Bloomberg: Η Ελλάδα βαδίζει κοντά στη χρεοκοπία - iefimerida.gr

Bloomberg: Η Ελλάδα βαδίζει κοντά στη χρεοκοπία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC / ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η Ελλάδα παραπάτησε πιο κοντά στη χρεοκοπία, καθώς άλλη μία μέρα διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα χωρίς μια συμφωνία που θα δώσει τέλος στην αντιπαράθεση για το πρόγραμμα διάσωσης».

Αυτό υποστηρίζει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, στο κεντρικό άρθρο του ιστοτόπου του.

Οπως γράφουν οι δημοσιογράφοι Ian Wishart, Jonathan Stearns και Corina Ruhe, «με την ελληνική κυβέρνηση να λέει ότι παρέμεινε σταθερή εν μέσω της αναστάτωσης των συνεχών συναντήσεων στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις απέδωσαν μικρή πρόοδο, ενώ στον ορίζοντα δεν υπάρχει καμία ρήξη».

Οι αμερικανοί ανταποκριτές αφού πρώτα αναφέρουν πως σήμερα θα συναντηθούν εκ νέου σε επίπεδο ηγετών οι δύο πλευρές, Ελλάδα και δανειστές, τονίζει ότι «ο αγώνας για μια συμφωνία επιταχύνεται, ενόσω η Ελλάδα κινείται πιο κοντά στις 30 Ιουνίου, ημερομηνία που λήγει το πρόγραμμα διάσωσής της με την Ευρώπη, χωρίς ακόμη καμία συμφωνία που να εξασφαλίζει ότι μπορεί (η χώρα) να ανταποκριθεί στην πληρωμή του 1,5 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που λήγει και αυτή την ίδια ημέρα».

Σε αυτό το σημείο, οι υπογράφοντες το άρθρο επιλέγουν να μεταφέρουν τα λόγια του υπουργού Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ ο οποίος δήλωσε μετά τη λήξη του χθεσινού Eurogroup: «Θα πάει ως τελευταίο λεπτό», εννοώντας τη διαπραγμάτευση. Οσο για το τι μπορεί να βγάλει η σημερινή νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο κ. Στουμπ είπε: «Ελπίζουμε να έχουμε μια συμπαγή πρόταση. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε τη διαδικασία σε εξέλιξη».

Το Bloomberg σχολιάζει πως εν μέσω του διαφαινόμενου αδιεξόδου στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, χθες τα χρηματιστήρια υποχώρησαν, ενώ επαναλαμβάνει πως τα σημεία εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις είναι οι συντάξεις, ο ΦΠΑ, η ελάφρυνση του χρέους και φυσικά το να περάσει η συμφωνία πρώτα από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Χωρίς συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα πάμε σε έλεγχο κεφαλαίων

Οι αμερικανοί δημοσιογράφοι μεταφέροντας τα λόγια του Jacob Funk Kirkegaard από το Οικονομικό Ινστιτούτο Peterson, που έχει έδρα την Ουάσινγκτον, ότι «ακόμα ο Τσίπρας έχει ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις» κάτι το οποίο χαρακτηρίζουν ως «καλό σημάδι για επίτευξη μιας συμφωνίας».

«Πάντα θα είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση που θα απαιτεί απευθείας συμμετοχή του πρωθυπουργού Τσίπρα, κάτι που γίνεται τώρα στις Βρυξέλλες» είπε στην τηλεόραση του Bloomberg o Jacob Funk Kirkegaard.

Επίσης, τονίζεται ότι σε περίπτωση αποτυχίας στην κατάληξη μιας συμφωνίας ως το Σαββατοκύριακο, θα αύξανε την πιθανότητα για την Ελλάδα να εξαναγκαστεί να επιβάλει έλεγχο κεφαλαίων (capital controls), ώστε να αποτρέψει ένα bank run. Αλλωστε, σχολιάζει το πρακτορείο, «οι Ελληνες έχουν ήδη αποσύρει περίπου το 20% των καταθέσεων».

«Θεωρώ ότι θα έχουμε μια συμφωνία, το μόνο ερώτημα είναι αυτή η συμφωνία θα φτάσει πριν ή μετά τα capital controls τα οποία δυνητικά θα επιβληθούν στην Ελλάδα. Η πρόβλεψή μου είναι ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, αμφιβάλλω έντονα αν οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν κανονικά το πρωί της Δευτέρας» πρόσθεσε ο Kirkegaard.

Το ελληνικό πισωγύρισμα

«Ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε πλήρως να γεφυρώσει τις διαφορές του με τους πιστωτές» σχολιάζουν οι Wishart, Stearns και Ruhe του Bloomberg, για τις μαραθώνιες χθεσινές διαπραγματεύσεις.

Και αφού ενημερώνουν το αμερικανικό αναγνωστικό κοινό για το σημερινό νέο μαραθώνιο επαφών, σχολιάζουν: «Ακόμα κι αν επιτευχθεί μια συμφωνία, ο Τσίπρας ίσως παλέψει να εξασφαλίσει την αναγκαία έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο, την ώρα που ορισμένα από τα πιο λαϊκίστικα κι ριζοσπαστικά μέλη του κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ απειλούν να καταψηφίσουν το συμβιβαστικό σχέδιο που προσέφερε (ο πρωθυπουργός) στους δανειστές».

«Η γερμανική κάτω βουλή δεν θα δώσει την ψήφο της σε μια αναθεωρημένη συμφωνία διάσωσης, αν οι Ελληνες βουλευτές δεν κάνουν το πρώτο βήμα να περάσουν τις αλλαγές στην οικονομική πολιτική. Η Γερμανία θα ψηφίσει είτε Δευτέρα είτε την Τρίτη, αν η Ελλάδα εγκρίνει πρώτη το σχέδιο, δήλωσε μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου» καταλήγουν οι δημοσιογράφοι του Bloomberg.

Bloomberg: Η Ελλάδα βαδίζει κοντά στη χρεοκοπία | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Bloomberg Ελλάδα Χρεοκοπία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ