Τελείωσε μετά από έξι ώρες το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών -Θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν - iefimerida.gr

Τελείωσε μετά από έξι ώρες το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών -Θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οδεύει προς το τέλος του το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι αυτή την ώρα οι κύριοι Τσίπρας, Καμμένος, Μεϊμαράκης, Θεοδωράκης και Γεννηματά κάνουν έναν τελικό έλεγχο στο κείμενο της κοινής ανακοίνωσης. Το σχέδιο δήλωσης δεν συνυπογράφει ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, όπως είχε γράψει το iefimerida, αφού είναι ένα κείμενο «πίστης» στο ευρώ.

16:51

Κοινό ανακοινωθέν όπου θα αποτυπώνεται η βούληση των ελληνικών κομμάτων για παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη ετοιμάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί, μετά την ολοκλήρωση του μαραθώνιου Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το κοινό κείμενο δεν αναμένεται να υπογράψει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Απών από τη συνεδρίαση είναι ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

15:26 Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναρτά βίντεο με τίτλο «Ελληνικό Δημοψήφισμα: Δεν υπάρχουν συνέπειες στην γαλλική οικονομία».

15:17 Η βρετανική Telegraph ανάρτησε προφίλ του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τίτλο «Ποιός είναι ο πολιτικός που θα αντικαταστήσει τον Γιάνη Βαρουφακη».

15:05 Στις 20:15 ώρα Ελλάδας θα κάνουν κοινή δήλωση η Ανγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ για το θέμα της Ελλάδας

14:45 Φωτογραφίες από την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Ολάντ με Τσίπρα και Μέρκελ για το ελληνικό δημοψήφισμα έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική Προεδρία.

14:40 Η Le Monde αναρτά χάρτη στην online έκδοσή της με τίτλο «Μόνο τα πλούσια προάστια της Αθήνας ψήφισαν Ναι στο δημοψήφισμα» #Greferendum

14:39 Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές από το Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησαν μόνο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και όχι για οποιοδήποτε οικονομικό θέμα

14.33: Guardian: Πληροφορίες ότι υπήρξε νέα διακοπή στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για να μιλήσει τηλεφωνικά ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ.

14:16 H γαλλική Le Monde κάνει αφιέρωμα στην Online έκδοσή της για τον «Ροκ σταρ του web Γιάνη Βαρουφάκη»

14:10 Dijsselbloem (Eurogroup): Θα απαιτηθεί η υλοποίηση δύσκολων μέτρων στην Ελλάδα, αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις ακόμη και μετά το #dimospifisma

13:45 Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις τόνισε ότι στην Ευρωζώνη υπάρχουν 19 δημοκρατίες και πρέπει να βρεθεί λύση αποδεκτή για όλους. Το «Οχι» έκανε πιο δύσκολη αυτή την προσπάθεια αλλά πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο. Λίγο νωρίτερα ξεκαθάρισε ότι η σταθερότητα της Ευρωζώνης δεν αλλάζει αλλά θα πρέπει να βρεθεί και οικονομική σταθερότητα, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

13.43: To Reuters μεταδίδει πως η γαλλική Προεδρία αρνήθηκε ότι υπήρξε το πρωί της Δευτέρας τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Φρανσουά Ολάντ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Λίγο νωρίτερα, από την ελληνική προεδρία ήρθε η πληροφορία ότι Τσίπρας-Παυλόπουλος διέκοψαν για λίγο τη σύσκεψη για να συνομιλήσουν τηλεφωνικά με τον Ολάντ.

Τελικά «Μόνο ο Παυλόπουλος μίλησε με τον Ολάντ, η προεδρία έκανε λάθος» ανέφερε επίσημη πηγή.

13:40 Ο Πούτιν ζήτησε να μιλήσει με τον Τσίπρα, αναφέρει κυβερνητική πηγή

13:39 «Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να συνδράμουν στο να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού από το χθεσινό δημοψήφισμα για μια βιώσιμη λύση» αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

13:30 Ο Λαφαζάνης στο προεδρικό μέγαρο

Καμία πληροφορία δεν έγινε ακόμη γνωστή για την παρουσία του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο συμβούλιο αρχηγών.

13:20 Πηγές αναφέρουν ότι συντάσσεται κοινό κείμενο των αρχηγών για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και ότι διαφωνεί ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

13:00 Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έριξε στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών την τελευταία πρόταση Γιούνκερ ως βάση συζήτησης για συμφωνία.

Τι έλεγε η τελευταία πρόταση Γιούνκερ

24 ώρες πριν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης στις 30 Ιουνίου και ενώ η χώρα βάδιζε προς δημοψήφισμα με κλειστές τράπεζες και capital controls ο Γιούνκερ έριξε στο τραπέζι μια τελευταία πρόταση, με πολλές διορθώσεις.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση τέσσερις βασικούς όρους για συμφωνία.

Αναλυτικά:

  •     Να γίνει αποδεκτό το κείμενο των θεσμών (σσ εκείνο με τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13% και όχι στο 23%)
  •     Ο Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει ναι
  •     Οι θεσμοί να αποδεχτούν μια αλλαγή στο κείμενό τους (ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για υποχώρηση των δανειστών στην κατάργηση του ΕΚΑΣ)
  •     Η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε να υπάρξει και αναφορά για το χρέος. Ειδικότερα φέρεται να προτείνει πως η υπόσχεση του Eurogroup, τον Νοέμβριο του 2012, που είχε λάβει τότε η κυβέρνηση Σαμαρά θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο του 2015 σε συνεργασία με τον ESM.

«Οχι» είπε το Μαξίμου

Η ελληνική απάντηση, πάντως, φέρεται να ήταν αρνητική, καθώς, όπως διαρρέουν κύκλοι του Μαξίμου «Ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει "όχι"».

Χαρακτηριστικά κύκλοι της κυβέρνησης ανέφεραν:

«Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται και γράφεται, εργάζεται για τη λύση. Ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει "όχι"».

Τηλέφωνο Τσίπρα-Παυλόπουλου σε Ολάντ και Ντράγκι

Η σύσκεψη διεκόπη για λίγο και επικράτησε πανικός στους δημοσιογράφους που βρίσκονται μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποχώρησαν από την αίθουσα για να συνομιλήσουν τηλεφωνικά με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μάριο Ντράγκι.

Ξεκίνησε στις 10 το πρωί

Λίγο μετά τις 10 το πρωί ξεκίνησε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την Προκόπη Παυλόπουλο, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, όπως από χθες το βράδυ είχε προαναγγείλει ο ΑλέξηςΤσίπρας.

Πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς έφτασε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ακολούθησαν οι Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Καμμένος και η κυρία Γεννηματά έφτασαν με αυτοκίνητο, ενώ οι άλλοι τρεις αρχηγοί έφτασαν πεζή στο Προεδρικό Μέγαρο. Τελευταίος κατέφθασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δέκα λεπτά μετά τις 10, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Τελείωσε μετά από έξι ώρες το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών -Θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν | iefimerida.gr 12
Τελείωσε μετά από έξι ώρες το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών -Θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν | iefimerida.gr 13
Τελείωσε μετά από έξι ώρες το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών -Θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν | iefimerida.gr 14
Τελείωσε μετά από έξι ώρες το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών -Θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν | iefimerida.gr 15
Τελείωσε μετά από έξι ώρες το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών -Θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν | iefimerida.gr 17
Τελείωσε μετά από έξι ώρες το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών -Θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν | iefimerida.gr 18
Τελείωσε μετά από έξι ώρες το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών -Θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν | iefimerida.gr 19
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ