Γαλλία: «Ναι» σε παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ - «Οχι» στη συνέχιση του δανεισμού - iefimerida.gr

Γαλλία: «Ναι» σε παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ - «Οχι» στη συνέχιση του δανεισμού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την παραμονή της Ελλάδας σε ευρωζώνη και ΕΕ συνεχίζει να επιθυμεί η πλειοψηφία των Γάλλων, τα ποσοστά όμως διαφοροποιούνται ως προς τη συνέχιση του δανεισμού ή την πλήρη ή μερική αποπληρωμή του χρέους.

Τα στοιχεία δίνει μια νέα δημοσκόπηση, που έγινε από την εταιρεία Harris Interactive για λογαριασμό του καναλιού της γαλλικής Βουλής LCP. Η δημοσκόπηση καταγράφει το πώς βιώνουν οι Γάλλοι την ελληνική κρίση και ποια είναι η στάση τους απέναντι στην Ελλάδα.

Η δημοσκόπηση έγινε το τριήμερο 30 Ιουνίου - 1η Ιουλίου σε ένα δείγμα που θεωρείται αντιπροσωπευτικό 1.032 ατόμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

Παραμονή ή όχι στην ΕΕ και ευρωζώνη

Πλέον των έξι στους δέκα Γάλλους είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη (60%) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (68%). Εξ' αυτών μάλιστα το 20% δηλώνουν να είναι εξαιρετικά θετικοί, ανάμεσά τους κυρίως άτομα με σπουδές και συμπαθούντα την αριστερά και το κέντρο.

Συνέχιση του δανεισμού

Τα δύο τρίτα των Γάλλων (64%) εκφράζουν την επιθυμία να σταματήσει η Ευρώπη να δανείζει την Ελλάδα, έναντι του 32% που δηλώνουν το αντίθετο και επιθυμούν τη συνέχιση του δανεισμού. Το 53% των ατόμων που είναι υπέρ, ανήκουν στην αριστερά με σπουδές και διπλώματα στην πλειοψηφία τους. Αντίθετα αυτοί που επιθυμούν τη διακοπή του δανεισμού ανήκουν στο κόμμα του Νικολά Σαρκοζί (84% των συμπαθούντων την παράταξη) που έχει μετονομασθεί «Οι Ρεπουμπλικάνοι», στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν (85%) και άτομα που δεν διαθέτουν το πανγαλλικό δίπλωμα μετά το λύκειο (Μπακαλορεά) (72%)

Αποπληρωμή του χρέους

Η πλειοψηφία των Γάλλων (53%) εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποπληρώσει το χρέος της, ενώ μόνο το 4% πιστεύει ότι θα αποπληρώσει το χρέος στο σύνολό του. Παρ' όλα αυτά μια μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων (84%) εκτιμά ότι θα ήθελε ν' αποπληρωθεί τουλάχιστον ένα μέρος του ελληνικού χρέους, ενώ την πλήρη αποπληρωμή ζητούν το 41% των Γάλλων.

Για τα αίτια της κρίσης

Σκεπτικισμό ως προς τους πρωταγωνιστές της ελληνικής κρίσης δείχνει η πλειοψηφία των Γάλλων:

Δεν δείχνουν εμπιστοσύνη: στην Άγγελα Μέρκελ το 43%, στην Κριστίν Λαγκάρντ το 43%, αλλά ούτε και στην Ευρώπη (42%). Λίγο λιγότεροι (36%) στον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ.

Τους συμπαθούντες προς την Λαγκάρντ και Μέρκελ τους βρίσκουμε ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους του Σαρκοζί (69% και 67% αντιστοίχως για Λαγκάρντ και Μέρκελ)

Οι προσκείμενοι της αριστεράς εμπιστεύονται περισσότερο τον Φρανσουά Ολάντ και τον Αλέξη Τσίπρα με ποσοστά 62% και 53% αντιστοίχως.

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη αποδοχή και υποστήριξη (77%) από τους προσκείμενους στο Αριστερό Μέτωπο (Μελανσόν)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Δημοσκόπηση Γαλλία Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ