Κραυγή αγωνίας για τους ηλικιωμένους στις Μονάδες Φροντίδας - iefimerida.gr

Κραυγή αγωνίας για τους ηλικιωμένους στις Μονάδες Φροντίδας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύσκολες ώρες δεν περνούν μόνο οι ηλικιωμένοι που περιμένουν με αγωνία να πάρουν τη σύνταξή τους έξω από τα υποκαταστήματα των ελληνικών τραπεζών αλλά και όσοι φιλοξενούνται στις μονάδες φροντίδας. Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας.

Μιλώντας στο iefimerida.gr απευθύνεται στους χειρισμούς της κυβέρνησης και καταγράφει τα απίστευτα προβλήματα από το κλείσιμο των τραπεζών, που προκαλούν ντόμινο δυσλειτουργίας στις μονάδες φροντίδας ηλικωμένων.

Ο κ.Προσαλίκας εξήγησε πως το θέμα των συντάξεων δεν δημιούργησε πρόβλημα μόνο στους ηλικιωμένους, οι οποίοι βρίσκονται έξω από τα υποκαταστήματα αλλά και στους περίπου 20,000 που αυτή την στιγμή διαμένουν στα κέντρα φροντίδας. Η αδυναμία της μηνιαίας πληρωμής, δημιουργεί αλυσιδωτό πρόβλημα και εξηγεί:

«Οι συνταξιούχοι που έχουν επιλέξει να διαμένουν στα κέντρα φροντίδας αντί να πληρώνουν κάποια Βουλγάρα ή Γεωργιανή βοηθό στο σπίτι, είναι είτε μοναχικοί άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν ούτε συγγενείς είτε άτομα που χρήζουν νοσηλευτικής φροντίδας, πάσχουν από άνοια και είναι μη αυτοεξυπηρετούμενα. Αυτό είναι το πιο αδύναμο τμήμα των συνταξιούχων και το πιο ευαίσθητο.

Κι ενώ δίναμε μια μάχη τις περασμένες εβδομάδες να μην αυξήσει η κυβέρνηση τον ΦΠΑ από το 13% στο 23% για την περίθαλψη, ευτυχώς ήρθε ο κ.Γιούνκερ να δηλώσει στην τελευταία του επίσημη δήλωση ότι ο ίδιος αφαίρεσε τη συγκεκριμένη αλλαγή κατανοώντας τη δυσκολία που θα δημιουργούσε.

Ξαφνικά λοιπόν οι συνταξιούχοι παίρνουν μόλις 120 ευρώ την εβδομάδα. Αυτό δεν είναι σωστό για ανθρώπους μη αυτοεξυπηρετούμενους. Εκεί είναι το τεράστιο το πρόβλημα, ότι δεν μπορούν να καλύψουν τη ζωή τους».

Ποια είναι όμως τα αλυσιδωτά προβλήματα που δημιουργεί η συγκεκριμένη καταβολή των συντάξεων μετά το capital control που επιβλήθηκε

«Το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν και είναι απόλυτα λογικό γιατί δεν μπορούν, δημιουργούνται αμέσως προβλήματα σε μορφή ντόμινο. Πρώτον, οι διοικήσεις δεν εισπράτουν άρα δεν μπορούν και να πληρώσουν το προσωπικό. Δεύτερον και επίσης πολύ σημαντικό, δεν μπορούν να γίνουν παραγγελίες σε πάνες και τρόφιμα.

Ειδικά στις πάνες, από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να υπάρχουν ελλείψεις. Στις αποθήκες δεν υπήρχε στοκ. Υπήρχε μια ανατροφοδότηση της αγοράς βάσει της κίνησης των προηγούμενων ετών.

Το άλλο θέμα είναι τα τρόφιμα. Για να είμαι ελικρινής, αυτή την στιγμή στα τρόφιμα δεν υπάρχουν ελλείψεις αλλά υπάρχουν άνθρωποι που έχουν διαβήτη και δεν μπορούν αυτή την στιγμή να τρώνε μόνο ζυμαρικά ή όσπρια. Επίσης δεν μπορούμε να πληρώσουμε γιατί είτε για τα τρόφιμα είτε για τις πάνες αλλά και για τα ειδικά φάρμακα από το εξωτερικό, άπαντες και δικαιολογημένα ζητούν μόνο μετρητά. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι μιλάμε για ανθρώπους που δεν έχουν κανέναν στον κόσμο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στελιος προσαλικας ηλικιωμένοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ