Ερωτας στα χρόνια της κρίσης: Ελληνες και Γερμανίδες δείχνουν ότι υπάρχει κάτι που φέρνει κοντά τις δύο χώρες [εικόνες] - iefimerida.gr

Ερωτας στα χρόνια της κρίσης: Ελληνες και Γερμανίδες δείχνουν ότι υπάρχει κάτι που φέρνει κοντά τις δύο χώρες [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οταν ο έρωτας «χτύπησε» με το βέλος του την Μπετίνα και τον Ανέστη, πριν από έξι χρόνια, δεν είχαν ιδέα ότι οι πατρίδες τους θα εμπλακούν σε μία διαμάχη στην ευρωπαϊκή κρίση.

Σήμερα, προσπαθούν να μην μιλούν για την πολιτική, αν και το θέμα είναι ουσιαστικά αναπόφευκτο, όταν κρίνοντα τόσα πολλά. «Είναι σαν η κρίση να ήταν πάντα μαζί μας», λέει η Μπετίνα Ζάουχαρ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων στη σκιά του κάστρου της Νυρεμβέργης, εκεί όπου γνώρισε τον Ανέστη Ασλανίδη το 2009, τον άνδρα που έμελλε να γίνει σύζυγός της αργότερα, σε μία συγκέντρωση για την ενότητα της Ευρώπης. «Μιλάμε συνεχώς για αυτό. Ασταμάτητα για την ακρίβεια», παραδέχεται η 44χρονη.

Ερωτας στα χρόνια της κρίσης: Ελληνες και Γερμανίδες δείχνουν ότι υπάρχει κάτι που φέρνει κοντά τις δύο χώρες [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο Ασλανίδης, ένας 46χρονος φωτογράφος, γεννήθηκε στη Νυρεμβέργη, όπου ζει ακόμη. Οταν όμως τον ρωτούν από πού είναι, απαντά ξεκάθαρα. «Είμαι Ελληνας». Οι γονείς του, που έφτασαν στη Γερμανία στη δεκαετία του '60, πάντα του μιλούσαν ελληνικά και πλέον έχουν επιστρέψει στην πατρίδα. Εκείνος, έχει διπλή υπηκοότητα.

Το ζευγάρι ανησυχεί πολύ για το πώς εξελίσσονται τα γεγονότα στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να πιέζει για λιτότητα, σε αντάλλαγμα για βοήθεια. Η οικογένεια του 46χρονου δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα στην Ελλάδα, λέει. Αλλά ανησυχούν και για τη μοίρα της Ευρώπης.

Ερωτας στα χρόνια της κρίσης: Ελληνες και Γερμανίδες δείχνουν ότι υπάρχει κάτι που φέρνει κοντά τις δύο χώρες [εικόνες] | iefimerida.gr 1

«Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος», λέει η Ζάουχαρ, για το περιεχόμενο των συζητήσεών τους. «Αλλά κάποιες φορές παίρνω το μέρος των Θεσμών», παραδέχεται, ενώ ο σύζυγός της υποστηρίζει περισσότερο τις ελληνικές θέσεις.

Στο Ντάρμσταντ, 200 χιλιόμετρα πιο δυτικά, ο Γιώργος Τεριζάκης είναι εξίσου ανήσυχος. «Μέχρι τώρα ένιωθα ότι ήμασταν σε κανονικές διαπραγματεύσεις. Τώρα φοβάμαι ότι πολλά πράγματα ανάμεσα στις δύο χώρες μας έχουν καταστραφεί ανεπανόρθωτα», λέει, έχοντας δίπλα του τη Γερμανίδα σύζυγό του, Κορίνα Κασπάρ- Τεριζάκη.

Ο 40χρονος Τεριζάκης επίσης γεννήθηκε στη Γερμανία και έχει διπλή υπηκοότητα. Με την Κορίνα, αγαπήθηκαν όταν ήταν ακόμη στο σχολείο. «Για καιρό δεν μιλούσαμε για την κρίση, αλλά αυτό έχει αλλάξει. Είναι τρελό!», λέει εκείνη. «Δεν μαλώνουμε για αυτό», λέει από την πλευρά του εκείνος, που είναι πολιτικός επιστήμονας. «Εχουμε τις ίδιες απόψεις, τις ίδιες συμπάθειες και γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο για πολύ καιρό», προσθέτει. Παραδέχεται όμως ότι βαρέθηκε να ακούει τα «λεγόμενα αστεία», όπως τα χαρακτηρίζει, από γνωστούς του, για τους Ελληνες. «Οσοι κάνουν τέτοια αστεία βγάζουν το θυμό τους για την Ελλάδα πάνω μου», εξηγεί.

Ερωτας στα χρόνια της κρίσης: Ελληνες και Γερμανίδες δείχνουν ότι υπάρχει κάτι που φέρνει κοντά τις δύο χώρες [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Εννοείται πως το δημοψήφισμα είναι αντικείμενο των συζητήσεων και των δύο ζευγαριών. Στη Νυρεμβέργη, η Μπετίνα δηλώνει ότι «δεν έχει νόημα να γίνει» και το χαρακτηρίζει «ύπουλη κίνηση» του Αλέξη Τσίπρα. Ο σύζυγός της είναι πιο επιφυλακτικός. «Για μία απόφαση τόσο σημαντική, καταλαβαίνω ότι δεν μπορούσε να το πάρει όλο πάνω του», λέει. «Μα αυτό είναι η δημοκρατία!», του ανταπαντά η Μπετίνα.

Και τα δύο ζευγάρια σκοπεύουν να βρεθούν για διακοπές στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα. Η Μπετίνα ανησυχεί για το πώς τα καταφέρνουν τα πεθερικά της. Η Κορίνα, ο Γιώργος και τα δύο τους παιδιά, θα πάνε στην Κρήτη. «Αναρωτιέμαι για το αν οι άνθρωποι θα μου φέρονται διαφορετικά»,παραδέχεται η Κορίνα, αναφερόμενη στο θυμό που υπάρχει στην Ελλάδα για τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης. «Μέχρι τώρα με βλέπουν ως τη σύζυγο του Γιώργου, αλλά ίσως αυτό να έχει αλλάξει», προσθέτει.

Η Μπετίνα είχε μία εμπειρία, αλλά σαφώς πιο χαλαρή. Ηταν κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, όταν έβλεπε αγώνα σε εστιατόριο στην Ελλάδα. «Ολοι ήταν ενάντια στη Γερμανία. Πήρα μία γεύση για το πόσο μας συμπαθούν όλοι», λέει με ένα χαμόγελο. «Ευτυχώς όμως, ένας Ελληνας σερβιτόρος μου έδωσε συγχαρητήρια για τη νίκη της Γερμανίας επί της Αργεντινής», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Έλληνες Γερμανίδες δημοψήφισμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ