Χιούγκο Ντίξον: Ο Τσίπρας καταρρέει και είναι απεγνωσμένος -Οι δανειστές περιμένουν τον διάδοχό του - iefimerida.gr

Χιούγκο Ντίξον: Ο Τσίπρας καταρρέει και είναι απεγνωσμένος -Οι δανειστές περιμένουν τον διάδοχό του

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά το κλείσιμο το τραπεζών και την αλλαγή του ρεύματος της κοινής γνώμης που πλέον στρέφεται εναντίον του, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που υποχωρεί, καταρρέει και αναζητεί απεγνωσμένα μια συμφωνία με τους δανειστές του.

Ο γνωστός δημοσιογράφος Χούγκο Ντίξον δεν... χαρίζεται στον Έλληνα πρωθυπουργό και με γλώσσα άκρως πραγματιστική αναφέρει πως από την μεριά τους οι δανειστές δεν φαίνεται να κάνουν πίσω και «ίσως προτιμούν να συμφωνήσουν με τον διάδοχό του».

Την ύστατη ώρα

«Όταν ο Τσίπρας ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα αν δέχονται οι Έλληνες την πρόταση των θεσμών, είπε πως οι προσφορά τους οδηγεί ολόκληρο τον πληθυσμό στην ταπείνωση. Μόνο που το έκανε τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες και η κυβέρνηση είχαν ξεμείνει από χρήματα. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να προσφέρει περαιτέρω ρευστότητα στις τράπεζες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν οι τράπεζες και στη συνέχεια η Ελλάδα να μην πληρώσει το ΔΝΤ», αναφέρει ο Ντίξον.

Στη συνέχεια, αναφέρει πως ο Τσίπρας έστειλε την ύστατη στιγμή μια νέα πρόταση στους θεσμούς η οποία ζητούσε παράταση του προγράμματος και διαγραφή χρέους. Η απάντηση των δανειστών ήταν αρνητική με τον Φιλανδό ΥΠΟΙΚ, Άλεξ Στουμπ, να δηλώνει πως δεν υπάρχει πλέον χρόνος για παράταση και την Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει πως δεν πρόκειται να γίνει καμία νέα διαπραγμάτευση πριν από την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.

Ο χρόνος τελείωσε

Εν συνεχεία, ο Τσίπρας είπε πως θα στείλει ένα δεύτερο έγγραφο που θα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να εφαρμόσει. Αυτές θα τις συνεκτιμήσουν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης την 1η Ιουλίου δίχως αυτό να σημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ντίξον.

Είναι σαν να λένε ευγενικά στον Τσίπρα: «Φίλε, ήρθες αργά».

Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για να διαπραγματευτούν άπαντες πάνω σε μια νέα πρόταση προϋποθέτει χρόνο, ενώ θα πρέπει να περάσει η όποια συμφωνία από τα κοινοβούλια των κρατών. Επιπλέον, τα οικονομικά δεδομένα που είχαν μέχρι τώρα οι διαπραγματευτές δεν ισχύουν από τη στιγμή που τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα μετά την επιβολή των capital controls. Αυτό εξηγεί και τη σκληρή στάση που κρατούν τώρα οι δανειστές, σημειώνει με νόημα ο Ντίξον.

Άλλος πρωθυπουργός

«Μια λύση θα είναι να πάρει πίσω το δημοψήφισμα, μια ιδέα που διαδίδεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ωστόσο, οι δανειστές έχουν κουραστεί τόσο με τον Τσίπρα που είναι απίθανο ότι θα του κάνουν τη ζωή εύκολη. Αναμένουν πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι ολισθηρές, ενώ δεν πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Αντίθετα, οι δανειστές ελπίζουν ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν ''Ναι'', θα παραιτηθεί ο Τσίπρας και να έρθει ένας πιο εποικοδομητικός πρωθυπουργός για να αναλάβει τα ηνία».

Επανάληψη του 2011

Ο Ντίξον αναφέρει πως θα είναι λάθος να πιστεύει κανείς πως η επικράτηση του «Ναι» θα δώσει λύση σε όλα τα προβλήματα και αυτό λόγω της πολυπλοκότητας των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως θα υπάρξει μια επανάληψη του 2011 και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Φευ, οι δανειστές δεν πιστεύουν πως μια κυβέρνηση στην οποία θα μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι έχει υποσχεθεί. Άρα, δύσκολα θα φέρει μια συμφωνία και θα ανοίξει εκ νέου τις τράπεζες.

Νέες εκλογές

«Γνωρίζοντας όλα αυτά, είναι πιθανό τα κόμματα της αντιπολίτευσης να θελήσουν να καθαρίσουν το τοπίο και να προκηρυχθούν νέες εκλογές. Ωστόσο, δεν υπάρχει εγγύηση ότι η αντιπολίτευση θα λάβει τις απαραίτητες ψήφους, καθώς είναι κομματιασμένη. Δεν έχει καταφέρει να βρει μια φιγούρα και ένα κοινό πρόγραμμα πίσω από τα οποία θα συνενωθεί», αναφέρει ο Ντίξον.

Ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ είπε προσφάτως πως αν οι Έλληνες ψηφίσουν υπέρ του «Ναι», δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα βρει τον τρόπο να ξεκινήσει μια νέα διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Από την άλλη, όμως, η ΕΚΤ θα δυσκολευτεί να βρει τη νόμιμη οδό για να προσφέρει νέα ρευστότητα στη χώρα, μέχρι να υπάρξει η συμφωνία.

Και καταλήγει ο Ντίξον: «Τα γεράκια της ΕΚΤ περιμένουν την 1η Ιουλίου για να ζητήσουν την περικοπή της ρευστότητας προς την Ελλάδα, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν πλήρωσε το ΔΝΤ και λόγω του ότι η έκθεση των τραπεζών στην κυβέρνηση είναι μεγάλη. Ακόμη και αν η ΕΚΤ κλείσει τα μάτια σε όλα αυτά, δεν θα μπορεί να κάνει το ίδιο όταν στις 20 Ιουλίου έχει λαμβάνειν 3.5 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ελλάδα. Αν όλα πάνε καλά, τότε η πρόβλεψη του Κερέ για την αντίδραση της Ευρώπης σε ένα ''Ναι'' στο δημοψήφισμα, μπορεί να αποδειχθεί σωστή. Άλλωστε, ακόμη και αν οι δανειστές επιθυμούν να δουν τον Τσίπρα να πέφτει, δεν έχουν την ίδια προσέγγιση για τον ελληνικό λαό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας ΔΝΤ Χρεοκοπία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ