Τελεσίγραφο Μέρκελ-Ολάντ στον Τσίπρα: Θέλουμε σαφείς προτάσεις εδώ και τώρα - iefimerida.gr

Τελεσίγραφο Μέρκελ-Ολάντ στον Τσίπρα: Θέλουμε σαφείς προτάσεις εδώ και τώρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τελεσίγραφο στον Αλέξη Τσίπρα έστειλαν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντησή τους στο Παρίσι.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας άφησαν ανοιχτή την πόρτα για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, όμως τόνισαν αμφότεροι ότι πρέπει η Αθήνα να υποβάλει σαφείς, συγκεκριμένες προτάσεις και γρήγορα.

«Η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή για συζήτηση», είπε ο Φρανσουά Ολάντ, καλώντας τον Ελληνα πρωθυπουργό να καταθέσει «σοβαρές προτάσεις γρήγορα». Πιο ξεκάθαρη ήταν η Ανγκελα Μέρκελ, τονίζοντας δύο φορές ότι οι προτάσεις της Αθήνας θα πρέπει να είναι απόλυτα σαφείς και συγκεκριμένες και να κατατεθούν μέσα στην εβδομάδα, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι συνθήκες για τη συζήτηση ενός προγράμματος που περιλαμβάνει τον ESM.

Πιο διαλλακτικός στο λόγο του ήταν ο Ολάντ, ο οποίος- όπως και η Μέρκελ- σημείωσε ότι και οι δύο χώρες σέβονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Πρόσθεσε όμως ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να κάνει σοβαρές προτάσεις και συνέχισε λέγοντας ότι η Σύνοδος της Ευρωζώνης την Τρίτη θα καθορίσει τη θέση της με βάση τις ελληνικές προτάσεις.

Η Καγκελάριος από την άλλη, τόνισε ότι σέβεται την απόφαση του δημοψηφίσματος, καθώς είναι η ψήφος ενός ανεξάρτητου δημοκρατικού κράτους, αλλά έθεσε ένα σημαντικό ερώτημα. «Ποια είναι η θέση των άλλων 18 λαών της ευρωζώνης;». Η προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα του ESM δεν υπάρχουν σήμερα. Αύριο ο κ. Τσίπρας πρέπει να μας πει πώς θέλει να συνεχίσει, συνέχισε η Ανγκελα Μέρκελ.

«Πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες, σαφείς προτάσεις, για να μπει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Συγκεκριμένες προτάσεις, που πρέπει να παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα. Ο χρόνος πιέζει, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Στη συνέχεια επικαλέστηκε την αναφορά του Φρανσουά Ολάντ, για την ευρωπαϊκή αρχή της αλληλεγγύης, συμφωνώντας με την τοποθέτησή του. «Ναι, έχουμε επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα. Η τελευταία πρόταση που κάναμε ήταν αυτού του είδους. Ομως, αυτή τη στιγμή η Ευρώπη απαιτεί ο καθένας ξεχωριστά να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Θα σεβαστούμε πλήρως τη δημοκρατία, αλλά και τους άλλους 18. Αυτό επίσης είναι δημοκρατία», τόνισε με νόημα η κ. Μέρκελ.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε το νόμισμα, αλλά όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη. Αυτό σημαίνει αλληλεγγύη», κατέληξε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ