Citigroup: Εκτιμά ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι άνετα υπέρ του «ναι» - iefimerida.gr

Citigroup: Εκτιμά ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι άνετα υπέρ του «ναι»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις εκτιμήσεις και τα σενάρια που επεξεργάζεται για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έδωσε στη δημοσιότητα ο αμερικανικός οίκος Citigroup «βλέποντας» ξεκάθαρη επικράτηση του «ναι».

Σύμφωνα με την Citigroup το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι άνετη πλειοψηφία για την πλευρά του «ναι», ενώ, δεν αναμένει Grexit φέτος και βλέπει χαμηλότερο κίνδυνο Grexit τα επόμενα έτη.

Η αμερικανική τράπεζα εξακολουθεί να πιστεύει ότι μια σειρά από λόγοι, κυρίως η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, επιβάλλουν τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ.

Το σενάριο της Citigroup:

  • Τη Δευτέρα θα υπάρξει μεγάλη εκροή καταθέσεων (σσ η έκθεση δημοσιεύεται πριν από τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης) στις τράπεζες, κάτι που θα φέρει επιβολή ελέγχου κεφαλαίων, όπως στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων ορίων απόσυρσης των καταθέσεων, υποχρεωτικές τραπεζικές αργίες και περιορισμό στις εξωτερικός πληρωμές.
  • Η Ελλάδα δεν θα πληρώσει το 1,5 δισ. ευρώ που οφείλει στο ΔΝΤ και, κατά συνέπεια, θα είναι αποκομμένη από την χρηματοδότηση του Ταμείου
  • Η ΕΚΤ περιορίζει την πρόσβαση στον ELA για τις τράπεζες 
  • Από την Τετάρτη έως την Παρασκευή θα υπάρξει αυστηρότερη επιβολή μέτρων στις τράπεζες

Βασικό σενάριο για τη Citigroup είναι η επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα με άνετη πλειοψηφία, κάτι που θα οδηγήσει είτε σε καθυστερημένη επέκταση του ευρωπαϊκού προγράμματος είτε σε ένα προσωρινό πρόγραμμα που θα πάει έως το τέλος του έτους.

Εάν οι ελληνικές αρχές συμμορφωθούν με τους νέους όρους αυτό θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για ένα νέο μονοετές ή πολυετές πρόγραμμα μετά το τέλος του 2015.

Η Citigroup εξηγεί ότι δεδομένου του ιστορικού των ελληνικών αρχών στο μέτωπο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ίσως να φέρει επανάληψη σεναρίου από την αρχή του 2015.

Τι θα συμβεί στο «όχι»

Η Citigroup, επισημαίνει ότι σε περίπτωση «όχι» ή ενός μη πειστικού «ναι» είναι δύσκολο να υπάρξει μια κυβέρνηση πρόθυμη και ικανή να εφαρμόσει τις τελευταίες προτάσεων των Θεσμών για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Εάν δεν υπάρξει αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα ή μεγάλη αλλαγή θέσεων μεταξύ των θεσμών, η διολίσθηση προς το Grexit θα ήταν πολύ πιθανή, αν και θα μπορούσε να πάρει πολύ χρόνο.

Αν το Grexit τελικά συμβεί αυτό θα έχει πιθανότατα σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα. Ο οίκος θεωρεί ότι το Grexit (αν συμβεί) κατά πάσα πιθανότητα θα έχει μικρές μόνο και προσωρινές αρνητικές συνέπειες για τις συνολικές οικονομικές προοπτικές των χωρών της ζώνης του ευρώ, αντανακλώντας τη χαμηλήοικονομική και χρηματοοικονομική έκθεση στην Ελλάδα.

Ομως, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα έστελνε μια «κρυάδα» σε όλη την Ευρώπη και ενίσχυε τους φόβους ότι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδύναμη θέση την περιφέρεια της Ευρώπης κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παγκόσμιας αστάθειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ grexit Citigroup δημοψήφισμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ