Δημοψήφισμα με τράπεζες κλειστές και την οικονομία να στεγνώνει - iefimerida.gr

Δημοψήφισμα με τράπεζες κλειστές και την οικονομία να στεγνώνει

Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα θρίλερ μεγάλης έντασης «παίχτηκε» τις τελευταίες ώρες στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου γύρω από το δημοψήφισμα -το οποίο τελικώς θα διενεργηθεί την προσεχή Κυριακή- με τον πρωθυπουργό να γίνεται δέκτης ετερόκλητων εισηγήσεων και τη χώρα να ζει δραματικές στιγμές.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων και ειδικότερα της Άνγκελα Μέρκελ -η οποία παρέπεμψε την όποια συζήτηση για νέο πρόγραμμα μετά το δημοψήφισμα- ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε με το τρίτο κατά σειρά διάγγελμα γι’ αυτή την εβδομάδα. Κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «όχι» και επέρριψε ευθύνες στους θεσμούς για το λουκέτο στις τράπεζες, ενώ στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι κυρίαρχη η πεποίθηση ότι με ένα «όχι» η κυβέρνηση θα ισχυροποιηθεί διαπραγματευτικά για μια καλύτερη συμφωνία.

Ενα - ένα τα βήματα για την «επόμενη μέρα»

Με φόντο τις κάλπες του δημοψηφίσματος, πάντως, «φουντώνουν» τα σενάρια σχετικά με το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, θεωρούν βέβαιο ότι οι πολίτες θα στηρίξουν την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και έχουν ετοιμάσει σχέδια τόσο για τον τρόπο που θα... διαχειριστούν τις συνομιλίες με τους εταίρους, όσο και για τις κινήσεις τους στο εσωτερικό. Το ίδιο ισχύει και για την αντίθετη περίπτωση, αφού βάζουν στο… μικροσκόπιο και την πιθανότητα η κάλπη να δώσει τελικά ένα «ναι», κάτι που θα πρέπει να διαχειριστούν με βάση όσα έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός.

Τα σενάρια που ακούγονται

«Ναι» στο δημοψήφισμα και... εκλογες από Σεπτέμβριο:
• Σε αυτή την περίπτωση, ο πρωθυπουργός και πάλι θα ταξιδέψει για Βρυξέλλες την επομένη του αποτελέσματος.
• Αμέσως μετά, θα καταθέσει για ψήφιση την πρόταση Γιούνκερ στην ελληνική Βουλή και στη συνέχεια θα υποβάλει την παραίτησή του.
• Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Αντώνη Σαμάρα και εφόσον αποβεί άκαρπη (και οι εντολες περάσουν και στους υπόλοιπους αρχηγούς και αποβούν εξίσου άκαρπες), η χώρα οδεύει σε εκλογική αναμέτρηση κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Αυγούστου.
Το σενάριο που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση

«Οχι» στο δημοψήφισμα και σενάριο Grexit:
• Το σενάριο αυτό θα σημάνει μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και κρίσης, που θα λήξει με την Ελλάδα να αποχωρεί από την ευρωζώνη και να επαναφέρει το δικό της νόμισμα.
• H ΕΚΤ θα σταματήσει το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού προς τις ελληνικές τράπεζες με την αιτιολογία ότι τις θεωρεί αφερέγγυες.
• Είναι πιθανό να υπάρξει μια σημαντική περίοδος περιορισμών στην πρόσβαση και τη χρήση των τραπεζικών λογαριασμών. Θα ήταν καταστροφική για την ελληνική οικονομία, η οποία είναι ήδη σε ύφεση.

«Οχι» στο δημοψήφισμα και διαπραγματεύσεις:
Το σενάριο που προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πως αν καταφέρει έστω και οριακά να πάρει το «Οχι» από το δημοψήφισμα θα πάνε τα κυβερνητικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες για νέες διαπραγματεύσεις. Κάτι τέτοιο όμως μόνο βέβαιο δεν είναι αφού οι εταίροι δεν έχουν δείξει καμία τέτοια διάθεση. Ενα πιθανό «Οχι» θα θεωρηθεί ως βήμα απόλυτης ρήξης.
Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού πάντως λέβνε πως η κυβέρνηση θα εξοπλιστεί με το διαπραγματευτικό «χαρτί» να διεκδικήσει μια βιώσιμη λύση που να μην ισοπεδώνει την κοινωνία, όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε, δίχως κανείς να μπορεί να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα. Θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα κάτσει ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αρχίζοντας «το γράψε-σβήσε». Ωστόσο είναι άγνωστο αν οι εταίροι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, αφού ένα πιθανό «όχι» θα σήμαινε την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Καμία συνομιλία πριν από το δημοψήφισμα, λένε οι εταίροι

Την ώρα που η Ελλάδα πηγαίνει στις κάλπες οι ξένοι, ακόμα και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου κρατούν στάση αναμονής ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Ελλάδα. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης περιμένουν τη διεξαγωγή και βασικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και στη συνέχεια θα αποφασίσουν τι θα κάνουν με το θέμα της Ελλάδας.

Μέρκελ: Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την Ευρωζώνη

Η Καγκελάριος της Γερμανίας μιλώντας στο Bundestag ξεκαθάρισε πως η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να υποστεί κανένα πλήγμα. Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε πως μεγαλύτερο σφάλμα από την άνευ όρων παραμονή ενός κράτους – μέλους θα ήταν η καταστρατήγηση των κανόνων της Ε.Ε

Ρέντσι: Δεν θα μειώνουμε τις πρόωρες συντάξεις στην Ιταλία για να τις λαμβάνουν οι Έλληνες

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο άνθρωπος που χάρισε τη γραβάτα στον κύριο Τσίπρα, παρόλο που ζητούσε με κάθε τρόπο να βρεθεί μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα κα τους θεσμούς, έπειτα από τις διαρκείς εξωφρενικές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα, πήρε σαφείς αποστάσεις..«Δεν είναι δυνατόν να μειώνουμε τις πρόωρες συντάξεις στην Ιταλία για να συνεχίσουν να τις λαμβάνουν οι Έλληνες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Ντάισελμπλουμ: Καμία συνομιλία πριν από το δημοψήφισμα

Κάθε νέο αίτημα της Ελλάδας θα εξεταστεί μετά το δημοψήφισμα και φυσικά με τις τράπεζες κλειστές Αυτό είναι μήνυμα που έστειλε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σε επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρει χαρακτηριστικά πως το αίτημα για νέο πακέτο βοήθειας θα εξεταστεί βάσει του πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ο Ολλανδός πολιτικός τονίζει ακόμη πως οι υπουργοί Οικονομικών επαναβεβαίωσαν στις 30 Ιουνίου την απόφαση του Eurogroup της 27ης Ιουνίου να μην εγκρίνει την επέκταση, εκτιμώντας πως οι συνθήκες που οδήγησαν στην απόφαση αυτή «παραμένουν αμετάβλητες

Φόβοι για κούρεμα καταθέσεων -Σε μια κλωστή η οικονομία

Επειτα κι από τις τελευταίες εξελίξεις με την κυβέρνηση να μην πληρώνει τη δόση του 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, αλλά και το γεγονός ότι από σήμερα η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος, η αγωνία κορυφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ενώ από χθες το βράδυ ακούγονται φωνές για κούρεμα καταθέσεων.

Οπως ανέφεραν «Τα Νέα», η τύχη της χώρας και των τραπεζών κρέμεται από μια κλωστή την οποία κρατά σχεδόν αποκλειστικά η ΕΚΤ. Η τελευταία μπορεί ανά πάσα στιγμή να τραβήξει την πρίζα από σήμερα, να θεωρήσει δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα ως μη αξιόπιστα. Αυτό σημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να σταματήσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA και να απαιτήσει άμεσα όλο το ποσό που της χρωστά η Ελλάδα, τα 89 δισ. ευρώ δηλαδή.

Αυτό όπως όλοι μπορούν να κατανοήσουν, θα οδηγούσε το τραπεζικό σύστημα σε κατάρρευση και με βάση τη νέα κοινοτική νομοθεσία, το μάρμαρο θα κληθούν να πληρώσουν, οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και στη συνέχεια οι καταθέτες μέσω του κουρέματος των καταθέσεών τους.

Σύμφωνα με «Τα Νέα»:

  •   Το πιο light σενάριο θα ήταν η ΕΚΤ να ζητούσε μεγαλύτερο κούρεμα των ομολόγων στερώντας από τις ελληνικές τράπεζες το 10% (8,9 δισ. ευρώ δηλαδή) από τη ρευστότητα που έχει δοθεί μέσω ELA. Ετσι, το κενό θα καλυπτόταν μέσω της κατάθεσης επιπλέον τίτλων από τις ελληνικές τράπεζες, όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μία από αυτές δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό.
  •     Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι η ΕΚΤ να μην κάνει τίποτα μέχρι και να διεξαχθεί το δημοψήφισμα διατηρώντας αμετάβλητο τον ELA, κάτι που βέβαια δεν αρκεί για την επιβίωση των τραπεζών, αλλά δεν τις σκοτώνει κιόλας.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δημοψήφισμα Ελλάδα διαπραγματεύσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ