ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Σταθερές αξίες στο ελληνικό μυθιστόρημα - iefimerida.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Σταθερές αξίες στο ελληνικό μυθιστόρημα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λογοτεχνικές σελίδες που μεταφέρουν τον αναγνώστη από την γεμάτη ελευθερία δεκαετία του ’80 και την ανέμελη δεκαετία του ’90 στην Ελλάδα της κρίσης, της ανεργίας, της αγωνίας, της φτώχειας. Κι ένα φανταστικό μυθιστόρημα για ένα νησί που θα χρειαστεί να επιβιώσει έπειτα από έναν τρομακτικό σεισμό. Ένα νησί που θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα. Ή και ο κόσμος ολόκληρος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Σταθερές αξίες στο ελληνικό μυθιστόρημα | iefimerida.gr 0


Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ
Αθήνα, Νοέμβριος 2011: Μια χώρα σε κρίση, ένας ολόκληρος λαός βυθισμένος στην θλίψη, την αμηχανία, το άγχος. Οι μέρες είναι δύσκολες για όλους. Ο Αλέξανδρος Σάντσας βάζει τέλος στη ζωή του διχάζοντας την χώρα. Ο φίλος του Μάνος Πιερίδης θυμάται όλα όσα έζησαν μαζί, αναπολεί ευτυχισμένες στιγμές από τη νιότη και την τότε παρέα τους. Πρωταγωνίστρια των αναμνήσεων του είναι η Έλια, ένας νεανικός και ανεκπλήρωτος έρωτας που ο Μάνος ξαναβρίσκει μπροστά του στην Αθήνα της κρίσης και ο Σέργιος που έχει γίνει πια επιτυχημένος δικηγόρος. Μικρά και μεγάλα επεισόδια οδηγούν στο σήμερα. Ο Μάνος έχει τα μάτια του ανοιχτά, βλέπει, διατηρεί τις επιφυλάξεις και πολύ φοβάται ότι όλα αυτά δεν θα έχουν καμιά καλή κατάληξη.

Γιατί μας αρέσει:
Γιατί ο Δημήτρης Στεφανάκης μας εκπλήσσει ευχάριστα: μετά από την «τριλογία του κοσμοπολιτισμού» επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα για την Ελλάδα του σήμερα, με ήρωες που θα μπορούσαν να είναι φίλοι μας. Γιατί μεγάλος πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι η ανέμελη δεκαετία του ’90, η εποχή των μεγάλων ψευδαισθήσεων όταν όλα έμοιαζαν να είναι εύκολα. Γιατί κάποια στιγμή ο ήρωας του βιβλίου λέει: ««Ανέκαθεν πίστευα, και ίσως ήταν κάτι που μου δίδαξε η ζωή, πως οι φιλίες και οι έρωτες δεν κρατούν αιώνια. Συναντάς κάποιον και συνοδοιπορείς μαζί του για ένα διάστημα, χωρίς να γνωρίζεις πάντοτε τον λόγο. Ύστερα, οι δρόμοι χωρίζουν και χάνεστε το ίδιο ξαφνικά και ανεξήγητα».

INFO
Συγγραφέας: Δημήτρης Στεφανάκης
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 280
Τιμή: 14,40 €

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Σταθερές αξίες στο ελληνικό μυθιστόρημα | iefimerida.gr 1



Η ΑΚΡΑ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ
Αθήνα, Φεβρουάριος 2012. Δυο καθηγήτριες της μέσης εκπαίδευσης, νυν συνταξιούχες, που συνδέονται από χρόνια, βρίσκονται να συγκατοικούν σε έναν ξενώνα σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά της Αθήνας. Τριγύρω τους φτώχεια, πείνα, εξαθλίωση. Οι δυο γυναίκες διατηρούν μια ιδιαίτερη, μια λοξή ματιά, και δεν διστάζουν να μιλήσουν για όλα όσα βλέπουν να γίνονται γύρω τους καθημερινά. Κάποια στιγμή αποφασίζουν να δραπετεύσουν από το διαμέρισμά τους και συνεπαρμένες από τον πόθο της ελευθερίας (και πολύ λιγότερο από τον φόβο των περικοπών των συντάξεων) αποφασίζουν να ακολουθήσουν τις γεμάτες παλμό διαδηλώσεις στην Πλατεία Συντάγματος. Στις σελίδες του βιβλίου πρωταγωνιστούν οι μεγάλες διαδηλώσεις της μνημονιακής Αθήνας, οι άνεργοι, οι μετανάστες, οι αναρχικοί, οι ρακοσυλλέκτες, οι νεοάστεγοι, οι οικογένειες που ξαφνικά έγιναν φτωχότερες και κυρίως η «τραυματισμένη» πόλη της Αθήνας.

Γιατί μας αρέσει:
Γιατί η Ρέα Γαλανάκη, μετά από μια σειρά ιστορικών μυθιστορημάτων, ρίχνει την στοχαστική ματιά της στο σήμερα, στη σημερινή Αθήνα, σε μια φωτιά που καίει ίσως περισσότερο από ποτέ. Γιατί είναι ένα βαθιά πολιτικό μυθιστόρημα με αναφορές σε όλους εκείνους τους «ανώνυμους» ήρωες που θυσιάστηκαν χωρίς να εξαργυρώσουν ποτέ τίποτε. Γιατί κάποια στιγμή η συγγραφέας γράφει για την ηρωίδα της: «Τελευταία κοντά στο “με ποιους”, αναρωτιότανε και ”για ποιους”, έτσι που είχε εξελιχτεί η κοινωνία». Γιατί στο τέλος του βιβλίου γράφει: «Δεν είχες, όμως, άλλο αντίδοτο στον φόβο από την αγάπη».

INFO
Συγγραφέας: Ρέα Γαλανάκη
Εκδόσεις Καστανιώτη
Σελ.: 336
Τιμή: 9,90 €

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Σταθερές αξίες στο ελληνικό μυθιστόρημα | iefimerida.gr 2



ΖΩΗ ΜΕΘΟΡΙΑ
Θράκη, αρχές της δεκαετίας του ’80. Η Ζωή, μια νεαρή φιλόλογος φτάνει στην Αλεξανδρούπολη και περιμένει να διοριστεί σε κάποιο σχολείο της μακρινής Ορεστιάδας. Είναι ενθουσιασμένη, μια νέα ζωή ξεκινάει, νιώθει σαν την ηρωίδα ενός μυθιστορήματος. Μόνο μια μικρή σκιά υπάρχει: Η Ζωή είναι πεπεισμένη πως όποιος άντρας συνδέεται μαζί της δεν έχει καλό τέλος. Αυτή τη φορά θα πρέπει να προστατέψει τον Γιάννη, έναν νεαρό καπετάνιο που ταξιδεύει σε μακρινές θάλασσες και είναι πολύ ερωτευμένος μαζί της. Η Ζωή θα χρειαστεί να παλέψει, να οργανώσει τη ζωή της, να αυτονομηθεί και να αντιμετωπίσει όλους εκείνους που θα προσπαθήσουν να την φέρουν στα δικά τους μέτρα.

Γιατί μας αρέσει:
Γιατί μετά την Έλλη («Το μυστικό της Έλλης»), ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης υιοθετεί μια νέα ηρωίδα, μια δυνατή γυναίκα «απελευθερωμένη όσο μπορεί από κάτι κολλήματα κοινωνικά». Γιατί στις σελίδες του μυθιστορήματος καθρεφτίζεται η δεκαετία του ’80, η δεκαετία της αλλαγής και της λαχτάρας για ελευθερία. Γιατί ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης μας μεταφέρει τη ζωή στα σύνορα: το κρύο, το χιόνι, την ερημιά, την μοναξιά, την αδιαφορία και την εγκατάλειψη. Γιατί ξαναβρίσκουμε τη Ζωή, μια από τις βασικές ηρωίδες του μυθιστορήματος «Το παρτάλι». Γιατί αληθινός πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο έρωτας, που δεν είναι ποτέ ροζ και ανέφελος.

INFO
Συγγραφέας: Θεόδωρος Γρηγοριάδης
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 272
Τιμή: 12,80 €

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Σταθερές αξίες στο ελληνικό μυθιστόρημα | iefimerida.gr 3


ΣΑΟΣ. ΠΑΝΤΟΜΙΜΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ
Ύστερα από έναν τρομερό σεισμό, ύψους 8,3 Ρίχτερ, το νησί αρχίζει να βυθίζεται, το νερό καλύπτει σιγα σιγα τα πάντα. Κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο διακόπτεται∙ μονάχα ο ασύρματος του πυροσβεστικού σταθμού μένει ανοιχτός. Οι τρομοκρατημένοι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο, τον φόβο, την απόγνωση. Αναζητώντας ένα καταφύγιο ανεβαίνουν στο πιο ψηλό βουνό του νησιού για να γλυτώσουν. Την δύσκολη ώρα χρειάζεται να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους για να επιβιώσουν. Οι ιδιαίτερες αυτές συνθήκες θα είναι ωστόσο ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για όλους. Η βία κυριαρχεί, ο φόβος και το ένστικτο της επιβίωσης μεταμορφώνουν τους ανθρώπους. Τα ζωώδη ένστικτα της ανθρώπινης φύσης βγαίνουν στην επιφάνεια και οι φιλήσυχοι νησιώτες μετατρέπονται σε κλέφτες, ψεύτες, βιαστές και δολοφόνους.

Γιατί μας αρέσει:
Γιατί ο Γιάννης Καλπούζος έχει γράψει μερικά από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων όπως το βραβευμένο «Ιμαρέτ, στη σκιά του ρολογιού» και το «Άγιοι και Δαίμονες». Γιατί στις σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας καταφέρνει να φτάσει στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής∙ μας δείχνει πως το Καλό και το Κακό συνυπάρχουν σε κάθε άνθρωπο κι απλώς περιμένουν τις κατάλληλες συνθήκες για να φανερωθούν. Γιατί ο ποιητής και στιχουργός Γιάννης Καλπούζος, είναι ένας χαρισματικός αφηγητής, ένας αληθινός δεξιοτέχνης του γραπτού λόγου, που μαγνητίζει τον αναγνώστη με την γραφή του. Κανένας δεν μένει ασυγκίνητος.

INFO
Συγγραφέας: Γιάννης Καλπούζος
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 456

Τιμή: 17,70 €

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βιβλία παραλία καλοκαίρι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ