Τσίπρας: Ξεκινά η διαπραγμάτευση - iefimerida.gr

Τσίπρας: Ξεκινά η διαπραγμάτευση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την δήλωσή του από το μέγαρο Μαξίμου. Εν συνεχεία έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και ορίστηκε για σήμερα στις 10 το πρωί, σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

«Αυτή τη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα είναι και το χρέος» είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του και πρόσθεσε: «Εχω πλήρη συνείδηση ότι η εντολή που μου δίνετε δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη»

Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού:

«Ελληνίδες, Έλληνες

Το σημερινό δημοψήφισμα δεν έχει νικητές και ηττημένους. Αποτελεί μια μεγάλη νίκη από μόνο του. Σήμερα, όλες και όλοι μαζί, γράψαμε μια λαμπρή σελίδα στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία.

Αποδείξαμε ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες η δημοκρατία δεν εκβιάζεται και αποτελεί κυρίαρχη αξία και επιλογή διεξόδου.

Αποδείξαμε επίσης ότι όταν ένας λαός έχει πίστη και συλλογική συνείδηση, μπορεί να αντέξει και να ξεπεράσει ακόμα και τις μεγαλύτερες δυσκολίες.

Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τον καθένα και τη καθεμιά από εσάς ξεχωριστά.

Ανεξάρτητα από το τι επιλέξατε στην κάλπη, σήμερα, από τώρα και στο εξής, είμαστε όλοι ένα.

Και χρέος μας είναι να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να ξεπεράσουμε αυτή τη κρίση και να ξανασηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά. Διαφυλάττοντας ως κόρη οφθαλμού την εθνική ενότητα, αποκαθιστώντας τη κοινωνική συνοχή αλλά και την οικονομική σταθερότητα.

Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω και τους χιλιάδες ευρωπαίους πολίτες που σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης βγήκαν στους δρόμους δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό.

Τσίπρας: Ξεκινά η διαπραγμάτευση  | iefimerida.gr 0

Ελληνίδες, Έλληνες,

Σήμερα, με δεδομένες τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, κάνατε μια πολύ γενναία επιλογή. Ωστόσο, έχω πλήρη συνείδηση ότι η εντολή που μου δίνετε δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας δύναμης για την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας. Με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, με όρους προοπτικής και απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Και αυτή την εντολή θα την υπηρετήσω χωρίς χρονοτριβή.

Γνωρίζουμε όλοι πως εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως δίκαιες λύσεις. Υπάρχουν βιώσιμες λύσεις. Αρκεί να το επιδιώκουν και οι δύο πλευρές.

Θέλω επίσης να επισημάνω ότι με τη σημερινή ιστορική και γενναία επιλογή του ο ελληνικός λαός απάντησε στο σωστό ερώτημα και ταυτόχρονα άλλαξε και το ερώτημα του διαλόγου στην Ευρώπη.

Δεν απάντησε στο ερώτημα μέσα ή έξω από το ευρώ. Αυτό το ερώτημα πρέπει να φύγει οριστικά από τη συζήτηση. Δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι ο μονόδρομος των μνημονίων της λιτότητας.

Ο Ελληνικός λαός σήμερα έδωσε απάντηση στο ερώτημα: Ποια Ευρώπη θέλουμε. Και απάντησε γενναία : θέλουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Από αύριο η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Άμεση προτεραιότητά μας η τάχιστη αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού μας συστήματος, η αποκατάσταση της οικονομικής μας σταθερότητας.

Και είμαι βέβαιος ότι η ΕΚΤ κατανοεί πλήρως όχι μόνο τη γενική οικονομική κατάσταση αλλά και την ανθρωπιστική διάσταση που έχει πάρει η κρίση στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα είμαστε ήδη έτοιμοι να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση. Με ένα πλάνο αξιόπιστης χρηματοδότησης. Με ένα σχέδιο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων, που θα έχουν την αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας. Με κριτήριο πάντα την κοινωνική δικαιοσύνη και τη μεταφορά των βαρών από τους αδύναμους στους οικονομικά ισχυρούς. Και με ένα αξιόπιστο σχέδιο άμεσων αναπτυξιακών επενδύσεων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ταυτόχρονα, όμως, αυτή τη φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρίσκεται και το θέμα του χρέους, πόσο μάλιστα όταν το ίδιο το ΔΝΤ στην έκθεσή του το παραδέχεται. Έκθεση που απουσίαζε μέχρι σήμερα από τις διαπραγματεύσεις, αφού μόλις προχθές είδε το φως της δημοσιότητας, και επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη λύση οριστικής εξόδου από την κρίση, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Ελληνίδες, Έλληνες

Τούτη την ώρα, ο τόπος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ενότητα και συνοχή, ομοψυχία και ειλικρινή συνεννόηση προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

Αμέσως μετά θα επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα του ζητήσω αύριο το πρωί τη Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να ενημερώσω για τις άμεσες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά και να ακούσω τις δικές τους προτάσεις.

Σήμερα γιορτάζουμε τη νίκη της δημοκρατίας. Από αύριο, όμως, όλοι μαζί συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε την Εθνική προσπάθεια για μια συμφωνία διεξόδου.

Με ισχυρό σύμμαχο την πίστη του λαού μας στις δυνάμεις του.

Με ισχυρό σύμμαχο τη δημοκρατία και το δίκιο, που είναι με το μέρος μας.

Είμαι, βέβαιος, ότι θα τα καταφέρουμε».

01:31: Για τις 10 το πρωί της Δευτέρας ορίστηκε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, στο προεδρικό μέγαρο. Παρόντες θα είναι οι Αλέξης Τσίπρας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης (ΝΔ), Σταύρος Θεοδωράκης (Το Ποτάμι), Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ), Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ). Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου, ο γ.γ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος δεν προσκλήθηκε.

01:12: Ντάισελμπλουμ: Λυπηρό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

«Το αποτέλεσμα αυτό είναι πολύ λυπηρό για το μέλλον της Ελλάδα. Για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τα δύσκολα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτες. Θα περιμένουμε τώρα για τις πρωτοβουλίες των ελληνικών αρχών. Το Eurogroup θα συζητήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων την Τρίτη 7 Ιουλίου».

00:40 Ο διάλογος Παυλόπουλου-Τσίπρα

Αλέξης Τσίπρας: Ο ελληνικός λαός έδωσε την ετυμηγορία του παρά τις αντίξοες συνθήκες. Δώσαμε ένα παράδειγμα και τώρα προέχει να σφυρηλατήσουμε την εθνική ενότητα. Πρέπει να συγκροτηθεί ένα εθνικό μέτωπο για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην οικονομία, να σταματήσει ο στραγγαλισμός. Να πάμε σε μία ουσιαστική διαπραγμάτευση για έναν έντιμο συμβιβασμό και για το καλό της Ευρώπης.

Προκόπης Παυλόπουλος: Ο ελληνικός λαός εξέφρασε την ετυμηγορία του, η οποία ερμηνεύεται μόνο με τους όρους που διεξήχθη το δημοψήφισμα. Ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να θωρακίσει την πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Το αίτημα για τη σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών θα βοηθήσει σημαντικά. Η Ελλάδα ήταν είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής ένωσης.

Τσίπρας: Ξεκινά η διαπραγμάτευση  | iefimerida.gr 1

23:05 Μέρκελ - Ολάντ αποφάσισαν να γίνει Σύνοδος Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την Τρίτη. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ οι δύο ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας αποφάσισαν να γίνει σεβαστή η ψήφος του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα.

22:23 Δήλωση-φωτιά από τον Γκάμπριελ του SPD Γερμανίας

«Ο Τσίπρας ξεγέλασε το λαό, λέγοντάς του ότι με το Οχι θα ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα ο Τσίπρας έκοψε και τις τελευταίες γέφυρες που θα μπορούσαν να μας δώσουν μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα», δήλωσε στο Spiegel του Βερολίνου ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αντικαγκελάριος της Γερμανίας.

22:10 Σνάιντερ (αντιπρόεδρος SPD): Με το «Οχι» πώς θα διαπραγματευτούμε με την Ελλάδα;

Τις αμφιβολίες του ως προς τι μπορεί να φέρει το διαφαινόμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ.
Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ARD, σημείωσε πως αν τελικά επικρατήσει το «Όχι», τότε θα έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά δύσκολο αποτέλεσμα. «Διερωτάμαι εάν σε αυτή την περίπτωση θα μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σνάιντερ είπε ακόμη: «Δεν είμαι σίγουρος εάν οι Έλληνες γνωρίζουν για το τι ψήφισαν, για το ευρώ ή τις μεταρρυθμίσεις». Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε, η γερμανική πλευρά αναμένει να δει τώρα τι θα πει η ελληνική κυβέρνηση, πώς θα διαβάσει και πώς θα επικοινωνήσει το αποτέλεσμα.

O Κάρστεν Σνάιντερ εκτίμησε πάντως ότι η κατάσταση είναι ούτως η άλλως εξαιρετικά δύσκολη και πως επιδεινώθηκε δραματικά τις τελευταίες δυο εβδομάδες, κυρίως μετά το κλείσιμο των τραπεζών.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Όζντεμιρ, εξέφρασε ανησυχίες για την πιθανή επικράτηση του «Όχι», σημειώνοντας πως τα προβλήματα της Ελλάδας είναι υπαρκτά και θα παραμείνουν και στο μέλλον να αποτελούν μέρος του προβλήματος της Ευρώπης.

22:00 Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ολάντ επιβεβαιώνει το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μίλησε και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

21:00 Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχει η εξής εικόνα στο 30% της Επικράτειας:
OXI
60,87%
NAI
39.13%
ΨΗΦΙΣΑΝ
58.93%
ΑΚΥΡΑ/ΛΕΥΚΑ
5,56%

Σύμφωνα με την εκτίμηση του αποτελέσματος στις 20:35 από το υπουργείο Εσωτερικών, το ΟΧΙ θα φτάσει στο 61% ενώ το ΝΑΙ στο 39%.

Εντείνονται οι πρωτοβουλίες για συμφωνία

«Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει και θα εντείνει τις πρωτοβουλίες από σήμερα το βράδυ έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να υπάρξει συμφωνία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι “έχει γίνει πολύ μεγάλη προεργασία στο επίπεδο της συμφωνίας και έχουν ανοίξει ζητήματα στο επίπεδο της συμφωνίας και μάλιστα άνοιξαν ζητήματα και αυτή την εβδομάδα ενώ ήμαστε μεσούσης μιας περιόδου, που συζητούσαμε για το δημοψήφισμα”.

Οσον αφορά στις τράπεζες και αν θα ανοίξουν, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι “αυτό είναι το ζητούμενο. Αύριο συνεδριάζει η ΕΚΤ. Η τράπεζα της Ελλάδας θα κάνει αίτημα σήμερα και νομίζουμε ότι υπάρχουν βάσιμα επιχειρήματα ώστε να δοθεί αύξηση στη ρευστότητα από τον ELA. Από εδώ και πέρα δεν συντρέχει λόγος να μην αυξηθεί η ρευστότητα”.

Ο Καμμένος ζήτησε τη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος φέρεται να πρότεινε τη σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να χαραχτεί μία στρατηγική απέναντι στους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες αύριο θα συνεδριάσει το Euro Working Group με τηλεδιάσκεψη.

Αύριο Δευτέρα, θα συναντηθούν στο Παρίσι, ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση για την Ελλάδα μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σκληραίνουν οι Γερμανοί

Με καταιγιστικό τρόπο έρχονται οι αντιδράσεις από την γερμανική πλευρά μετά το διαφαινόμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ένωσης τραπεζικών καταθέσεων ταμιευτηρίου της Γερμανίας τόνισε στο Reuters πως η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει τώρα από την Ευρωζώνη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο πρόεδρος των Γερμανών εξαγωγέων που επισήμανε στο πρακτορείο ότι δεν μπορεί να δει πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα, μετά το Οχι στο δημοψήφισμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ