Ασκήσεις δημιουργικότητας για παιδιά 1 έως 3 ετών - iefimerida.gr
KID

Ασκήσεις δημιουργικότητας για παιδιά 1 έως 3 ετών

iKid
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πόσα πολλά μπορεί να κάνει ένα δίχρονο παιδί μόνο του; « Όσα δεν φαντάζεστε», μας απαντάει η κυρία Κάρεν Σιώτη Wolf, παιδαγωγός, με εξειδίκευση στη βρεφική και προσχολική ηλικία και Επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος προσχολικής αγωγής Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Μας μιλάει για τον κόσμο των μικρών νηπίων και μας δίνει ιδέες για να ανθίσει από νωρίς η φαντασία και η δημιουργικότητα τους.

H αγγλική λέξη Toddler, που συχνά συναντάμε, σημαίνει «μικρά νήπια». Περιγράφει την ηλικία 1 έως 3 χρονών, την ενδιάμεση δηλαδή ηλικία, που το παιδί δεν είναι πια βρέφος, αλλά ούτε και νήπιο. Στην κυριολεξία η λέξη «Tοddler» σημαίνει στα ελληνικά το «περπάτημα της πάπιας» και είναι ένας χαριτωμένος τρόπος να περιγράψει κανείς τον ιδιαίτερο τρόπο που περπατάει το μωρό στα πρώτα του βήματα.

Ένα μικρό ανθρωπάκι γεμάτο ζωντάνια, ενδιαφέρον και περιέργεια για το περιβάλλον που το περιβάλλει. Είναι η περίοδος που το μικρό νήπιο είναι " ερωτευμένο" με τον κόσμο και την ζωή. Θέλει να ανακαλύψει τα πάντα . Θέλει να ζήσει την ζωή με ολόκληρη την ψυχή του, γεμίζοντας την περίοδο αυτή με έντονα και εναλλασσόμενα συναισθήματα. Από τη μια θέλει να παραμείνει προστατευμένο στη φωλιά των γονιών του, από την άλλη προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί. Πρόκειται για μια καταπληκτική ηλικία, γεμάτη με πολλές χαρές αλλά ταυτόχρονα και με πολλές δύσκολες στιγμές και αλληλοσυγκρουόμενες επιθυμίες. Συγχρόνως, είναι η ηλικία που τα μικρά νήπια μπορούν να καταπιαστούν για πρώτη φορά, και με τη βοήθεια σας, με απλές διασκεδαστικές δραστηριότητες.

Παιχνίδι με το νερό

  • Τα νήπια λατρεύουν το νερό. Αφήστε τα να πλένουν μόνα τους τα χέρια τους στο νιπτήρα και να κάνουν μπάνιο στην μπανιέρα-πάντα υπό την επίβλεψη σας-, παίζοντας με διάφορα παιχνίδια (μπουκαλάκια, κεσεδάκια, σουρωτήρια, πλαστικά ζωάκια κτλ.)
  • Δώστε τους μια κούκλα και ένα σφουγγάρι και αφήστε τα να μπανιάρουν σε μια λεκάνη το δικό τους « μωρό».
  • Αφήστε τα να σας «βοηθήσουν», ανεβασμένα σε ένα σκαμπό, στο πλύσιμο πλαστικών πιάτων και άλλων άθραυστων σκευών μαγειρικής.

Μουσική και κίνηση

  • Μια αγαπημένη δραστηριότητα, απαραίτητη για την ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών αυτής της ηλικίας, είναι η μουσική και η κίνηση. Επιλέξτε την παιδική μουσική που σας αρέσει και κάντε με το μικρό σας απλές κινήσεις γυμναστικής. Μιμηθείτε τις κινήσεις και τις φωνές ζώων και τραγουδήστε τραγούδια που περιλαμβάνουν και κινήσεις του σώματος, όπως το γύρω-γύρω όλοι κτλ.
  • Εκτός αυτού, μπορείτε να αγοράσετε μουσικά όργανα κατάλληλα για τα χεράκια και την ηλικία τους, όπως κουδουνάκια, μαράκες και τύμπανα. Ακόμη καλύτερα, επιχειρήστε να τα κατασκευάσετε μαζί με το παιδί σας από παλιά, ανακυκλώσιμα υλικά.

Κάντε το φαγητό διασκέδαση

  • Αγοράστε στα νήπια τα κατάλληλα για την ηλικία τους πλαστικά μαχαιροπίρουνα και παροτρύνετε τα να απλώσουν μόνους τους το βούτυρο , την μαρμελάδα ή κάποιο άλλο μαλακό τυρί στο ψωμί τους. Αφήστε τα να κόψουν μαλακά φρούτα, όπως η μπανάνα και να ξεφλουδίσουν μανταρίνια ή βραστά αυγά. Επίσης, μπορείτε να ετοιμάσετε μαζί εύκολα snacks και απλά φαγητά, όπως ένα σάντουιτς, μια τυρόπιτα, μια pizza, κουλουράκια ή μια φρουτοσαλάτα.

Οι πρώτες του χειροτεχνίες

  • Τα παιδιά αυτής της ηλικίας λατρεύουν να χρησιμοποιούν τα χεράκια τους. Για τα δίχρονα ,έχει έρθει η ώρα να πειραματιστούν με την πρώτη τους κόλλα (σε υγρή μορφή και πάντα μη τοξική). Δώστε τους κομματάκια χρωματιστού χαρτιού ή υφάσματος και αφήστε το να τα κολλήσει σε ένα χαρτόνι, χρησιμοποιώντας ένα μικρό πινέλο. Επίσης το παιδί από την ηλικία των 2½ χρόνων μπορεί να χρησιμοποιεί παιδικό ψαλίδι στις χειροτεχνίες του. Βάλτε όλη σας την φαντασία στην επιλογή των υλικών, ανάλογα πάντα με την ηλικία του παιδιού, (δαχτυλομπογιές, όσπρια, καλαμάκια, φτερά) και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταπληκτικό.

Ζυμάρι και πλαστελίνη

  • Τα νήπια μπορούν να περάσουν ώρα παίζοντας με πλαστελίνη. Ωστόσο, μια καταλληλότερη επιλογή για τις πολύ μικρές ηλικίες είναι το αλμυρό ζυμάρι που φτιάχνουμε οι ίδιοι με το παιδί, το οποίο πλάθεται και δουλεύεται πολύ εύκολα. Εξυπηρετεί την ανάγκη του παιδιού για παιχνίδι με τα χέρια και συγχρόνως είναι απολύτως ακίνδυνο, σε περίπτωση που καταπιεί μικρή ποσότητα. Δώστε στα παιδιά πλαστικά μαχαιράκια για να το κόβουν και φόρμες-σχήματα για να φτιάξουν αστεία ζωάκια και αντικείμενα.
  • (Συνταγή για το αλμυρό ζυμάρι: 1½ φλιτζάνι αλεύρι, 1 φλιτζάνι αλάτι, ½ φλιτζάνι νερό, 2 κουταλιές λάδι).

Καλή διασκέδαση!

Η κ. Κάρεν Σιώτη Wolf εργάζεται ως σύμβουλος, υποστηρίζοντας νέες μητέρες στο ξέγνοιαστο μεγάλωμα των παιδιών τους, προσφέροντας μετά από 25ετή εμπειρία εξειδικευμένες γνώσεις και πρακτικές λύσεις (π.χ. θέματα ύπνου, θηλασμού και διατροφής, καθημερινής φροντίδας). kwolf.edu@hotmail.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ