Independent: Πώς η Ελλάδα οδηγήθηκε στην κατάρρευση - iefimerida.gr

Independent: Πώς η Ελλάδα οδηγήθηκε στην κατάρρευση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν της Ελλάδας κάνει η βρετανική εφημερίδα Independent, προσπαθώντας να ανιχνεύσει πώς η χώρα μας έφτασε στο χάος.

Αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα:

«Η Ελλάδα οδεύει προς τις κάλπες για να αποφασίσει αν θα μείνει στην Ευρωζώνη ή αν θα ακολουθήσει τον χαρισματικό πρωθυπουργό της, Αλέξη Τσίπρα, εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά πώς έφτασε η χώρα σε αυτό το σημείο;

Τα τελευταία 100 χρόνια

Κάποιες εφημερίδες εντοπίζουν το πρόβλημα στην ιστορία της Ελλάδας. Η χώρα βρέθηκε υπό μια άγρια γερμανική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο αυτό δεν ήταν τίποτα μπροστά στον Εμφύλιο Πόλεμο που ακολούθησε, καθώς κομμουνιστές και κυβερνητικές δυνάμεις χώρισαν την Ελλάδα στα δύο. Η νίκη των κυβερνητικών το 1949 άφησε την Ελλάδα οικονομικά ρημαγμένη και πολιτικά διχασμένη βαθιά. Η κατάσταση βελτιώθηκε πολύ αργότερα, τη δεκαετία του 1980, όταν πολλοί εξόριστοι κομμουνιστές επέστρεψαν στη χώρα.

Η νίκη των κυβερνητικών το 1949 άφησε την Ελλάδα οικονομικά ρημαγμένη και πολιτικά διχασμένη βαθιά

Η πρόσφατη Ιστορία

Η Ελλάδα πέρασε μια δύσκολη εποχή όσον αφορά τα οικονομικά της. Κατά τη δεκαετία του 1990 παρουσίαζε συνεχώς ελλείμματα στον Προϋπολογισμό της έχοντας ως νόμισμα τη δραχμή. Γι' αυτό υιοθέτησε το ευρώ το 2001 και όχι το 1999, όπως πολλά άλλα κράτη της ΕΕ.

Τα χρόνια της «εκτόξευσης»

Αμέσως μετά την είσοδο στο ευρώ η χώρα γνώρισε μια σημαντική περίοδο ανάπτυξης (2001-2007). Ωστόσο, οικονομολόγοι και και αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι αυτή η περίοδος ακμής ήταν "μη βιώσιμη", σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ευνοήθηκε από τα φθηνά δάνεια που ήταν διαθέσιμα από την ΕΕ.

Η Ελλάδα δεν κατάφερε να βγει από την κρίση, όπως έκανε όταν τύπωνε δικό της νόμισμα

Η συντριβή του 2008

Αυτός ο χάρτινος πύργος κατέρρευσε το 2008, με τη χρηματοπιστωτική κρίση. Οπως πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα επηρεάστηκε βαθύτατα από την κρίση, αλλά δεν κατάφερε να βγει από αυτή όπως είχε κάνει στο παρελθόν (όταν τύπωνε δικό της νόμισμα), καθώς το ευρώ ελεγχόταν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ως αποτέλεσμα, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 28%.

Το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης

Το 2010, η Τρόικα άρχισε να χορηγεί δάνεια στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα περικοπές δαπανών και αύξηση των φόρων. Το σχέδιο αυτό όμως δεν πέτυχε στην Ελλάδα, μολονότι η οικονομία ανέκαμψε. Ενα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης ανέβασε το ποσό που δόθηκε στην Ελλάδα στα 169 δισ. αγγλικές λίρες.

Από το 2010 μέχρι σήμερα

Η εντυπωσιακή άνοδος του κ. Τσίπρα ήρθε ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης απογοήτευσης του ελληνικού λαού από την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί λόγω της Τρόικα. Ηδη ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα (όπου ο θυμός κατά της Γερμανίας για τη συμπεριφορά της στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο προκαλεί διαρκώς τριβές), οι απαιτήσεις των δανειστών επέτειναν τις εντάσεις, την ίδια στιγμή που η ανεργία περέμενε στο 25% και το χρέος στο 180% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης μπήκαν σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τους δανειστές

Διαπραγματεύσεις

Μετά την εκλογική του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, η ελληνική κυβέρνηση μπήκε σε αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες της ΕΕ πάνω σε μια σειρά από θέματα, όπως οι συντάξεις, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, το κράτος πρόνοιας και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο Τσίπρας και ο δυναμικός υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εισήλθαν σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Και οι δύο Ελληνες πολιτικοί ήλπιζαν ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα υποχωρούσαν στις απαιτήσεις τους υπό τον φόβο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, μετά τα προγράμματα διάσωσης του 2008 και του 2010 πολλοί διεθνείς οργανισμοί απέσυραν τα χρήματά τους από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα το χρέος αυτή τη στιγμή να διακρατείται από πλούσια ευρωπαϊκά κράτη και όχι από ιδιωτικές τράπεζες.

Και παρότι είναι αδύνατον να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί σε περίπτωση Grexit, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ακόμη και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και οι ηγέτες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, είναι έτοιμοι να απομακρυνθούν από την Ελλάδα, εκτός και αν η χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις.

Πού κατευθύνονται τα χρήματα;

Αν και φαίνεται ότι η Ελλάδα τα πήγε καλά με την Τρόικα (και από πολλές απόψεις το έχει κάνει), το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που η χώρα έχει δανειστεί από το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους Θεσμούς έχει πάει για την αποπληρωμή διεθνών δανείων της χώρας, αντί να κατευθύνεται στην ήδη χειμαζόμενη οικονομία.

Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι ένα πραγματικό χάος

Επιπροσθέτως, το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας είναι ένα πραγματικό χάος και υπάρχουν πάνω απο 133 ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να επαναπροσλάβει περισσότερους από 13.000 δημοσίους υπαλλήλους που είχαν απολυθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ενα άλλο πρόβλημα είναι ότι όταν η Ελλάδα πραγματικά έκοψε πολλές από τις δαπάνες της, η ΕΕ και η ΕΚΤ απαίτησαν περικοπές μισθών και όχι περιστολή των κρατικών δαπανών. Ετσι, για παράδειγμα, ενώ ο προϋπολογισμός για την άμυνα παρέμεινε ανέγγιχτος, οι μισθοί των στρατιωτικών μειώθηκαν κατά 40%. Και αυτές οι περικοπές συνέβησαν και σε άλλους επαγγελματικούς τομείς, όπως στην υγεία.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το δημοψήφισμα;

Είναι το πρώτο δημοψήφισμα από το 1974, όταν κατέρρευσε το τότε στρατιωτικό καθεστώς. Οι Ελληνες πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θα μείνουν ή θα φύγουν από την Ευρωζώνη - και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ποιες θα είναι οι συνέπειες οποιαδήποτε ετυμηγορία και αν υπάρξει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Independent Ελλάδα χρέος αδιέξοδο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ