FT: Τι ζητάει πραγματικά ο Τσίπρας με τη νέα πρόταση - iefimerida.gr

FT: Τι ζητάει πραγματικά ο Τσίπρας με τη νέα πρόταση

(EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε ξανά τους όρους της συζήτησης για την κρίση, ζητώντας ένα τρίτο πρόγραμμα από τον ESM, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το υπάρχον, σχολιάζουν οι Financial Times.

Μετά από τη δημοσιοποίηση της επιστολής του Ελληνα πρωθυπουργού προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, με την οποία ζητά δάνειο 29,1 δισεκατομμυρίων, ο Πίτερ Σπίγκελ την ανέλυσε γραμμή προς γραμμή, καταλήγοντας στο τι ζητά πραγματικά ο Αλέξης Τσίπρας και ποια από τα αιτήματά του είναι τα πιο δύσκολα.

«Θα μπορούσε να είναι ένα σχετικά παραδοσιακό αίτημα, αλλά περιλαμβάνει και κάποια μη παραδοσιακά αιτήματα που ίσως να τα αποδεχθούν δύσκολα οι δανειστές», σχολιάζει ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες.

«Ο ESM τώρα επιβλέπει όλα τα προγράμματα διάσωσης της ευρωζώνης. Δεν υπήρχε σε κανένα από τα δύο πρώτα προγράμματα για την Ελλάδα, αλλά μπορεί να καθορίσει τους όρους για το τρίτο. Τα άρθρα 12 και 16 που επικαλείται ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του απλά δηλώνουν τους σκοπούς ενός προγράμματος διάσωσης. ''Για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτικής σταθερότητα της ευρωζώνης, στο σύνολο και για τις χώρες μέλη της''. Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, το άρθρο 16 τυχαίνει να αναφέρει ότι ένα νέο πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει νέο MoU- μνημόνιο, μία λέξη ''πολιτικά δηλητηριώδης'' στην Ελλάδα», αναφέρει ο Σπίγκελ.

«Είναι απλά μία επίσημη διατύπωση του αιτήματος, αν και είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Τσίπρας τονίζει πως το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους και όχι για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του Δημοσίου. Αυτό θα απαιτούσε η Αθήνα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα για τη διάρκεια του προγράμματος. Και αυτό πιθανότατα σημαίνει πολύ περισσότερη λιτότητα», σημειώνει ακόμη.

Σχολιάζοντας τη φράση «Η Ελλάδα ζητά το χρέος της στον EFSF να αναδιαρθρωθεί και αναδιαμορφωθεί», από την επιστολή του κ. Τσίπρα, ο Σπίγκελ εντοπίζει ένα ακόμη πρόβλημα.

«Η αναδιαμόρφωση αυτών των δανείων σημαίνει επέκταση του προγράμματος πληρωμής, κάτι το οποίο οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ήταν διατεθειμένοι να συζητήσουν. Ομως η αναδιάρθρωσή τους σημαίνει κάτι πιο ριζοσπαστικό. Ισως μία διαγραφή χρέους ή χαμηλότερα επιτόκια. Αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό επί της αρχής», γράφει.

Το πιο σκληρό αίτημα όλων είναι ίσως η επέκταση του προγράμματος μέχρι την έγκριση του δανείου, τονίζει ο Σπίγκελ. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ήδη έχουν απορρίψει το αίτημα επέκτασης και ο Ντόναλντ Τουσκ χθες το απέρριψε για δεύτερη φορά, εξηγεί.

«Είναι εξαιρετικά απίθανο οι υπουργοί να συμφωνήσουν σε αυτό τώρα», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας δάνειο μνημόνιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ