Αντίστροφη μέτρηση -Στις 19.00 η πρώτη εκτίμηση για το δημοψήφισμα - iefimerida.gr

Αντίστροφη μέτρηση -Στις 19.00 η πρώτη εκτίμηση για το δημοψήφισμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις κάλπες κλήθηκαν σήμερα οι Ελληνες, για το δημοψήφισμα, μετά από μία εβδομάδα- κόλαση, με κλειστές τράπεζες, ελέγχους κεφαλαίων, ατελείωτες ουρές μπροστά από ΑΤΜ και εικόνες ντροπής με συνταξιούχους που στριμώχνονταν για ώρες μπροστά από τα υποκαταστήματα για να πάρουν μέρος της σύνταξής τους.

18:29: Στο 65% η συμμετοχή στο δημοψήφισμα

Σε ήρεμο κλίμα βαίνει προς την ολοκλήρωσης της η διαδικασία του δημοψηφίσματος, με τους ψηφοφόρους της «τελευταίας στιγμής» να πηγαίνουν στα εκλογικά τους τμήματα, πριν το κλείσιμο της κάλπης, στις 19:00. Έτσι, συνεχίζεται η ομαλή ροή των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, η συμμετοχή αναμένεται να είναι στο όριο των εθνικών εκλογών του Ιανουαρίου 2015, κοντά στο 65% δηλαδή.

18:19

Reuters Top News ‏@Reuters

Divided and desperate Greeks vote in referendum

Αρθρο του Reuters με τίτλο «Διχασμένοι και απελπισμένοι οι Ελληνες ψηφίζουν στο δημοψήφισμα»

Αντίστροφη μέτρηση -Στις 19.00 η πρώτη εκτίμηση για το δημοψήφισμα | iefimerida.gr 0

18:14

ΑΠΕ-ΜΠΕ ‏@amna_news

Αναστέλλει τη συμμετοχή του στις ενημερωτικές εκπομπές του ΣΚΑΙ για σήμερα και αύριο ο #ΣΥΡΙΖΑ, με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας

18.08: Κώστας Μπακογιάννης: Έρχονται ακόμη πιο δύσκολες ημέρες για την Ελλάδα

Στο δυσοίωνο μέλλον που περιμένει την Ελλάδα, αμέσως μετά το τέλος του δημοψηφίσματος, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης.

Είπε συγκεκριμένα: «Η ημέρα του δημοψηφίσματος έφτασε. Την τελευταία εβδομάδα είδαμε πολλά. Οικογένειες διχάστηκαν, φίλοι μόνο που δεν πιάστηκαν στα χέρια. Η αλήθεια όμως είναι πως όλοι μας, είτε ψηφίζουμε ''Ναι'', είτε ''Όχι'', μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες ελπίδες. Τα αιτήματα όλων μας είναι κατά βάση κοινά: δικαιοσύνη, ευημερία, πρόοδος. Αυτό ενδεχομένως να εξηγεί και την ένταση μεταξύ μας. Αυτοί που ψηφίζουν Ναι, αισθάνονται πως αγωνίζονται και για αυτούς που ψηφίζουν Όχι. Αυτοί που ψηφίζουν Όχι, αισθάνονται πως αγωνίζονται και για αυτούς που ψηφίζουν Ναι».

Δυστυχώς, είπε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ανεξάρτητα από το σημερινό αποτέλεσμα, «έρχονται ακόμα πιο δύσκολες ημέρες για την ελληνική κοινωνία. Ας υποσχεθούμε λοιπόν στους εαυτούς μας πως δεν θα αφήσουμε τις πληγές να γίνουν τραύματα. Άλλωστε, αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».

18:03: Κυβερνητικό Συμβούλιο το βράδυ. Μόλις υπάρξει ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος του δημοψηφίσματος αναμένεται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως -πάντα ανάλογα με το αποτέλεσμα- πως αναμένεται να φύγουν για Βρυξέλλες απόψε το βράδυ ή νωρίς αύριο το πρωί οι Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης.

18:00: Καταπείγουσα εγκύκλιος του υπ. Εσωτερικών για τον σταυρό.

Οπως αναφέρει το υπουργείο «επειδή πολλοί εκλογείς ρωτούν για την εγκυρότητα του πλαγίου σταυρού εντός του πλαισίου ή παραπλεύρως» διευκρινίζεται ότι θεωρείται έγκυρο το ψηφοδέλτιο που έχει... κακότεχνο σταυρό εντός του πλαισίου.

Ειδικότερα αναφέρει ότι «ήδη κριθεί από το ΑΕ∆ ότι θεωρείται έγκυρο το ψηφοδέλτιο το οποίο φέρει σταυρό προτίμησης σημειωμένο κακότεχνα, ο οποίος δεν έχει τις γραμμές του εντελώς κάθετες μεταξύ τους ή απόλυτα ευθείες ή τις τέσσερις πλευρές του ισομεγέθεις ή σχηματίστηκε με περισσότερες από μία προσπάθειες του εκλογέα».

Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΣ «άκυρο θα πρέπει να θεωρείται μόνο το ψηφοδέλτιο που φέρει διακριτικό γνώρισμα, που παραβιάζει το επιβαλλόμενο από το άρθρο 51 παρ. 3 του Συντάγματος απόρρητο της ψηφοφορίας». Και τέτοιο διακριτικό γνώρισμα «αποτελεί μόνον εκείνο το σημείο, το οποίο μπορεί, σύμφωνα με τα διδάγματα της λογικής και της εμπειρίας, να προσδιορίσει άμεσα ή έμμεσα τον εκλογέα που ψήφισε με το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο».

Τέλος, το υπουργείο διευκρινίζει ότι σε περίπτωση αμφιβολίας. «το ψηφοδέλτιο πρέπει να θεωρείται έγκυρο, ενόψει της συνταγματικής κατοχύρωσης του εκλογικού δικαιώματος».

17.58: Γκάλοπ της Le Parisien: Ο Τσίπρας διχάζει τους Γάλλους

Αντίστροφη μέτρηση -Στις 19.00 η πρώτη εκτίμηση για το δημοψήφισμα | iefimerida.gr 1

«Είτε αγαπάει κανείς τον Τσίπρα, είτε τον αντιπαθεί, το σίγουρο είναι πως δεν είναι αδιάφορος». Αυτό αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Perisien που στη σημερινή της έκδοση δημοσιεύει ένα γκάλοπ με άκρως ελληνικό χρώμα.

Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης προκύπτει πως το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα διχάζει τους Γάλλους πολίτες. Στο ερώτημα αν τον συμπαθούν ή όχι, ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε το 48% των θετικών ψήφων, ενώ το 51% έδωσε αρνητική απάντηση.

Το γκάλοπ διενήργησε η εταιρεία Odoxa για λογαριασμό της εφημερίδας. Σε μια περισσότερο ποιοτική ανάλυση του αποτελέσματος καταδεικνύεται πως οι αριστεροί Γάλλοι, σε ποσοστό 62%, έχουν θετική γνώμη για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ αντίθετα το 62% των πολιτών που ανήκουν στη δεξιά πτέρυγα, τον βρίσκουν αντιπαθή.

Στο ερώτημα που όλοι -ή, τουλάχιστον, η μεγάλη πλειοψηφία- καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, είναι αν θα κάνει κακό η προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Το 78% των ερωτηθέντων απάντησε, καταρχάς, πως οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να διεξάγουν δημοψήφισμα, αλλά το 69% επισήμανε πως αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες -όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα- στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

17:54 Στην Ελλάδα ο Μπέπε Γκρίλο στήριξε το Οχι

Στον Πειραιά βρέθηκε ο ιδρυτής του ιταλικού κόμματος "Το κίνημα πέντε αστέρων", Μπέπε Γκρίλο. Ο επικεφαλής τους ιταλικού κόμματος, ήρθε στην Αθήνα για δύο ημέρες ώστε να στηρίξει τους υποστηρικτές του "Όχι" στο δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα.

Αντίστροφη μέτρηση -Στις 19.00 η πρώτη εκτίμηση για το δημοψήφισμα | iefimerida.gr 2
Αντίστροφη μέτρηση -Στις 19.00 η πρώτη εκτίμηση για το δημοψήφισμα | iefimerida.gr 3

Πηγή φωτογραφιών ΑΠΕ-ΜΠΕ

O Τσίπρας ψήφισε στην Κυψέλη, πολιορκούμενος από μικρόφωνα

Αντίστροφη μέτρηση -Στις 19.00 η πρώτη εκτίμηση για το δημοψήφισμα | iefimerida.gr 4

Φωτογραφία του Sean Smith για τον Guardian -Ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί ξένοι και Ελληνες δημοσιογράφοι δεν έχουν δείξει τόσο ενδιαφέρον για κάλπες στην Ελλάδα.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 μ.μ., με τους ψηφοφόρους να καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο «Ναι» και το «Οχι» στην πρόταση των δανειστών. Μία πρόταση που πλέον δεν είναι πάνω στο «τραπέζι», ενώ από το αποτέλεσμα θα καθοριστεί και το πώς θα συνεχιστούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις, αλλά και το τι θα συμβεί με τις ελληνικές τράπεζες.

Αντίστροφη μέτρηση -Στις 19.00 η πρώτη εκτίμηση για το δημοψήφισμα | iefimerida.gr 5

(By finnkd). Τρείς γενιές Ελλήνων ψηφοφόρων αναζητούν το όνομά τους στο εκλογικό κατάλογο.

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ τη Δευτέρα

Αλλωστε, τη Δευτέρα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αναθεωρήσει την πολιτική της για την έκτακτη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες, καθώς στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις την εβδομάδα που προηγήθηκε είχε αποφασίσει να «παγώσει» τον ELA. Στο μεταξύ, από την Παρασκευή προκάλεσε έντονη ανησυχία το σενάριο που δημοσίευσαν οι Financial Times για πλάνο «κουρέματος» καταθέσεων, το οποίο διέψευσαν η Λούκα Κατσέλη και το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών το απόγευμα του Σαββάτου.

Αν και στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, μέχρι άλλα υψηλόβαθμα μέλη της, έχουν δηλώσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ότι μέσα στα πρώτα δύο 24ωρα έπειτα από το δημοψήφισμα θα έχει κλείσει η συμφωνία, τα μηνύματα των προηγούμενων ημερών από την ευρωζώνη μιλούν για το αντίθετο. Ιδιαίτερα η γερμανική κυβέρνηση, όπως και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχουν επισημάνει σε κάθε τόνο ότι η συμφωνία ανάμεσα στους δανειστές και την Αθήνα δεν θα έρθει σύντομα, καθώς πλέον η συζήτηση θα πρέπει να γίνει σε νέα βάση, με νέους όρους, έπειτα από τη λήξη του προγράμματος. Ολα αυτά, με το χρόνο να πιέζει, καθώς οι τράπεζες είναι κλειστές- σύμφωνα με δήλωση του Αλέξη Τσίπρα θα ανοίξουν μόνο με συμφωνία- ενώ πλησιάζει και η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα, καθώς στις 20 Ιουλίου έρχεται πληρωμή προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αντίστροφη μέτρηση -Στις 19.00 η πρώτη εκτίμηση για το δημοψήφισμα | iefimerida.gr 6

Η πιο ωραία φωτό του Βαρουφάκη να ψηφίζει. Από το πρακτορείο Getty

Στις 21.00 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος

Οσο για το πότε θα μπορούμε να έχουμε μια πρώτη ασφαλή εκτίμηση του αποτελέσματος, ο Μιχάλης Καριώτογλου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που θα διαχειριστεί την παρουσίαση του αποτελέσματος, σημείωσε ότι για να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος θα πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις:

  •     να έχουν εξαχθεί τα αποτελέσματα από το 10% των εκλογικών τμημάτων της χώρας,
  •     αυτά τα εκλογικά τμήματα να είναι ισόποσα κατανεμημένα ανά την επικράτεια και
  •     η διαφορά μεταξύ των δύο απαντήσεων να είναι άνω του 4%. Αντιθέτως, όσο πιο μικρή είναι η διαφορά μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι» τόσο πιο αργά θα εξαχθεί ασφαλές αποτέλεσμα.

Βασική προϋπόθεση για ασφαλές αποτέλεσμα στις 21:00 είναι να κλείσουν οι κάλπες στις 19:00, όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο.

Ωστόσο, εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών δίνει τη δυνατότητα παράτασης της εκλογικής διαδικασίας έως και κατά δύο ώρες, σε εκλογικά τμήματα όπου υπάρχουν ακόμη ουρές εκλογέων. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαγορεύεται η μετάδοση αποτελεσμάτων πριν κλείσουν οι κάλπες και στο τελευταίο εκλογικό τμήμα.

Η ασφαλής εκτίμηση θα είναι δυνατή τόσο γρήγορα χάρη στο σύστημα SRT, το οποίο χρησιμοποιείται από το 2006. Αποτελείται από ειδικά κινητά τηλέφωνα που μοιράζονται στους δικαστικούς αντιπροσώπους 4.800 εκλογικών τμημάτων, οι οποίοι ενημερώνουν γρήγορα την εταιρεία για το αποτέλεσμα.

Exit poll δεν θα υπάρξουν αυτή τη φορά, αλλά θα μεταδοθούν στις 19:00 οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αντίστροφη μέτρηση -Στις 19.00 η πρώτη εκτίμηση για το δημοψήφισμα | iefimerida.gr 7

Στην ουρά στο ΑΤΜ και την ημέρα του δημοψηφίσματος.

Ποια ψηφοδέλτια θα είναι έγκυρα

Στο δημοψήφισμα, για να είναι έγκυρο το ψηφοδέλτιο οι πολίτες θα πρέπει να σημειώσουν έναν σταυρό εντός του τετραγώνου που βρίσκεται κάτω από την απάντηση «Ναι (εγκρίνεται)» ή «Οχι (δεν εγκρίνεται)».

Κάθε άλλο σύμβολο καθιστά το ψηφοδέλτιο άκυρο. Εγκυρα είναι και τα ψηφοδέλτια στα οποία ο σταυρός έχει σημειωθεί εκατέρωθεν της προτιμώμενης απάντησης.

Πού ψηφίζετε

Μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου μπορούν να ενημερωθούν οι ψηφοφόροι για το πού θα ψηφίσουν.

Ο πρώτος τρόπος είναι μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών (πατήστε ΕΔΩ), όπου βάζοντας κάποιος τα στοιχεία του μαθαίνει πού ψηφίζει.

Εναλλακτικά, έχει τεθεί σε λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης των πολιτών από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 213 136 1500 για το διάστημα που θα μείνουν ανοιχτές οι κάλπες.

Τι ισχύει για τους ετεροδημότες

Οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση έως τις 30 Απριλίου 2015. Σε Αττική, Πειραιά, Θεσσαλονίκη πρέπει να αναζητήσουν το εκλογικό τμήμα που αντιστοιχεί στο επώνυμό τους. Στην υπόλοιπη Ελλάδα ψηφίζουν στο τελευταίο τμήμα του εκλογικού διαμερίσματος του τόπου διαμονής τους.

Ανοιχτά τα γραφεία διαβατηρίων

Ανοιχτά θα είναι τα γραφεία διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. την Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, το ωράριο λειτουργίας των γραφείων διαβατηρίων των αστυνομικών υπηρεσιών σε ολόκληρη τη χώρα ορίζεται από την έναρξη της ψηφοφορίας μέχρι και τη λήξη αυτής, δηλαδή κατά τις ώρες 07:00 έως 19:00.

Επισημαίνεται ότι το προσωπικό των γραφείων θα παρέχει τις υπηρεσίες του προς το κοινό, για την παράδοση των διαβατηρίων, που έχουν ήδη εκτυπωθεί και είναι έτοιμα για να τα παραλάβουν οι δικαιούχοι τους, προκειμένου να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με τα γραφεία διαβατηρίων μπορούν οι πολίτες να βρουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr/ Οδηγός του Πολίτη - Δικαιολογητικά (http://www.passport.gov.gr)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δημοψήφισμα κάλπες τράπεζες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ