Λαφαζάνης: Πείραμα κάνουμε με το δημοψήφισμα - iefimerida.gr

Λαφαζάνης: Πείραμα κάνουμε με το δημοψήφισμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως πείραμα πίεσης απέναντι στους δανειστές περιέγραψε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.


Μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε:


Κάνουμε μια δεύτερη προσπάθεια, κάνουμε ένα δεύτερο πείραμα να πείσουμε, να πιέσουμε για να μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο για τον τόπο μας και τον ελληνικό λαό. Αυτό κάνουμε με το δημοψήφισμα.
Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν έχει άλλο όπλο από την διαπραγμάτευση και από την πίεση και η πίεση της κυβέρνησης στηρίζεται πρώτα από όλα στην θέληση και στο αγωνιστικό φρόνημα του ελληνικού λαού. Προσφεύγοντας λοιπόν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες στη λαϊκή ετυμηγορία και δίνοντας ο λαός ισχυρή εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να παλέψει για κάτι καλύτερο ως συμφωνία από αυτά που δίνουν οι πιστωτές, νομίζω ότι είναι το καλύτερο όπλο για να πετύχουμε μια θετική εξέλιξη. Η άλλη επιλογή θα ήταν να υπογράψουμε και να ξεμπερδέψουμε αυτό όμως είναι εύκολο να το κάνει κανείς αλλά πρέπει να δει και το αύριο. Αν δει τους επόμενους μήνες το τι θα προκύψει θα είναι πραγματική καταστροφή, πραγματικός όλεθρος για τη χώρα. Γιατί αυτά που ζητούνται είναι ανεφάρμοστα, είναι πιεστικά, είναι αφόρητα για τον τόπο».


Σε άλλο σημείο, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση έχει σχέδιο να αντιμετωπίσει όλες τις καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν. Αυτό είναι φυσικό γιατί μια κυβέρνηση πρέπει να ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα άσχετα αν είναι επιθυμητά ή όχι» και πρόσθεσε:
Αυτό όμως το οποίο εμείς επιδιώκουμε είναι την Κυριακή που θα πάει ο λαός στις κάλπες να φωνάξουν με την ψήφο τους ένα μεγάλο, δυνατό, ισχυρό Όχι και αυτό το Όχι θα είναι ένα πολύ μεγάλο όπλο όχι απλώς για την κυβέρνηση αλλά για την Ελλάδα κυρίως και πρώτα από όλα, για τον ίδιο τον ελληνικό λαό προκειμένου να γίνει μια διαπραγμάτευση ουσιαστική από τη Δευτέρα και να προκύψει από αυτή μια συμφωνία η οποία θα είναι σχετικά συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μια συμφωνία όπως μας προτείνουν οι πιστωτές και οι λεγόμενοι θεσμοί η οποία είναι μια συμφωνία κατεδάφισης και λεηλασίας.


Όσον αφορά στις αγορές, ο κ. Λαφαζάνης επεσήμανε:
Το ότι δεν επηρεάζονται οι αγορές δεν είναι αλήθεια, γιατί οι αγορές ταρακουνιούνται πάρα πολύ και οι επόμενες καταστάσεις θα είναι πάρα πολύ δύσκολες και για τα χρηματιστήρια και για τις κεφαλαιαγορές και για τις τράπεζες αν και εφόσον οι πιστωτές επιμένουν σε μια στάση αδιέξοδη. Ξέρετε ότι αν για δεύτερη φορά βγει από τις κάλπες η θέληση του ελληνικού λαού ισχυρή η οποία λέει ότι δεν αντέχουμε άλλο, δεν μπορούμε να δεχτούμε μια συμφωνία τέτοιου τύπου με τέτοιο περιεχόμενο αυτό θα είναι ένα όπλο για να προχωρήσουμε. Είναι το καλύτερο δυνατό που έχουμε να κάνουμε αλλιώς αυτό που απομένει ως εναλλακτική λύση είναι αυτό που προτείνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάμε να συμφωνήσουμε.


Ερωτηθείς για το πώς φτάσαμε στην «παγωμένη» εικόνα της οικονομίας, είπε πως «φτάσαμε γιατί εφαρμόζονται οι συνταγές και οι καταστάσεις που παραλάβαμε με τα μνημόνια. Γιατί αν εφαρμόζαμε μια συμφωνία σαν και αυτή που μας προτείνουν οι πιστωτές θα ήταν ακόμα χειρότερα τα πράγματα διότι θα είχαμε περισσότερους φόρους για τον ελληνικό λαό, θα είχαμε μικρότερες συντάξεις, πολύ μικρότερες κοινωνικές δαπάνες, καμιά αναπτυξιακή στήριξη στην χώρα και βεβαίως ένα δυσβάσταχτο χρέος να το πληρώνουμε. Όλο αυτό το διάστημα κάνουμε μια διαπραγμάτευση σκληρότατη, το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από εμάς που διεκδικούμε κάτι καλύτερο βλέπουμε απέναντί μας ένα τείχος και μια αντιπολίτευση η οποία αντί να στηρίζει αυτή τη μεγάλη εθνική και κοινωνική προσπάθεια, δυστυχώς, στηρίζει τους πιστωτές».


Τέλος, σε ερώτηση ποιες θα είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης σε περίπτωση που στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «ναι», ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε:
Εγώ δεν πιστεύω ότι θα βγει Ναι από το δημοψήφισμα, πιστεύω ακράδαντα ότι ο ελληνικός λαός θα στηρίξει το Όχι. Θα στηρίξει την αντίθεση σε μια συμφωνία με τους πιστωτές η οποία είναι καρμανιόλα για την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση εμείς έχουμε πει ότι θα γίνει απόλυτα σεβαστή η θέληση του ελληνικού λαού από εκεί και πέρα θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις. Εγώ δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη λογική διότι δεν θεωρώ ότι πρέπει κανείς να προεξοφλεί όταν πηγαίνει σε ένα δημοψήφισμα τόσο μεγάλης κρισιμότητας να προεξοφλεί την ήττα.
Σε κάθε περίπτωση θα γίνει σεβαστή η θέληση του ελληνικού λαού και θα εφαρμοστεί αυτό το οποίο θα επιλέξει ο ελληνικός λαός βεβαίως θα συνοδευτεί με πολιτικές εξελίξεις. Δεν θα κερδίσει όμως το Ναι και επομένως δεν θα υποχρεωθεί η χώρα να βαδίσει με την ψήφο του ελληνικού λαού σε μια συμφωνία η οποία είναι λαιμητόμος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ