NY Times: Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε αχαρτογράφητα νερά -Τι θα κάνει ο Ντράγκι τη Δευτέρα - iefimerida.gr

NY Times: Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε αχαρτογράφητα νερά -Τι θα κάνει ο Ντράγκι τη Δευτέρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Μάριο Ντράγκι παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά δεν μπορεί να παρέμβει στις εξελίξεις. Θα αναγκαστεί να το κάνει από τη Δευτέρα το πρωί.

Όπως αναφέρουν οι NY Times, ο Ιταλός τραπεζίτης, εκ της θέσεώς του, είναι αναγκασμένος να πάρει αποφάσεις για το τι θα γίνει με το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας. Το άρθρο σημειώνει πως αν θα μείνει η Ελλάδα στην ΕΚΤ, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την απόφαση της Φρανκφούρτης. Μόνο αυτή μπορεί να κάνει κάποια κίνηση που θα μπορούσε να κρατήσει ζωντανές τις ελληνικές τράπεζες.

Σημειώνεται πως με το «Ναι» τα πράγματα θα γίνουν λίγο πιο εύκολα και σαφώς θα μπορούσε να δώσει στην ΕΚΤ το άλλοθι να προβεί σε έκτακτα δάνεια και άλλες κινήσεις που θα απέτρεπαν την κατάρρευση των τραπεζών. «Καμία οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά χωρίς τράπεζες. Αν πέσουν, θα πέσει και η οικονομία», αναφέρει το άρθρο.

Αν επικρατήσει το «Όχι», τότε ο Ντράγκι πιθανώς να βρεθεί αντιμέτωπος με μια κρίσιμη απόφαση. Οι κανόνες της ΕΚΤ πιθανώς να της επέβαλαν να σταματήσει την χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες

«Όμως ο κ. Draghi μπορεί να μπει στον πειρασμό να βρει κάποιον τρόπο να παρακάμψει τους κανόνες, καθώς το σταμάτημα της οικονομικής βοήθειας θα προκαλούσε ανείπωτα δεινά στους Έλληνες πολίτες και πιθανώς να έστελνε τη χώρα εκτός της Ευρωζώνης», συνεχίζει το άρθρο.

Αχαρτογράφητα νερά

«Θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι μπορούμε να περιμένουμε κάποιες εκπλήξεις, τις επόμενες ημέρες», δηλώνει ο Νικολά Βερόν, του think tank, Bruegel. Για να συμπληρώσει, «σαφέστατα είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά».

Με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να προβαίνει σε τηλεδιάσκεψη την Δευτέρα- στον απόηχο του δημοψηφίσματος- σε περίπτωση ενός Όχι, θα μπορούσε να εστιάσει στο πως θα περιορίσει τις ζημιές. Και ένας τρόπος θα ήταν να ρίξει ρευστότητα στις χώρες της ευρωζώνης, αγοράζοντας ομόλογα και χρέος, συνεχίζει το άρθρο.

Προσεκτικά βήματα

«Για την Ελλάδα, οι τράπεζες της αποτελούν έναν ξεκάθαρο, άμεσο, κίνδυνο. Επί μήνες ήταν εξαρτημένες από τον έκτακτο δανεισμό της ΕΚΤ για να ανταποκριθούν στις αναλήψεις μετρητών από πολίτες που ανησυχούσαν ότι η κυβέρνηση τους θα ήταν ανίκανη να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της», αναφέρει το άρθρο.

Πάντως, η αίσθηση είναι ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί προσεκτικά, καθώς όπως αναφέρουν οι New York Times, δεν θέλει να πάρει την ευθύνη για το όποιο οικονομικό ή ανθρωπιστικό χάος που πιθανώς να ξεσπάσει στην Ελλάδα, αν οι ψηφοφόροι επιλέξουν το «Όχι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δημοψήφισμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ