Οι παράπλευρες απώλειες για φορολογούμενους και Δημόσιο από τα capital controls - iefimerida.gr

Οι παράπλευρες απώλειες για φορολογούμενους και Δημόσιο από τα capital controls

Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από το πρωί της Δευτέρας 29 Ιουνίου οι ελληνικές τράπεζες κατέβασαν ρολά και έχει επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων με πλαφόν ανάληψης τα 60 ευρώ.

Σημαντικό είναι να καταλάβουμε τι σημαίνει για τους φορολογούμενους αλλά και για το Δημόσιο το γεγονός ότι θα παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες μέχρι και τις 6/7/2015.

Ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής σε άρθρο του στο pantelisco.com τονίζει πως την Τετάρτη 30/6 θα πρέπει να πληρωθούν οι τρέχουσες οφειλές στη ΔΟΥ και στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι πληροφορίες μας μέχρι σήμερα δείχνουν ότι οι πληρωμές αυτές δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν, όχι μόνο λόγω της παράτασης που θα δοθεί, αλλά και από το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στους Έλληνες πολίτες.

Τι κάνουν όσοι έχουν μετρητά

Εκείνο λοιπόν που κάνουν σήμερα είναι όσοι έχουν, αν έχουν μετρητά να τα κρατήσουν φοβούμενοι τι θα τους ξημερώσει αύριο. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα που προσδοκούσε το Υπουργείο Οικονομικών και τα ασφαλιστικά ταμεία να εισπράξουν δεν πρόκειται να έρθουν.

Οσοι δεν έχουν κάνει φορολογικές δηλώσεις, περιμένουν

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι από σήμερα το πρωί στο φοροτεχνικό γραφείο μας έχουν ακυρωθεί όλα τα ραντεβού για τη σύνταξη και την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Από το πρωί όσες δηλώσεις ήταν έτοιμες προς υποβολή και ειδικά των νομικών προσώπων λάβαμε εντολή να μην αποσταλούν μέχρι νεοτέρας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σήμερα το TAXISγια πρώτη φορά δουλεύει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες.

Την ίδια εντολή ακριβώς λάβαμε από τους πελάτες μας που πραγματοποιούμε τις πληρωμές τους τόσο στο Δημόσιο, όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Θεωρούμε ότι αν ήδη δεν προλαβαίναμε να καταθέσουμε τις δηλώσεις μέχρι τις 20/7/15 ή τις 27/7/15 ας φανταστεί κάποιος τι έχει να γίνει από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και βέβαια να δούμε πού θα καταλήξει η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών ότι η πληρωμή της πρώτης δόσης είναι 31/7.

Τι ισχύει για πληρωμές από ιδιώτες για ποσά άνω των 1.500 ευρώ

Σημαντικό θέμα αποτελούν οι πληρωμές από ιδιώτες για ποσά άνω των 1500€ καθώς και μεταξύ επιχειρήσεων για ποσά άνω των 500€. Ήδη οι ιδιώτες και οι επιχειρηματίες που έπρεπε να πληρώσουν σε επιχειρήσεις τέτοια ποσά, είτε δεν πληρώνουν καθόλου είτε τα δίνουν με μετρητά δημιουργώντας θέμα στις ίδιες τις επιχειρήσεις, που θα πρέπει να βρουν τρόπο να τα καταθέσουν στην τράπεζα για να μην έχουν πρόβλημα με το νόμο αλλά και για λόγους ασφαλείας.

Αγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τις επιταγές και τις συναλλαγματικές που λήγουν αύριο και που θα πρέπει να πληρωθούν για να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ