ανάγκες και μετά Μνημόνιο - iefimerida.gr

Non paper Μαξίμου: Πρώτα μια συμφωνία-γέφυρα ως τέλος Ιουλίου για έκτακτες ανάγκες και μετά Μνημόνιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα ζητήσει πρώτα ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για έκτακτες ανάγκες και μετά Μνημόνιο 18 μηνών ή 2 ετών.

Δείτε το Non paper του Μαξίμου

1.Η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

2. Στην τετραμερή [Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ] συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

3. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος του μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία».

3. Αύριο συνέρχεται, με teleconference, το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το «κοινό έδαφος».

ANSA: Ο Τσίπρας ζητάει επειγόντως 7 δισ. ευρώ για να γλιτώσει τη χρεοκοπία


Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το δάνειο αυτό ως «γέφυρα» για να μπορέσει η χώρα να καλύψει τις άμεσες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και να αποφύγει την χρεοκοπία

«Η Ελλάδα είναι εκτός περιγράμματος και γι' αυτό δεν φταίνε οι 'κακοί' Γερμανοί. Tις ευθύνες φέρουν οι κυβερνήσεις που έχουν προκύψει στην Αθήνα τα τελευταία 15-20 χρόνια", δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Paolo Gentiloni σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, προσθέτοντας ότι τώρα ο στόχος είναι «να αποτραπεί η μετάδοση του ελληνικού φαινομένου» από την ΕΕ, μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα του ιταλικού πρακτορείου, μετά το «Όχι» του δημοψηφίσματος η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κινήσει εκ νέου τις ιδιαίτερα πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη. Όμως στο μεσοδιάστημα η ελληνική οικονομία, η οποία ούτως ή άλλως είχε δεχθεί έντονο πλήγμα από τις εβδομάδες της αβεβαιότητας που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος, το πιθανότερο είναι ότι θα «δει» την καταστροφή της να διευρύνεται έως την Τετάρτη, την ίδια ώρα που συνεχίζουν να ενισχύονται οι εκροές καταθέσεων.

Το σίγουρο είναι ότι για μία ακόμη φορά το βάρος πέφτει στους ώμους της ΕΚΤ, η οποία στην τακτική συνεδρίαση της Τετάρτης 8 Ιουλίου, καλείται να αποφασίσει εάν θα δώσει ή όχι νέα ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο γερμανικός παράγοντας
Όλα δείχνουν, όμως, πάντα σύμφωνα με το Ansa ότι η Γερμανία δεν θεωρεί ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις. Άλλωστε η κυρία Μέρκελ, δια του εκπροσώπου Τύπου της, εξέφρασε τη σαφή άποψη του Βερολίνου για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Μία άποψη την οποία, όπως όλα δείχνουν, αποδέχεται και μεγάλο μέρος του Eurogroup.

Μία εκ των βασικών θέσεων του Βερολίνου, την οποία έχει τονίσει κατ' επανάληψη και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, είναι ότι η Γερμανία δεν συζητά, αυτή τη στιγμή, το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δηλαδή μία εκ των βασικών προτάσεων που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά.

Δείτε τις εξελίξεις το απόγευμα, στις Βρυξελλες

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Ολάντ-Μέρκελ-Γιούνκερ, που γίνεται στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.

19:23 Ρέντσι: Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στην ανάπτυξη, το μέλλον, την καινοτομία. Νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί ακόμα και αρκετά γρήγορα τεχνική λύση για την Ελλάδα. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να βρεθεί μία πολιτική λύση.
Η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα μείνει ή αν θα φύγει από το ευρώ. Για να μείνει θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες.

19:10 Μαξίμου: «Το σημερινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής».

Σε άτυπη ενημέρωση εξηγεί γιατί δεν προσήλθε στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών με προτάσεις, υποστηρίζοντας πως τις είχε καταθέσει από την προηγούμενη Τρίτη και πως αυτές παραμένουν στο τραπέζι.

«Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη ρύθμιση του χρέους. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθούν σήμερα και αύριο, ώστε, σύντομα, να κλείσει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με βάση και την εντολή του δημοψηφίσματος. Συμφωνία που, παράλληλα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα».

18:44 Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ

Στη συνάντηση, πλην των ηγετών, βρίσκονται και οι κκ. Παππάς και Τσακαλώτος.

Non paper Μαξίμου: Πρώτα μια συμφωνία-γέφυρα ως τέλος Ιουλίου για έκτακτες ανάγκες και μετά Μνημόνιο | iefimerida.gr 0
Non paper Μαξίμου: Πρώτα μια συμφωνία-γέφυρα ως τέλος Ιουλίου για έκτακτες ανάγκες και μετά Μνημόνιο | iefimerida.gr 1

Οι δηλώσεις των ηγετών μπαίνοντας στη Σύνοδο των 19:

18:32 Ολάντ: Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Για να το πετύχουμε η Ελλάδα πρέπει να κάνει σοβαρές και αξιόπιστες προτάσεις. Τις περιμένουμε. Στη συνέχεια όλοι πρέπει να δείξουμε ευθύνη, αλληλεγγύη και ταχύτητα.

Η ευθύνη εναπόκειται στην Ελλάδα να κάνει προτάσεις, η αλληλεγγύη εναπόκειται στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε κάθε τόσο να ασχολούμαστε με την Ελλάδα. Πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Κάποιες προτάσεις έχουν γίνει προφορικά αλλά πρέπει να συμπληρωθούν. Δεν έχουν εκφραστεί εν των συνόλω τους. Θα πρέπει η Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να τις στείλει για να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η επεξεργασία. Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα προοπτική για τους επόμενους μήνες.

18:31 Βέλγος πρωθυπουργός (Σαρλ Μισέλ): Ελπίζω ο Τσίπρας να δεσμευτεί πραγματικά σήμερα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο, ούτε με το μαχαίρι στο λαιμό, το Eurogroup δεν ήταν παραγωγικό. Αν δεν υπάρχει καμία πρόταση στο τραπέζι, τότε αυτό σημαίνει ότι ο κ.Τσίπρας δεν είναι σε θέση να τιμήσει την παραμονή της χώρας του στο ευρώ. Υπάρχει κόπωση γιατί η ελληνική κυβέρνηση κάνει πίσω κάθε φορά που πρέπει να αναλάβει την ευθύνη.

18:13 Μέρκελ:

«Ολοκληρώθηκε το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα και υπήρξε ένα ιδιαίτερα σαφές «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα. Δεν έχουμε ακόμη τη βάση να αρχίσουμε νέες διαπραγματεύσεις σε ότι αφορά τη συζήτηση του προγράμματος του ESM. Εξακολουθεί να ισχύει για εμάς η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ανάληψη ευθυνών σε εθνικό επίπεδο.

Χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να βοηθήσουμε. Χωρίς ανακατατάξεις και μεταρρυθμίσεις δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Δεν έχουμε ακόμη βάση για νέα διαπραγμάτευση. Δεν πρόκειται για εβδομάδες αλλά για ελάχιστες ημέρες που έχουν απομείνει.

Θα ακούσουμε προσεκτικά τι έχει να μας πει ο κ. Τσίπρας».

18:10 Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας μπαίνοντας στη Σύνοδο δήλωσε:

Ολλανδός πρωθυπουργός (Ρούτε): «Είμαι πολύ αρνητικός για αυτή τη σύνοδο και για το αν η Ελλάδα θέλει να φέρει νέα πρόταση. Φαίνεται ότι συνεχίζουν να έρχονται με τις παλιές προτάσεις. Αλλά η μόνη λύση είναι να πάρουμε δύσκολα μέτρα τώρα. Η πίστη στην Ελλάδα εξαρτάται από την Αθήνα και όχι από τις Βρυξέλλες. Η ελληνική κυβέρνηση παίρνει τεράστια ρίσκα με το συμφέρον του ελληνικού λαού. Είμαι εδώ σήμερα για να φροντίσω την ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης. Εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα μπροστά. Αν αποτύχει να το κάνει τότε το τέλος θα είναι κοντά».

Σε ερώτηση για το αν σκέφτεται το Grexit, απάντησε: «Δεν θα το έλεγα αυτό, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν φέρουν νέες προτάσεις σήμερα ή στο άμεσο μέλλον, με το πρόγραμμα να έχει εκπνεύσει, δεν θα μπορούμε πλέον να τους βοηθήσουμε».

Non paper Μαξίμου: Πρώτα μια συμφωνία-γέφυρα ως τέλος Ιουλίου για έκτακτες ανάγκες και μετά Μνημόνιο | iefimerida.gr 2

18:00 Δηλώσεις Γιούνκερ, την ώρα που εισερχόταν στη Σύνοδο Κορυφής των 19 ηγετών της ευρωζώνης:

Χαίρομαι πάντα όταν βλέπω τον Τσίπρα για να συζητήσουμε μια λύση. Και πάλι δεν έχουμε ένα καινούριο έγγραφο, του έχουμε καταστήσει σαφές τι πρέπει να κάνει και τώρα περιμένουμε.

Το ναυάγιο του Eurogroup

Ντάισελμπλουμ, μετά το Eurogroup

Πιστέψαμε ότι θα υπάρχουν προτάσεις, πρέπει να βρούμε προτάσεις που θα μας σταλούν. Υπάρχει μεγάλη πίεση χρονική, το ξέρουμε όλοι, ο χρόνος για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ περιορισμένος. Εμείς δεν θα δώσουμε ποτέ ένα σινιάλο προς την ΕΚΤ γιατί είναι ανεξάρτητη. Θέλω να ελπίζω ότι οι Ελληνες θα μας στείλουν το πρωί τη νέα πρόταση, τη νέα αίτηση και θα δούμε τι θα κάνουμε.

Spiegel: Τι θα συζητήσουν;
Χωρίς να υπάρχουν προτάσεις, τι θα συζητήσουν στην αποψινή Σύνοδο, αναρωτιέται το Spiegel στη Live κάλυψη της ελληνικής κρίσης στην ιστοσελίδα του. «Για αναδιάρθρωση χρέους; Ή για τις λεπτομέρειες ενός Grexit;», συνεχίζει.

Telegraph:

«Αυτό είναι περίεργο. Η Σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης θα ξεκινήσει στις 7.30 και οι Ελληνες εμφανίστηκαν χωρίς νέα πρόταση (αν και εκείνοι ισχυρίζονται ότι εμφάνισαν). Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συζητήσουν τώρα οι ηγέτες, μετά από ένα Eurogroup που ήταν σχεδόν αποτυχία.

Πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει:
«Δεν έχουμε προτάσεις υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες. Το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα το ίδιο και σήμερα. Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;»

Σύμφωνα με την κυβέρνηση ο κ. Τσακαλώτος κατέθεσε τις προτάσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτές τότε δεν είχαν συζητηθεί επειδή στο Eurogroup οι ΥΠΟΙΚ είπαν ότι θα περιμένουν το δημοψήφισμα και μετά θα τοποθετηθούν.

«Περιμένουμε τα σχόλια τους σήμερα», αναφέρει κυβερνητική πηγή.

Ντε Γκίντος: «Κάναμε συζήτηση γενικά, δεν είχαμε προτάσεις»

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος μετά το τέλος του Eurogroup σχολίασε «Η Ελλάδα δεν κατέθεσε προτάσεις. Κάναμε συζήτηση γενικά»

«Πιθανό ακόμη ένα έκτακτο Eurogroup»

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης, ότι υπάρχει απογοήτευση για την έλλειψη συγκεκριμένων σχεδίων από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι είναι πιθανό – όχι βέβαιο – ακόμη ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα.

Ντολ: «Ανικανότητα και απερισκεψία από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Τζόζεφ Ντολ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μέσω Twitter ανέφερε μετά το τέλος του Eurogroup «Χωρίς προτάσεις, καμία πρόοδος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήγε με άδεια χέρια στο Eurogroup και έδειξαν πάλι την ανικανότητα και την απερισκεψία τους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ