Fitch: Εξαιρετικά απίθανο να αρθούν σύντομα τα capital controls - iefimerida.gr

Fitch: Εξαιρετικά απίθανο να αρθούν σύντομα τα capital controls

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες θα είχαν καταρρεύσει και χρεοκοπήσει αν δεν είχαν επιβληθεί οι έλεγχοι κεφαλαίων αυτή την εβδομάδα, εξαιτίας της εκροής καταθέσεων και της απόφασης της ΕΚΤ να μην αυξήσει το όριο της έκτακτης χρηματοδότησης.

Αυτό εκτιμά ο Fitch, εκτιμά ότι είναι εξαιρετικά απίθανη η «ταχεία άρση των ελέγχων κεφαλαίων, ακόμη κι αν υπάρξει επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Κομισιόν. Οι έλεγχοι στις κυπριακές τράπεζες έμειναν σε ισχύ για δύο χρόνια».

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι ρευστότητα και η φερεγγυότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι πολύ αδύναμη και κάποιες τράπεζες μπορεί να πλησιάζουν στο σημείο όπου η εξυγίανση, η παρέμβαση για τη διαχείριση της πτώχευσης με μεθοδευμένο τρόπο γίνεται μία ρεαλιστική πιθανότητα.

Αν χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα είναι απλό. Πιστεύουμε ότι θα ήταν πολιτικά μη αποδεκτό να επιβληθούν οι απώλειες στους Ελληνες δανειστές και ότι οι προσπάθειες θα καταβάλλονταν για να βρεθεί μία λύση που το αποφεύγει αυτό αλλά εξακολουθεί να είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία της ΕΕ. Οι υφιστάμενοι νόμοι της Ελλάδας για μία τέτοια εξυγίανση είναι σχετικά ώριμοι και έχουν πολλές ομοιότητες με τις οδηγίες της ΕΕ, αν και αποκλείουν ρητά ένα bail-in στους κύριους ανασφάλιστους πιστωτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Fitch έλεγχοι κεφαλαίων
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ