Νυχτερινό σοκ και μαραθώνιος διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες - iefimerida.gr

Νυχτερινό σοκ και μαραθώνιος διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χωρίς πρόοδο πόσω μάλλον συμφωνία ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος... γύρος αντιπαράθεσης του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση, σειρά παίρνουν τα τεχνικά κλιμάκια, καθώς, θα συναντηθούν κυριολεκτικά τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα έχουν σύσκεψη στις 7 το πρωί (ώρα Ελλάδας), ενώ, ο πρωθυπουργός θα έχει νέο ραντεβού με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ στις 10 (ώρα Ελλάδας).

Πήγες του Μαξίμου αναφέρουν ότι και οι δύο πλευρές παραμένουν σταθερές στις διαφορές τους, ωστόσο, το γεγονός ότι τα τεχνικά κλιμάκια καλούνται να συζητήσουν στις 7 το πρωί ίσως δείχνει κάτι.

Η σύσκεψη, στην οποία εκλήθη στο τέλος και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ολοκληρώθηκε περίπου ένα τέταρτο πριν από τις δύο, ενώ, όλοι οι συμμετέχοντες αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Νυχτερινό σοκ και μαραθώνιος διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες  | iefimerida.gr 0
Νυχτερινό σοκ και μαραθώνιος διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες  | iefimerida.gr 1

Την φωτογραφία του υπουργού ανέβασε στο Twitter η δημοσιογράφος του Euronews Εφη Κουτσοκώστα, από τον φωτογράφο Αρη Οικονόμου.

Νυχτερινό σοκ και μαραθώνιος διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες  | iefimerida.gr 2

Τις φωτογραφίες δημοσίευσε στο Twitter η ανταποκρίτρια Εφη Κουτσόκωστα αναφέροντας ότι έφτασε η ελληνική αποστολή.

Νυχτερινό σοκ και μαραθώνιος διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες  | iefimerida.gr 3

Νυχτερινό σοκ και μαραθώνιος διαβουλεύσεων χωρίς αποτέλεσμα

Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός πέρασε ένα κυριολεκτικά δραματικό 24ωρο, έπειτα από την αντιπρόταση-σοκ των Θεσμών τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση και αμέσως ξεκίνησε ένας μαραθώνιος επαφών με τον Αλέξη Τσίπρα να μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να έχει έκτακτη συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Ο πρωθυπουργός είχε προβεί, νωρίτερα, σε σκληρές δηλώσεις καταγγέλοντας τους δανειστές και εκτοξεύοντας δηλητηριώδη βέλη προς το ΔΝΤ σημειώνοντας πως «είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συμφέροντα».

Ωστόσο, στην πρώτη «μάχη» με τους Θεσμούς αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Τσίπρας, Λαγκάρντ, Γιούνκερ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ είχαν σύσκεψη έξι ωρών, το μεσημέρι της Τετάρτης, χωρίς να καταφέρουν να βρουν τη χρυσή τομή.

Διακοπή και τελεσίγραφο από το Eurogroup

Αυτό το αδιέξοδο είχε ως αποτέλεσμα το προγραμματισμένο Eurogroup να κρατήσει περίπου... 50 λεπτά προκαλώντας τον εκνευρισμό των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ, θα συνεδριάσει ξανά στις 2 (ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη.

Το μήνυμα, πάντως, ήταν σαφές, καθώς, οι υπουργοί έδωσαν τελεσίγραφο σε όλες τις πλευρές για κατάθεση κειμένου συμφωνίας μέχρι αύριο 12 (ώρα Ελλάδας).

Συνέντευξη Τύπου δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε σύντομες δηλώσεις κατά την αποχώρησή του από το κτίριο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δουλειά κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν είναι απαραίτητο. Ενημερώσαμε τους ΥΠΟΙΚ για το πού βρισκόμαστε. Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Νυχτερινό σοκ και μαραθώνιος διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες  | iefimerida.gr 4

Δηλώσεις έκανε και ο Πιερ Μοσκοβισί τονίζοντας «Η συμφωνία είναι ακόμα πιθανή. Οι Θεσμοί έχουν απόλυτα κοινή θέση».

Νυχτερινό σοκ και μαραθώνιος διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες  | iefimerida.gr 5



Η Κριστίν Λαγκάρντ αποχωρεί μετά από την ολοκλήρωση του Eurogroup

Κυβέρνηση: Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτές τις προτάσεις

Η κυβέρνηση σε άτυπη ενημέρωση αναφέρει ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις νέες προτάσεις των Θεσμών, ωστόσο, επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Αναλυτικά:

  1. Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα. 
  2. Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες. 
  3. Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.
Νυχτερινό σοκ και μαραθώνιος διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες  | iefimerida.gr 6


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τσίπρας θεσμοί Βρυξέλλες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ