Ελληνας Αυστραλίας: Νιώθω σαν να είμαι σε μια σωσίβια λέμβο και βλέπω τον Τιτανικό να βυθίζεται - iefimerida.gr

Ελληνας Αυστραλίας: Νιώθω σαν να είμαι σε μια σωσίβια λέμβο και βλέπω τον Τιτανικό να βυθίζεται

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δραπετεύοντας από την κρίση, οι Ελληνες μετανάστες επιστρέφουν πίσω στην Αυστραλία» γράφει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters για τους Ελληνες που γεννήθηκαν από μετανάστες γονείς στην ξενιτιά, κατάφεραν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αλλά τώρα τα μαζεύουν και γυρίζουν πίσω στην Αυστραλία.

«Ο Ελληνας μεταφραστής Νίκος Φωτάκης συγκαταλέγει τον εαυτό του στους τυχερούς» γράφει η Μέλανι Μπέρτον και η Τζέιν Γουάρντελ στο ρεπορτάζ τους, σχολιάζοντας: «Στα 39 του, βρέθηκε σχεδόν αδέκαρος, με χρέη και απελπισμένος να βρει τρόπους να στηρίξει τη σύζυγό του και τα δυο μικρά παιδιά του».

«Η διαφυγή του ήρθε μέσω της γενέτειρας της συζύγου του. Ο Φωτάκης εγκατέλειψε την αναταραχή στην πατρίδα του πριν από έξι μήνες, φτάνοντας στην Αυστραλία με ελάχιστα υπάρχοντα, αλλά με ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον» γράφουν οι δημοσιογράφοι του Reuters.

«Νιώθω σαν να είμαι σε μια σωσίβια λέμβο και βλέπω τον Τιτανικό να βυθίζεται» λέει από το καινούριο του σπίτι στη Μελβούρνη ο Φωτάκης και προσθέτει: «Είμαι ανακουφισμένος, αλλά οι άνθρωποί μου είναι ακόμα πάνω σε αυτό το πλοίο».

Νιώθω σαν να είμαι σε μια σωσίβια λέμβο και βλέπω τον Τιτανικό να βυθίζεται

Οι απεσταλμένες του Reuters στην Αυστραλία γράφουν πως «ο Φωτάκης είναι ένας από τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες με δεσμούς με την Αυστραλία, που σχηματίζουν το μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα από τότε που ο εμφύλιος πόλεμος της χώρας τη δεκαετία του 1940 έστειλε περισσότερους από 150.000 Ελληνες στις Αυστραλιανές ακτές».

«Αυτή η γενιά των μεταναστών είναι πολύ πιο μορφωμένη από τους προγόνους της, αλλά πολλοί είναι εξ ίσου φτωχοί, φτάνοντας χωρίς να έχουν σχεδόν καθόλου λεφτά και βασιζόμενοι στη φιλανθρωπία της ελληνικής κοινότητας» προσθέτουν και επισημαίνουν πως στα ελληνικά καταστήματα και καφετέριες της Μελβούρνης, «η κρίση είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης».

Oι νεομετανάστες είναι πολύ πιο μορφωμένοι από τους προγόνους τους, αλλά εξίσου φτωχοί

Σε αυτό το σημείο, ενημερώνουν το αναγνωστικό κοινό του Reuters πως η Μελβούρνη έχει περίπου 300.000 Ελληνες και σχολιάζουν πως έχει «την τρίτη μεγαλύτερη συγκέντρωση ελληνικού πληθυσμού μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη». Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι ομάδες πρόνοιας, ο εκτιμώμενος αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσαν στην Αυστραλία από τα μέσα του 2013 κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 20.000, εκ των οποίων η πλειοψηφία είχε προηγούμενους δεσμούς με τη χώρα, είτε κατέχοντας διπλή υπηκοότητα είτε έχοντας συγγενείς εκεί.

«Γυρίζουν πίσω μην έχοντας τίποτα. Μόνο με βαλίτσα και προσπαθώντας να ξεκινήσουν από την αρχή» αναφέρει στο Reuters ο Τζορτζ Σπηλιώτης, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης με έδρα τη Μελβούρνη «Greek Welfare Society».

Γυρίζουν πίσω στην Αυστραλία έχοντας μόνο μια βαλίτσα

Η Τζένη Καρατζίδης, επέστρεψε στην Αυστραλία πριν από δύο χρόνια. «Οπως η σύζυγος του Φωτάκη» γράφουν οι δημοσιογράφοι του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου, «Η Καρατζίδης γεννήθηκε στην Αυστραλία από Ελληνες γονείς που μετανάτευσαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και οι δύο γυναίκες ήταν πολύ μικρές σε ηλικία όταν οι γονείς τους τις έφεραν πίσω στην Ελλαδα κάπου στη δεκαετία του 1970. Μεταξύ των 70's και του 2013, ο δρόμος της μετανάστευσης ήταν κυρίως από την Αυστραλία στην Ελλάδα με αναφορές πως 120.000 Ελληνοαυστραλοί ζουν στην Αθήνα. Τώρα, οι δύο γυναίκες επέστρεψαν ως ενήλικες και έφεραν μαζί τους τα δικά τους παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αντιστρέφοντας τον δρόμο των γονιών τους».

«Είναι πολύ δύσκολο να ζήσεις στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν δουλειές, δεν υπάρχει μέλλον» δηλώνει στο Reuters η Καρατζίδης.

Οι δημοσιογράφοι επιστρέφοντας την αφήγησή τους στην ιστορία του Φωτάκη αναφέρουν ότι στην Ελλάδα είχε μια καφετέρια και τώρα εργάζεται με μερική απασχόληση ως δημοσιογράφος σε μια ελληνοαστραλέζικη εφημερίδα της Μελβούρνης. Εφτασε στην Αυστραλία πρώτα μόνος τον περασμένο Δεκέμβριο. Του πήρε τρεις μήνες για να βρει δουλειά, και η σύζυγός του με τα δυο μικρά παιδιά τους τον ακολούθησαν τον Μάρτιο.

«Εχω ακούσει ανθρώπους να παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να βρουν δουλειά και πρέπει να ξοδέψουν τέσσερις μήνες στο ψάξιμο. Αυτό είναι αστείο. Οι άνθρωποι άνω των 20 στην Ελλάδα είναι κατεστραμμένοι» λέει ο Φωτάκης.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι πολλοί Ελληνοαυστραλοί προσπαθούν να βρουν τρόπους να βοηθήσουν συγγενείς στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, ο Μπιλ Παπαστεργιάδης, πρόεδρος της Ελληνοορθόδοξης Κοινότητας της Μελβούρνης, είπε ότι τώρα πια είναι πολλοί περισσότεροι οι Ελληνες που όταν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους επισκέπτονται την Ελλάδα παίρνουν μαζί τους περισσότερα χρήματα, προκειμένου να βοηθήσουν οικονομικά τους συγγενείς τους στη μητέρα-πατρίδα.

Στο ρεπορτάζ αναδεικνύεται επίσης και η αυξανόμενη ανησυχία, ιδίως στη Μελβούνρη, για τον αριθμό των νέων αφίξεων μεταναστών από την Ελλάδα, κάτι που θα επιβαρύνει το σύστημα πρόνοιας.

Αλλωστε, ακόμα και τώρα πολλοί Ελληνες διαμένουν σε σπίτια συγγενών τους, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται όλοι μαζί σε σπίτια που είναι διαμορφωμένα για μικρότερο αριθμό ανθρώπων, ενώ υπάρχει και φόβος ότι το δίκτυο των θέσεων εργασίας συρρικνώνεται, όσο αυξάνονται οι μετανάστες.

Ο κ. Παπαστεργιάδης τονίζει ότι δέχεται χιλιάδες γράμματα από Ελληνες που ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία, αλλά τόσο εκείνος όσο και ο Πίτερ Ιασωνίδης, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Μελβούρνης, προειδοποιούν πως ο δρόμος είναι δύσκολος. «Μην έρθετε έτσι στα τυφλά και μην νομίζετε ότι με το που κατεβείτε από το αεροπλάνο θα σας περιμένουν άνθρωποι με πινακίδες που θα λένε “υπάρχει μια δουλειά για σένα”» λέει ο Ιασωνίδης.

Τέλος, το ρεπορτάζ κλείνει αναφέροντας πως «ακόμη κι έτσι, για πολλούς Ελληνες που επέστρεψαν με βάση την υπηκοότητα, γνωρίζουν ότι εδώ υπάρχουν πολλά περισσότερα από ό,τι στη γενέτειρά τους. Το να μπει κάποιος στην Αυστραλία που δεν έχει δεσμούς οικογένειας, εξαρτάται από τα προσόντα του ή αν διαθέτει φοιτητική βίζα, ενώ και για τα δύο χρειάζεται να περιμένουν αφενός πολύ, αλλά και να πληρώσουν πολλά».

«Οι γονείς μου έκαναν ένα πραγματικά μεγάλο δώρο» παραδέχεται η Καρατζίδης, αναφερόμενη στην Αυστραλιανή της υπηκοότητα.

Ελληνας Αυστραλίας: Νιώθω σαν να είμαι σε μια σωσίβια λέμβο και βλέπω τον Τιτανικό να βυθίζεται | iefimerida.gr 0

Στη φωτογραφία της Μέλανι Μπέρτον απεικονίζεται ο Σπύρος Καράς έξω από την οικογενειακή επιχείρηση στη Μεβλβούρνη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Έλληνες μετανάστες Αυστραλία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ