S&P: Στο 50% ανέβηκαν οι πιθανότητες ενός Grexit - iefimerida.gr

S&P: Στο 50% ανέβηκαν οι πιθανότητες ενός Grexit

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο 50% ανεβάζει η Standard & Poor's τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Παράλληλα, στο τελευταίο report του οίκου σημειώνεται πως οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης θα πρέπει να είναι συγκρατημένοι.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά τώρα πως η πιθανότητα η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, έχει αυξηθεί στο 50% μετά από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απορρίψει τις προτάσεις των δανειστών και να προκηρύξει εθνικό δημοψήφισμα για το εάν θα αποδεχθούν τους όρους των προτάσεων.

Το report του οίκου εξετάζει την πιστωτική επίδραση στην ευρωπαϊκή οικονομία, τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές, τις επιχειρήσεις από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Θεωρούμε ότι η οικονομική επίδραση ενός Grexit στην υπόλοιπη ευρωζώνη, θα είναι κάπως περιορισμένη. Παρόλα αυτά, θα μπορούσε ενδεχομένως να πλήξει αρχικά τις κεφαλαιαγορές, προκαλώντας μια αρχική εκτίναξη των αποδόσεων, ιδιαίτερα για εκείνες τις οικονομίες στην περιφέρεια που θεωρούνται από τις αγορές ως δημοσιονομικά πιο ευάλωτες.

Ένα Grexit ίσως να μην είχε άμεσα αρνητικές συνέπειες στην αξιολόγηση για τα άλλα κράτη της ευρωζώνης, εξαιτίας της πιο ισχυρής δομής χρηματοοικονομικής στήριξης σήμερα στην ευρωζώνη, καθώς και λόγω της αξιοσημείωτης μείωσης των δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης ευρωζώνης.

Ένα Grexit θα επιδεινώσει την ήδη απελπιστική κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, η επίδραση στις ξένες τράπεζες και τις ασφαλιστικές θα είναι περιορισμένη και θα είναι απίθανο να οδηγήσει σε ενέργειες σε σχέση με την αξιολόγηση, διότι αυτοί οι θεσμοί έχουν ήδη περιορίσει την άμεση έκθεσή τους σε ελληνικούς τίτλους.

Αν και οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μειώσει την έκθεσή τους στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η ώρα μεγαλύτερη πιθανότητα ενός Grexit αυξάνει τα πιστωτικά ρίσκα των επιχειρήσεων.

Όπως επισημαίνει ο οίκος στην ανάλυσή του, όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το χρηματοπιστωτικό ρίσκο ενός Grexit θα πρέπει να είναι συγκρατημένο, σύμφωνα με τον αναλυτή του οίκου, Lapo Guadagnuolo.

"Παρόλα αυτά, εάν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, η μονιμότητα της νομισματικής ένωσης θα αποδειχθεί ψευδής, και αυτό θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση παραδοχές στις οποίες στηρίζονται πολιτικές και οικονομικές τακτικές για διάστημα μεγαλύτερο των δύο δεκαετιών. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μακροπρόθεσμες συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν", δήλωσε ο Guadagnuolo.

Επομένως, ο αναλυτής του οίκου εκτιμά ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν τέτοιο μοναδικό γεγονός που δεν μπορεί να προεξοφλήσει ένα σενάριο που θα δημιουργούσε σοβαρή μετάδοση και μακροπρόθεσμη βλάβη στην πολιτική συνεκτικότητα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο χρηματοοικονομικό κατακερματισμό, με αρνητικές συνέπειες για την πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών εντός και εκτός Ευρώπης.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Standard & Poor's grexit Ευρωζώνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ