Πέντε μέρες πριν το δημοψήφισμα: Γιατί η Τρίτη και η Τετάρτη είναι κρίσιμες - iefimerida.gr

Πέντε μέρες πριν το δημοψήφισμα: Γιατί η Τρίτη και η Τετάρτη είναι κρίσιμες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε θολά νερά ταξιδεύει για άλλη μια μέρα η χώρα, με αιχμή τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και τους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές να κινδυνεύουν να κοπούν και τη διαπραγμάτευση να έχει ουσιαστικά «παγώσει» μέχρι το αποτέλεσμα της κάλπης.

Η αγωνία των πολιτών έχει «χτυπήσει κόκκινο» και όλες οι πλευρές παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τα γεγονότα, την ώρα που οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο βγαίνουν με το σταγονόμετρο.

Οι τελευταίες εξελίξεις και η νέα παρέμβαση όμως του προέδρου της Κομισιόν (η οποία γνωστοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες), δεν στάθηκαν ικανές να αλλάξουν τα δεδομένα και να εκτονωθεί- προς ώρας - η ασφυκτική κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί.

Η ατζέντα των επόμενων ημερών

Χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν επειδή η «ατζέντα» είναι ασφυκτική. Σήμερα εκπνέει και τυπικά το τρέχον πρόγραμμα (Μνημόνιο) για την ελληνική οικονομία. Νομικά πλέον δεν υφίσταται η δυνατότητα παροχής βοήθειας και τα διαθέσιμα για την Ελλάδα εναπομείναντα κεφάλαια ακυρώνονται.

Επίσης σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της δόσης 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Κανείς δεν γνώριζε ως τη Δευτέρα αν η Ελλάδα διαθέτει ή όχι τα απαιτούμενα χρήματα για την καταβολή των δόσεων. Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στο σχετικό ερώτημα ήταν αόριστη και έλεγε ότι για το ζήτημα αυτό θα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου για να αποφασίσει αν θα αυξήσει την έκτακτη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA). Ο Αυστριακός Νοβότνι, όπως προείπαμε, θεώρησε ότι η μπάλα είναι στο «ελληνικό γήπεδο».

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα την Τρίτη το βράδυ ή την Τετάρτη να υποβάλει αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δεδομένου ότι θα έχει εκπνεύσει το δεύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και θα έχει καταρρεύσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ, εφόσον δεν καταβληθούν οι τρέχουσες οφειλές.

Η νέα... κρούση Γιούνκερ και οι όροι που απέρριψε η Αθήνα

Όπως επιβεβαίωσε το περιβάλλον του πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε ένα νέο διαμεσολαβητικό...μεταμεσονύκτιο μήνυμα από τον Ζ.Κ Γιούνκερ, ο οποίος προσέφερε μια νέα πρόταση στον πρωθυπουργό σε ένδειξη καλής θέλησης να συνεννοηθούν.

Στόχος, η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων πριν λήξει το ελληνικό πρόγραμμα απόψε το βράδυ, ενώ ο κ. Γιουνκέρ πρότεινε να γίνει δεκτή η πρόταση των θεσμών που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή, με τουλάχιστον μία αλλαγή, πιθανώς για το ζήτημα του ΕΚΑΣ. Ακόμη, η προσφορά των Βρυξελλών αποσκοπούσε στο να συγκληθεί ένα έκτακτο Eurogroup σήμερα, πριν από τα μεσάνυχτα (οπότε και λήγει το ελληνικό πρόγραμμα), ώστε να υιοθετήσει μία ανακοίνωση που θα κάνει αναφορά στο χρέος.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές παρότι επιβεβαίωναν ότι έλαβαν ένα μήνυμα από τις Βρυξέλλες, διευκρίνιζαν ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στην πρόταση του "όχι" στο δημοψήφισμα.

Τσίπρας: Η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε -Θέλουμε βιώσιμη συμφωνία στο και πέντε

Με φόντο τα παραπάνω και σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις της Αθήνας προς το Ταμείο, ο κ. Τσίπρας μέσα από τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ άνοιξε τη...βεντάλια των προθέσεων του, προτρέποντας τους θεσμούς να δώσουν μια συμφωνία, για να πληρώσουμε το ΔΝΤ "αύριο το πρωί", όπως είπε.

Πετώντας τους το μπαλάκι, και αφού παραδέχτηκε ότι αυτοί "έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι", μίλησε για μια βιώσιμη συμφωνία και για άρση της χρηματοοικονομικής ασφυξίας για να τερματιστεί η αβεβαιότητα και κατ'επέκταση να πληρωθούν και οι δόσεις. "Οι διαφορές μας στα δημοσιονομικά δεν ειναι πολλές, στα άλλα έιναι πολλές. Ζητάμε βιώσιμη λύση και θα την πάρουμε και στο και πέντε", επέμεινε.
Ενόψει δε και της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, βρήκε την ευκαιρία να στείλει το μήνυμα "ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης", πράγμα που σημαίνει ότι απο ώρα σε ώρα ενδέχεται να υπάρξουν εξελίξεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δημοψήφισμα ΔΝΤ ΕΚΤ μνημόνιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ