ΕΚΤ: Κλείνει τη στρόφιγγα στις ελληνικές τράπεζες -Διατηρεί τον ELA αλλά «κουρεύει» τα ενέχυρα - iefimerida.gr

ΕΚΤ: Κλείνει τη στρόφιγγα στις ελληνικές τράπεζες -Διατηρεί τον ELA αλλά «κουρεύει» τα ενέχυρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μια απόφαση που προκαλεί πρόβλημα στις τράπεζες της Ελλάδας, η ΕΚΤ αποφάσισε μεν να διατηρήσει τον ELA αλλά «κουρεύει» τα ενέχυρα.

Ετσι, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μικρό «μαξιλάρι», κάτι που σημαίνει ότι μειώνονται τα επίπεδα ρευστότητας.

Στην ανακοίνωσή της ΕΚΤ δεν προσδιορίζεται το ποσοστό του «κουρέματος» στα ενέχυρα, αν και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό είναι μικρό

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να προσφέρουν μεγαλύτερα εχέγγυα για να εξασφαλίσουν ρευστότητα δυσκολεύοντας το στόχο της ρευστότητας για κάποιες από τις τράπεζες που έχουν εξαντλήσει τα εχέγγυά τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Financial Times, δύο στελέχη της ΕΚΤ είχαν ένσταση για την απόφαση, ζητώντας αμφότεροι από την κεντρική τράπεζα να λάβει σκληρότερα μέτρα.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο ELA παρέχεται μόνο έναντι επαρκών ενεχύρων.

«Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοοικονομικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την νομισματική πολιτική και την ισορροπία του ρίσκου στην σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη. Δηλώνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία εντός της εντολής της».

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το μαξιλάρι άντλησης του ELA ήταν περίπου 20 δισ. ευρώ και τώρα εκτιμούν ότι η σημερινή απόφαση είναι μήνυμα για την διαπραγμάτευση και όχι τόσο ουσίας. Κάτι που σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας πάει στις Βρυξέλλες με πίεση από την ΕΚΤ και με... δεμένα χέρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ELA ΕΚΤ τράπεζες Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ