Γκάλοπ του Bloomberg: Συντριπτικό «Ναι» υπέρ της Ευρωζώνης -Μεγάλο «Οχι» στη δραχμή - iefimerida.gr

Γκάλοπ του Bloomberg: Συντριπτικό «Ναι» υπέρ της Ευρωζώνης -Μεγάλο «Οχι» στη δραχμή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο διχασμός του εκλογικού σώματος ως προς την τοποθέτησή του στο δημοψήφισμα της Κυριακής είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Το γκάλοπ που διενήργησε το Bloomberg καταδεικνύει την πρόδηλη αλήθεια.

Παράλληλα, όμως, δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσονται ανοιχτά υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και κατά της επιστροφής στη δραχμή.

Το γκάλοπ διενήργησε το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας για λογαριασμό του αμερικανικού δικτύου σε δείγμα 1.042 ατόμων. Σε αυτό, το «Όχι» συγκεντρώνει το 43% και το «Ναι» το 42.5%, κάτι που δείχνει ολοκάθαρα στο σχίσμα που έχει προκληθεί στο εκλογικό σώμα (το περιθώριο λάθους φτάνει στο 3%).

Η έρευνα καταδεικνύει ακόμη την παραδοχή των Ελλήνων ότι το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να λύσει τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας. Δείχνει, όμως, και την απόλυτη ταύτιση του μέσου Έλληνα με το ευρώ και την Ευρωζώνη: τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στο ευρώ, άρα και στην Ευρωζώνη.

Δίχασε τους Έλληνες

«Αυτό το δημοψήφισμα έχει διχάσει την ελληνική κοινωνία σε δύο γκρουπ. Υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν το μέλλον της χώρας εκτός της ΕΕ και του ευρώ και κάποιοι άλλοι που το αντιμετωπίζουν ως μια διαπραγματευτική τακτική», αναφέρει ο καθηγητής και εκλογολόγος, Νίκος Μαρατζίδης.

Γκάλοπ του Bloomberg: Συντριπτικό «Ναι» υπέρ της Ευρωζώνης -Μεγάλο «Οχι» στη δραχμή  | iefimerida.gr 2

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων φαίνεται πως το στρατόπεδο του «Όχι» έχει αρχίσει να χάνει δυνάμεις, σε σχέση με την αρχή της καμπάνιας. Από το προηγούμενο Σάββατο, οπότε και προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα, οι θιασώτες του «Όχι» ήταν περίπου το 52%, ενώ το «Ναι» έφτανε μόλις το 26.5%. Τώρα, αρχίζουν να εμφανίζονται μεγάλες μετατοπίσεις.

Γκάλοπ του Bloomberg: Συντριπτικό «Ναι» υπέρ της Ευρωζώνης -Μεγάλο «Οχι» στη δραχμή  | iefimerida.gr 3

Το γκάλοπ έδειξε τον πιο απόλυτο τρόπο την απόφαση των Ελλήνων να δουν τη χώρα τους μέσα στην Ευρωζώνη (81%), θεωρώντας πως μένοντας στην ένωση και το ευρώ, θα έχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες στο μέλλον. Σε αντίθεση με τη δραχμή, την οποία ούτε που θέλουν να την ακούσουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δημοψήφισμα γκάλοπ Ευρωζώνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ