Ξεκινάει το Eurogroup -Live εικόνα από Βρυξέλλες - iefimerida.gr

Ξεκινάει το Eurogroup -Live εικόνα από Βρυξέλλες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. «Εχω εκπλαγεί αρνητικά από την τελευταία κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης. Προφανώς απέρριψαν την τελευταία πρόταση των τριών Θεσμών. Πάνω σε αυτή την αρνητική βάση πρότειναν ένα δημοψήφισμα με αρνητική συμβουλή προς τους Ελληνες. Είναι μία λυπηρή απόφαση που έκλεισε την πόρτα για περαιτέρω συζητήσεις που στο δικό μου μυαλό ήταν ακόμη ανοιχτή. Θα ακούσουμε τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών και μετά θα συζητήσουμε για τις συνέπειες», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup προσερχόμενος για τη σύσκεψη.

Η Κριστίν Λαγκάρντ από την άλλη, μίλησε για ευελιξία των Θεσμών και τόνισε ότι θα συνεχιστεί η δουλειά. «Πάντα με τους Θεσμούς έχουμε δείξει ευελιξία για την προσαρμογή στις νέες οικονομικές και πολιτικές καταστάσεις στην Ελλάδα. Ο σκοπός των όσων κάνουμε είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και η αποκατάσταση της οικονομικής ανεξαρτησίας της όπως και σε άλλες χώρες και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Χρειάζεται ισορροπημένη προσέγγιση. Από τη μία βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική εξυγίανση και από την άλλη οικονομική υποστήριξη και αναδιάρθρωση χρέους. Εχουμε δουλέψει σε αυτές τις γραμμές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης προσήλθε για τη συνεδρίαση, χαμογέλασε στους δημοσιογράφους αλλά δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ: «Δεν θα συζητήσουμε σήμερα το δημοψήφισμα. Θα συζητήσουμε το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων». Αυτό δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ, προσερχόμενος στο Eurogroup. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η 30η Ιουνίου είναι πολύ κοντά πλέον και πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και μετά να δράσουμε.

Ο Μισέλ Σαπέν ήταν από τους πρώτους που έφτασαν για τη συνεδρίαση, χωρίς να προβεί σε δήλωση.

Ερικ Βίμπες (Ολλανδία): Δεν βλέπω λόγο για επέκταση. Η θέση είναι ξεκάθαρη. Μία προθεσμία είναι μία προθεσμία.

Ξεκινάει το Eurogroup -Live εικόνα από Βρυξέλλες | iefimerida.gr 0

Γιόχαν Βαν Οβερφελντ (Βέλγιο): Περίεργη κίνηση το δημοψήφισμα. Πώς γίνεται να ζητάς τη γνώμη του λαού για κάτι και την ίδια ώρα να λες ότι εσύ είσαι αντίθετος με αυτό. Είναι αντιφατικό. Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο τι θέλουν να κάνουν. Στο Eurogroup θα συζητήσουμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων των τελευταίων 24ώρων. Δεν έχουμε τρεις εβδομάδες, έχουμε τρεις ημέρες. Πρέπει να το ξέρουν όλοι και να το ξέρει ειδικά η ελληνική κυβέρνηση που έχασε πολύ χρόνο τις τελευταίες εβδομάδες και φτάσαμε στις 3 ημέρες. Δεν νομίζω ότι το Eurogroup θα επεκτείνει το πρόγραμμα πέρα από τις 30 Ιουνίου.

Εντουαρντ Σικλούνα (Μάλτα): Το δημοψήφισμα είναι νόμιμη απόφαση. Η χρονική στιγμή είναι το λιγότερο πολύ ατυχής. Επρεπε να είχε προκηρυχθεί μήνες πριν.

Αλεξάντερ Στουμπ (Φινλανδία): Πολύ δυσάρεστη έκπληξη το ελληνικό δημοψήφισμα. Κλείνει τις πόρτες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Η ξεκάθαρη πλειοψηφία μέσα στο Eurogroup είναι της άποψης ότι αποκλείεται επέκταση του προγράμματος. Το Plan B γίνεται τώρα Plan A.

Ξεκινάει το Eurogroup -Live εικόνα από Βρυξέλλες | iefimerida.gr 1


Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup συνεδριάζουν οι κεντροδεξιοί υπουργοί Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter o Φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ.

Open Europe: Θα χρειαστούν έλεγχοι και κεφαλαίων και κλείσιμο τραπεζών

Θα χρειαστεί να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων και να κλείσουν οι τράπεζες, εκτιμά ο αναλυτής του Open Europe, Ραούλ Ρούπαρελ.

Οπως τονίζει, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι δανειστές θα υπάρχει η προσφορά επέκτασης προγράμματος από τους δανειστές όταν γίνει το δημοψήφισμα.

«Οι έλεγχοι κεφαλαίων και το κλείσιμο των τραπεζών είναι πιθανό να χρειαστεί για σύντομο διάστημα- και ίσως περισσότερο- στην Ελλάδα. Ακόμη και με ένα θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα, μπορεί να προκληθεί αβεβαιότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρούπαρελ, που προσθέτει ότι θα είναι δύσκολο να αποφευχθούν οι εκλογές αν οι Ελληνες στηρίξουν την πρόταση των δανειστών, με δεδομένο ότι την έχει απορρίψει ο Αλέξης Τσίπρας. Αν το αποτέλεσμα είναι «όχι», τότε είναι πιθανόν να ερμηνευθεί ως ψήφος για Grexit, προσθέτει.

Εκπρόσωπος Ντάισελμπλουμ: Η πρόταση των θεσμών παραμένει στο τραπέζι

Η πρόταση των Θεσμών, η οποία θα αποτελέσει τη βάση του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, παραμένει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με τον Μισέλ Ρέινς, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν κανονικά στις 3 μ.μ. και θα αξιολογήσουν την κατάσταση, μετά από την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα.

Παράλληλα, ο Ρέινς σημείωσε ότι η πρόταση των θεσμών παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι αυτή την ώρα διεξάγεται όπως ήταν προγραμματισμένο η συνεδρίαση του EuroWorkingGroup για να προετοιμάσει τις εργασίες του Eurogroup.

Νωρίτερα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, ανέφερε ότι οι Ελληνες καλούνται να ψηφίσουν επί μίας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι.

To Eurogroup θα αποφασίσει την παράταση του προγράμματος που ζήτησε η Ελλάδα

Στο επίκεντρο του Eurogroup αναμένεται να βρεθεί το αίτημα για παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ομως, τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες είναι δυσοίωνα για κάτι τέτοιο, με αξιωματούχους να δηλώνουν στον Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times και τον Εντ Κόνγουεϊ του Sky News, ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά απίθανο.

Αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών θα είναι και ένα εναλλακτικό πλάνο για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ