Σήμερα η ΠΝΠ για τις θυρίδες -H δήλωση σοκ της Βαλαβάνη - iefimerida.gr

Σήμερα η ΠΝΠ για τις θυρίδες -H δήλωση σοκ της Βαλαβάνη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί τη Δευτέρα θα προσδιορίζεται το πώς θα γίνεται η πρόσβαση των πολιτών στις τραπεζικές θυρίδες.

Νωρίτερα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη με μια δήλωση σοκ είπε αρχικά ότι όποιος έχει θυρίδα στην τράπεζα μπορεί να πάρει ό,τι επιθυμεί, εκτός από μετρητά. «Συνοδεία υπαλλήλου της τράπεζας, ο καθένας μπορεί να πάρει από τη θυρίδα του στην τράπεζα ό,τι θέλει εκτός από μετρητά» δήλωσε η υπουργός, ενώ λίγο αργότερα η κυρία Βαλαβάνη επανήλθε, διευκρινίζοντας πως από τις θυρίδες δεν μπορεί να πάρουν οι καταθέτες ούτε χρυσό, ούτε κοσμήματα, ούτε μετρητά, αλλά μόνο έγγραφα, κάτι που έγινε μετά από συζήτηση – όπως υποστήριξε – με τραπεζίτες. Επικαλέστηκε δε την ύπαρξη των capital controls για να αιτιολογήσει την απαγόρευση αυτή.

Διαψεύδει ο Σκουρλέτης

Ωστόσο ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, δημοσίως, δήλωσε πως δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση σε κυβερνητικό όργανο.

Ενω και η πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη σε παρέμβασή της είπε πως δεν έχει τεθεί επίτου παρόντος κανένα τέτοιο θέμα. Διευκρίνισε δε πως οι υπάλληλοι της τράπεζας δεν μπορούν να συνοδεύσουν τον πελάτη στις θυρίδες.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κα Λούκα Κατσέλη σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά:

«Η πρόσβαση των πελατών στις θυρίδες που διατηρούν σε υποκαταστήματα τραπεζών θα προσδιοριστεί χρονικά από την επικείμενη έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Υπενθυμίζεται ότι το περιεχόμενο των θυρίδων αποτελεί προσωπικό δεδομένο των πελατών και πρόσβαση σε αυτές έχουν αποκλειστικά

Η ανακοίνωση ήρθε μετά τη δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη ότι οι πολίτες που έχουν θυρίδες θα μπορούν να πάρουν τα πράγματά τους με παρουσία εισαγγελέα, όχι όμως τα όποια χρήματα μπορεί να έχουν μέσα.

Στις 22:00 ξεκίνησε υπό τον αναπληρωτή υπουργό σύσκεψη με τη συμμετοχή της προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκας Κατσέλη αλλά και των διοικήσεων όλων των συστημικών τραπεζών σχετικά με το θέμα.

Η ΠΝΠ θα καθορίζει όχι μόνο το πλαίσιο πρόσβασης των πολιτών στις θυρίδες -ο κ. Μάρδας ξεκαθάρισε ότι ο πολίτης θα έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει με το περιεχόμενό τους- αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι από την Τρίτη (σ.σ τη Δευτέρα εκπνέει η πρόθεσμία κλεισίματος των τραπεζών που όριζε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της προηγούμενης Κυριακής) με τη λειτουργία των τραπεζών αλλά και το όριο αναλήψεων μέσω των ATMs.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ