Σταθάκης: Αν η ΕΚΤ διατηρήσει τον ELA, τα ΑΤΜ θα έχουν λεφτά έως την Παρασκευή - iefimerida.gr

Σταθάκης: Αν η ΕΚΤ διατηρήσει τον ELA, τα ΑΤΜ θα έχουν λεφτά έως την Παρασκευή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξαρτάται αν τα ΑΤΜ της Ελλάδας θα συνεχίσουν να δίνουν τα 60 ευρώ ανά ημέρα στους πολίτες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, αρκεί η ΕΚΤ να διατηρήσει ακόμα και στα ίδια επίπεδα τον ELA ώστε οι τράπεζες να έχουν ρευστότητα και να μπορούν να δίνουν χρήματα στους πολίτες. Σε διαφορετική περίπτωση, τα ΑΤΜ θα στερέψουν.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός ΟΙκονομίας με δηλώσεις του στο BBC είπε: «Η χώρα μας δεν έχει καμία εντολή να αποχωρήσει από την ευρωζώνη».

ΚΑι συμπλήρωσε: «Καταρχάς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να τηρεί τις ελληνικές τράπεζες ζωντανές για διάστημα μίας εβδομάδας έως 10 ημερών, έτσι ώστε οι συνομιλίες διάσωσης να μπορούν να εξελιχθούν εν τω μεταξύ, ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», αναφέρει το BBC επικαλούμενο τη συνέντευξη του υπουργού και συνεχίζει ότι «στην καλύτερη περίπτωση», όπως ανέφερε ο υπουργός, η ΕΚΤ θα παρέχει επιπλέον 3 δισ. ευρώ με τη μορφή έκτακτης χορήγησης ρευστότητας (ELA) εντός της ημέρας.

Αλλά ακόμη και αν η ΕΚΤ απλώς συνεχίσει να κρατάει παγωμένο τον ELA, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η τρέχουσα ανάληψη μετρητών και οι περιορισμοί στη μεταβίβαση των ρευστών μέσω τραπεζών θα μπορούσαν να παραμείνουν στη θέση τους έως την Παρασκευή.

«Φυσικά, αν η ΕΚΤ αποφασίσει να μειώσει τον ELA, τότε οι τράπεζες θα βρίσκονταν σε δεινή κατάσταση. Το δεύτερο στοιχείο της διάσωσης θα βασιστεί στην επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους πιστωτές, την περασμένη εβδομάδα, όταν δέχθηκε τις περισσότερες από τις προτάσεις των εταίρων για περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και μικρές αλλαγές στη φύση των προτεινόμενων περικοπών στις συντάξεις», συμπληρώνει ο Σταθάκης.

Τέλος, η κυβέρνηση θέλει μια βιώσιμη περικοπή του χρέους κατά 30%, σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα και κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον υπουργό θα μπορέσει να συμβεί είτε μέσω της άμεσης διαγραφές, είτε μέσω επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΤΜ Γιώργος Σταθακης ELA τράπεζες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ