Φρανκ Αρνεσεν: Με τον ΠΑΟΚ στην κορυφή - iefimerida.gr

Φρανκ Αρνεσεν: Με τον ΠΑΟΚ στην κορυφή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H ΠΑΕ ΠΑΟΚ παρουσίασε και επίσημα τον Φρανκ Αρνεσεν με τον πρόεδρο Ιάκωβο Αγγελίδη να δηλώνει απόλυτα ευχαριστημένος για τον ερχομό του Δανού αθλητικού διευθυντή στον ελληνικό σύλλογο.

Ο Αρνεσεν στάθηκε για πρώτη φορά απέναντι από τους Έλληνες εκπροσώπους του Τύπου, μίλησε για τον τρόπο της δουλειάς του, αναφέρθηκε στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης και διευκρίνισε ότι ο Ιγκόρ Τούντορ ήταν καθαρά δική του επιλογή.

Στις αρχικές τους τοποθετήσεις, Αγγελίδης και Άρνεσεν τόνισαν αντίστοιχα:

Ιάκωβος Αγγελίδης:«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που παρουσιάζουμε σήμερα τον νέο αθλητικό μας διευθυντή, Φρανκ Άρνεσεν, στην οικογένεια του ΠΑΟΚ. Η παρουσία του Φρανκ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια μιλάει από μόνη της. Θα έχει τη συνολική ευθύνη για το ποδοσφαιρικό τμήμα, τόσο για το τμήμα scouting όσο και την ακαδημία. Στα καθήκοντά του είναι να αναβαθμίσει τους τομείς που αναλαμβάνει. Μαζί με τον προπονητή θα έχουν την εποπτεία του ρόστερ, θα είναι υπεύθυνος για τις μεταγραφές νέων παικτών και βεβαίως θα έχει την ευθύνη να υποβάλει τις προτάσεις του για τον προπονητή της ομάδας, όπως έγινε φέτος. Ο ΠΑΟΚ προέρχεται από μία δύσκολη χρονιά, κάτι που το κάνει ακόμα πιο δύσκολο καθώς η νέα σεζόν λόγω των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων ξεκινάει αρκετά νωρίς. Πρέπει να προετοιμαστούμε πιο σκληρά και να πάρουμε πιο σωστές αποφάσεις. Γνωρίζουμε ότι ο ιδιοκτήτης της ομάδας έχει υψηλές προσδοκίες και έχουμε την ευθύνη να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για να εκπληρώσουμε αυτές τις προσδοκίες. Η επιτυχία για τον σύλλογο θεωρώ ότι θα έρθει αν όλοι μαζί συνεργαστούμε. Το πάθος που έδειξε από την αρχή προκειμένου να φτάσουμε εκεί που θέλουμε με έπεισαν ότι ήταν ο κατάλληλος».

Φρανκ Άρνεσεν: «Καλησπέρα, γεια σας, αυτά τα ελληνικά έμαθα τις τελευταίες 7 μέρες και ελπίζω να μάθω περισσότερα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ιδιοκτήτη της ομάδας που έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Σε εμάς εναπόκειται το επόμενο βήμα για να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες του και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για αυτό. Ευχαριστώ και τον πρόεδρο επειδή με κυνήγησε σε όλη την Ευρώπη θεωρώντας ότι είμαι ο κατάλληλος για αυτή τη δουλειά. Είναι μεγάλη μου τιμή να ενώσω τις δυνάμεις μου με αυτόν τον μεγάλο σύλλογο που γνωρίζω από τότε που ήμουν στην Αϊνχτόφεν. Ευχαριστώ τους πάντες για το καλωσόρισμα. Όσον αφορά το αντικείμενο της εργασίας, έχω τρία πεδία. Η πρώτη ομάδα που περιλαμβάνει και το ιατρικό επιτελείο, την ακαδημία και βεβαίως το τμήμα scouting. Όλα έχουν το ίδιο βαθμό σπουδαιότητας και για μένα είναι πολύ σημαντικό να θέσω προτεραιότητες. Το τμήμα scouting έχει την προτεραιότητα. Βεβαίως, βρισκόμαστε σε μεταγραφική περίοδο, έχουμε μικρό διάστημα μπροστά για να προετοιμαστούμε, αλλά θα τα πάμε καλά. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να βρω τον προπονητή. Εξετάζοντας την ιστορία του συλλόγου και τη νοοτροπία στην Ελλάδα και αντλώντας πληροφορίες από τον πρόεδρο και τον ιδιοκτήτη, καταλήξαμε σε μια λίστα υποψηφίων. Ήθελα ο προπονητής να είναι νέος, φιλόδοξος, να έχει μια έντονη προσωπικότητα. Ήθελα να έχουμε νέο προπονητή γιατί αυτό το χρειαζόμασταν. Εγώ είμαι ο έμπειρος, οπότε πάντα θα βοηθώ τον προπονητή και το επιτελείο. Νομίζω ότι τον βρήκα, αυτός είναι ο Ιγκόρ Τούντορ και του εύχομαι κάθε επιτυχία».

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Φρανκ Άρνεσεν:

Για το πως τον έπεισε ο Ιβάν Σαββίδης: «Νομίζω ότι ήταν η φιλοδοξία του. Θέλει να φέρει αυτόν τον σύλλογο στην κορυφή. Αυτό που είναι επίσης σημαντικό είναι ότι συμφωνήσαμε να επιλέξω εγώ τον προπονητή. Επίσης ξέρω το πάθος των οπαδών της ομάδας και βεβαίως ότι ο ιδιοκτήτης έχει δώσει υγεία στον σύλλογο».

Για τη στήριξη στον Τούντορ αν κάτι δεν πάει καλά: «Δεν θα έφερνα έναν προπονητή αν δεν ήμουν σίγουρος ότι θα εξαντλήσει το συμβόλαιό του. Δεν μιλάω ποτέ με το εάν. Είναι δική μου η απόφαση και η ευθύνη και πιστεύω ότι θα κάνει πολύ καλή δουλειά. Προφανώς έπεισα και τον ιδιοκτήτη και συμφώνησε για την πρόσληψή του».

Για τους στόχους του ΠΑΟΚ: «Ο ΠΑΟΚ είναι ένας μεγάλος σύλλογος. Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε μία ομάδα με φιλόδοξους ανθρώπους. Ξεκινάμε με στόχο να κερδίσουμε κάθε αγώνα. Αν κάποιος πει ότι σίγουρα θα πάρουμε το πρωτάθλημα τότε δεν ξέρει από στόχους. Φέτος έχουμε να παίξουμε σε τρεις διοργανώσεις. Στην Ευρώπη ξεκινάμε νωρίς και θα προσπαθήσουμε να τα πάμε καλά και στις τρεις. Όλα καταλήγουν σε μία λέξη. Στην προπόνηση. Αύριο ξεκινάμε, θέλω να δω πειθαρχία, πάθος, φιλοδοξία, χαρακτηριστικά που πρέπει να τα έχουν οι πάντες στην ομάδα. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια νοοτροπία που θα χτίσουμε πάνω στο χορτάρι. Αυτό θα πρέπει να το δουλέψει ο προπονητής. Φυσικά το σημαντικότερο είναι να περάσουμε καλά, αν και πάντα υπάρχει πίεση. Δεν έχω μια γυάλινη σφαίρα για να δω το μέλλον. Θέλω να δω μια ομάδα με παίκτες που πολεμάνε που έχουν πειθαρχία και το πνεύμα του νικητή. Κάποιες φορές θα είσαι τυχερός, κάποιες άτυχος. Θέλω να δω όμορφο ποδόσφαιρο, παίκτες με καρδιά και πάθος. Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και ο προπονητής που θα έχει την αμέριστη στήριξή μου».

Για το αν έχει γίνει κουβέντα για το μπάτζετ: «Έχουμε μιλήσει με τον πρόεδρο και τον ιδιοκτήτη για τον προϋπολογισμό. Δεν έχω έρθει όμως για να σπαταλήσω χρήματα. Πρέπει να έχουμε την κατάλληλη οργάνωση και να επιλέξουμε τα κατάλληλα άτομα. Με το τμήμα scouting αναλύσαμε την ατζέντα. Σε αυτή τη διαδικασία σημαντικό ρόλο παίζει και ο προπονητής ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει εις βάθος το ρόστερ του. Έχουμε χρόνο, θα περάσουμε και δύο εβδομάδες στην προετοιμασία στην Ολλανδία, συνεπώς θα οργανωθούμε».

Για τα χαρακτηριστικά που τον έκαναν να επιλέξει τον Τούντορ: «Αφού συζήτησα με τον ιδιοκτήτη της ομάδας κατάλαβα ότι ήθελε έναν νέο προπονητή. Κατέληξα σε έναν άνθρωπο που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, έναν άνθρωπο φιλόδοξο με δίψα για διάκριση. Δεν είναι έμπειρος, αλλά δούλεψε στη Χάιντουκ, όπου εκεί εκτίμησα τη δυναμική του προσωπικότητα. Η Χάιντουκ Σπλιτ είναι ένας δυναμικός σύλλογος που έχει ένα σκληρό τρόπο προσέγγισης. Το ότι δούλεψε εκεί τον βοήθησε να αποκομίσει αρκετά εφόδια. Ο Τούντορ αποτελεί μια ισχυρή προσωπικότητα που δεν φοβάται και αυτό το εκτίμησα ιδιαίτερα. Έκανα μια συνέντευξη με τον Τούντορ για τρεις ώρες όπου συζητήσαμε τα πάντα. Η διαδικασία που ακολούθησα ήταν μία εξαντλητική συνέντευξη με ερωτήματα πάνω στην προπόνηση, το καθημερινό του πρόγραμμα και άλλα. Οι απαντήσεις του με ικανοποίησαν. Θα έχει δύο βοηθούς και την ελευθερία να κινηθεί. Η πρώτη ομάδα έχει ως στόχο να κερδίζει κάθε παιχνίδι. Στις μικρές ομάδες έχουμε ως στόχο να αναπτύσσουμε παίκτες και εκτιμώ πως και σε αυτά τα παιδιά θα πρέπει να περάσουμε τη νοοτροπία του νικητή».

Για το κίνητρο του κόσμου να γεμίσει την Τούμπα τη νέα σεζόν: «Σίγουρα όλοι οι οπαδοί θέλουν τη νίκη. Επίσης αυτό όμως που είναι σημαντικό είναι να βλέπουν μία ομάδα που θα παίζει όμορφο, ωραίο και πειθαρχημένο ποδόσφαιρο. Δεν μπορείς να κοροϊδέψεις τους φιλάθλους. Όταν η ομάδα δίνει το 100% οι φίλαθλοι το καταλαβαίνουν. Εκεί παίζει μεγάλο ρόλο η προπόνηση. Πάντα δίνουμε το 100% στις προπονήσεις και αυτή η δουλειά φαίνεται την Κυριακή στο γήπεδο. Όταν κάποιοι παίκτες δεν μπορούν να δώσουν το απόλυτο, τότε θα πρέπει να έρχονται οι υπόλοιποι και να τους αναπληρώνουν. Θέλουμε να βλέπουμε σεβασμό και προσπάθεια μέσα στο γήπεδο και είμαι πεπεισμένος ότι ο Τούντορ θα το καταφέρει σχετικά γρήγορα»

Για την πρώτη του εικόνα από το ρόστερ και για το αν θα γίνουν πολλές αλλαγές: «Είναι πολλοί παίκτες που δεν γνωρίζω μιας και είναι δανεικοί. Θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές αλλά ποτέ μα ποτέ δεν απαντάω σε φήμες. Όταν πάρουμε κάποιον παίκτη ή αποδεσμεύσουμε κάποιον τότε θα αναλύσουμε το σκεπτικό των κινήσεων. Θα ήταν λάθος να αλλάξω αυτή την πρακτική. Θέλω οι παίκτες να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στην προπόνηση και στο γήπεδο».

Για τον ρόλο του Πάμπλο Γκαρσία στην ομάδα: «Συναντήθηκα μαζί του και τον ρώτησα αν θέλει να μπει στο τμήμα scouting ή να μπει στο προπονητικό τμήμα. Την επόμενη φορά που συναντηθήκαμε μου είπε ότι θέλει να γίνει κόουτς. Του είπα ότι θα χρειαστεί να αποκτήσει μια εμπειρία για κάτι τέτοιο. Σπάνια ένας παίκτης που σταματάει την καριέρα του μπορεί να γίνει αμέσως πολύ καλός προπονητής. Οπότε θα δούμε στο πενταετές πλάνο. Θα αναλάβει βοηθός προπονητή στην ομάδα κάτω των 17. Ίσως μετά από κάποια χρόνια να μπορέσει να αναλάβει και πόστο στην πρώτη ομάδα. Ο Φιλίπ Κοκού για παράδειγμα την πρώτη χρονιά στην Αϊντχόφεν είχε αναλάβει πόστο στην κάτω 19, μετά ανέλαβε προπονητής εκεί και ακολούθως την πρώτη ομάδα. Είναι άδικο να... σκοτώσεις έναν προπονητή επειδή δεν έχει την κατάλληλη εμπειρία».

Για τα χαρακτηριστικά που θέλει να εμφυσήσει στον ΠΑΟΚ: «Αυτή είναι ερώτηση για τον Τούντορ, γιατί αυτός είναι προπονητής. Έχουμε υψηλές προσδοκίες σε επίπεδο τακτικής και ειδικά απέναντι σε ομάδες που παίζουν με κλειστή άμυνα. Δικός μου ρόλος είναι να του παρέχω τη δυνατότητα να έχει την ευελιξία ώστε να έχει τους κατάλληλους παίκτες για αυτή τη δουλειά».

Για τη γνώμη του από τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ που παρακολούθησε στο τέλος της σεζόν: «Δεν θέλω να κρίνω το παρελθόν. Θα ήταν προσβλητικό και για τους παίκτες και για τον προπονητή. Από τη μέρα που αναλαμβάνω και μετά θα μπορώ να πω το οτιδήποτε για το πότε η ομάδα παίζει καλά και πότε όχι».

Για τη δουλειά του πάνω στο μεταγραφικό κομμάτι: «Εργάζομαι νύχτα-μέρα για την ανεύρεση νέων παικτών. Ωστόσο αν κάποιος παίκτης θέλει να πάει σε μεγαλύτερο πρωτάθλημα εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Όσον αφορά τους παίκτες μεγαλύτερης σε ηλικίας, αυτοί πρέπει να έχουν ακόμα τη δίψα αλλά μπορούν και να βοηθήσουν τους υπόλοιπους παίκτες με την εμπειρία που διαθέτουν».

Για το αν επηρεάζεται το μεταγραφικό πλάνο λόγω των άμεσων ευρωπαϊκών υποχρεώσεων: «Δεν είμαι αγχωμένος. Πρέπει να βρούμε τους κατάλληλους παίκτες. Ίσως αυτοί να μην είναι εδώ άμεσα. Η μεταγραφική περίοδος κλείνει στις 31 Αυγούστου. Αν δεν βρούμε τους κατάλληλους δεν θα προχωρήσουμε. Το σημαντικότερο είναι αυτό, και όχι να κάνεις μεταγραφές απλά για να της κάνεις».

Για το πως αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα τη στιγμή που υπάρχει ένα σκάνδαλο διαφθοράς που διερευνάται στο ποδόσφαιρο: «Γνωρίζω το ζήτημα αυτό, μου έχει μιλήσει ο πρόεδρος. Γίνεται ακόμα η έρευνα. Στη χώρα μου δεν υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοια ζητήματα. Το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι καθαρό. Αντίστοιχα προβλήματα υπήρχαν και στη γειτονική Ιταλία. Καλύτερα που ήρθα τώρα οπότε είναι η κατάλληλη περίοδος και όλοι μας θα πρέπει να λειτουργήσουμε σαν παράδειγμα. Θέλουμε όλες οι αναμετρήσεις να παίζονται μέσα στο γήπεδο».

Για το πόσοι παίκτες θα είναι διαθέσιμοι για το πρώτο ευρωπαϊκό ματς και πόσες μεταγραφές χρειάζεται ο ΠΑΟΚ μέχρι τότε: «Θα συστήσω παίκτες προς μεταγραφή αν θεωρώ ότι συμβάλλουν τους στόχους της ομάδας. Βεβαίως και δεν θα μιλήσω συγκεκριμένα για αριθμό. Αλλά μπορεί να έρθει μια προσφορά για κάποιον παίκτη που δεν θα μπορούμε να αρνηθούμε, ή να προκύψει μια ευκαιρία και να αγοράσουμε κάποιον παίκτη. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μέσω της προπόνησης οι παίκτες θα αποκτήσουν την κατάλληλη νοοτροπία προκειμένου να μη γίνει ό,τι έγινε στο τέλος της χρονιάς και η ομάδα να επιστρέψει στις επιτυχίες».

Για το ότι ο Τούντορ διάλεξε μόνος του το τεχνικό επιτελείο: «Δεν γνωρίζω το τεχνικό επιτελείο. Μαζεύω πληροφορίες και το συμπέρασμα μου ήταν ότι ο Τούντορ θα μπορούσε να φέρει το δικό του τεχνικό τιμ. Είναι σημαντικό να αισθανθεί και ο ίδιος ότι ο σύλλογος τον στηρίζει και είναι χαρούμενος που ο σύλλογος του δίνει αυτή τη δυνατότητα».

Για το αν θέλει να δουλέψει με νέους ή πιο έμπειρους παίκτες: «Λατρεύω να δουλεύω με τους νέους παίκτες, αλλά στόχος είναι να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι με την πρώτη ομάδα. Ένας σύλλογος αντλεί παίκτες μέσα από μεταγραφές και μέσω των ακαδημιών. Το δεύτερο είναι σημαντικό γιατί δεν χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα και γιατί αυτά τα παιδιά έχουν στο DNA τους τον σύλλογο και είναι πολύ όμορφο ένας νέος παίκτης που προέρχεται μέσα από τον σύλλογο να αναδεικνύεται και να φτάνει στην πρώτη ομάδα. Βεβαίως οι νέοι παίκτες χρειάζονται καθοδήγηση. Δεν μπορεί να είναι όλοι οι παίκτες νέοι. Η λύση είναι να υπάρχει μίξη με νέους και έμπειρους ποδοσφαιριστές».

Για την πηγή από την οποία αντλεί ο ίδιος το πάθος για το ποδόσφαιρο: «Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου έξω από το ποδόσφαιρο. Πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να παίζει ποδόσφαιρο. Πάντα αναζητώ την πρόκληση, είμαι παθιασμένος για αυτό. Αυτή είναι η όγδοη χώρα που έρχομαι να εργαστώ. Δεν θα το άλλαζα αυτό με τίποτα. Είναι το πάθος μου. Είναι μία όμορφη δουλειά που έχει γίνει η ίδια μου η ζωή».

Για το αν υπάρχει ρίσκο που το τεχνικό τιμ δεν διαθέτει ελληνικό στοιχείο ώστε να μεταδώσει αυτά που θέλει πραγματικά στους νεαρούς παίκτες: «Έχω ζήσει όλη τη ζωή μου στο εξωτερικό. Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με τη χώρα προέλευσης. Πάντα αναζητούμε τα ταλέντα και το σημαντικό είναι κάθε παίκτης να βοηθηθεί ώστε να αποδώσει το απόλυτο. Κάποιοι ίσως φτάσουν ως την πρώτη ομάδα. Δεν παίζει ρόλο η χώρα καταγωγής, αλλά η διάθεση και η επιθυμία ώστε να εργαστούν σκληρά και να αναδειχθούν. Εμείς θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους παίκτες να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά τους σε όλους τους τομείς. Όλοι είμαστε άνθρωποι του ποδοσφαίρου. Αυτό που θέλουμε είναι οι παίκτες από την ακαδημία να προωθηθούν. Το σημαντικό είναι οι ακαδημίες να λειτουργούν σε αυτό το επίπεδο και να βγάλουν παίκτες στην πρώτη ομάδα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φρανκ αρνεσεν ΠΑΟΚ ιακωβος αγγελιδης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ