Νεανική λογοτεχνία - iefimerida.gr

Νεανική λογοτεχνία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας μυθικός δράκος που πετάει σκορπίζοντας τον τρόμο στον παγωμένο Βορρά και η φιλία του μ’ ένα ξεχωριστό κορίτσι, μια γενναία κοπέλα που αγωνίζεται για να γλυτώσει από έναν εφιάλτη, μια ιστορία εφηβικής βίας σε κάποιο σχολείο της Αθήνας, μια επική περιπέτεια στο μυθικό Βασίλειο της Νόρτα κι ένα αλληγορικό παραμύθι για την ίδια τη ζωή: Μοναδικές λογοτεχνικές ιστορίες που θα ενθουσιάσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό έφηβο.

Ο ΔΡΑΚΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ

Νεανική λογοτεχνία | iefimerida.gr 0

Η ιστορία της Αντάρας, ενός μικρού κοριτσιού που γεννήθηκε στην καρδιά του χειμώνα, στη διάρκεια του χειρότερου παγετού που μπορούσε κανείς να θυμηθεί, και η μοναδική φιλία του με ένα πλάσμα θρυλικό, άγριο και αδάμαστο, έναν δράκο που «έμοιαζε να είναι από πάντα κομμάτι της ζωής της». Η Αντάρα άγγιξε για πρώτη φορά τον τρομερό δράκο του πάγου όταν ήταν τεσσάρων ετών. Την επόμενη χρονιά ανέβηκε στη ράχη του κι από τότε τον περίμενε κάθε χειμώνα για να πετάξει μαζί του μακριά. Μέχρι που ένα καλοκαίρι ο πόλεμος θα φτάσει στο σπίτι της και η γενναία Αντάρα θα χρειαστεί πολεμήσει για να σώσει την οικογένειά της.

Γιατί μας αρέσει:

Γιατί είναι το μοναδικό εφηβικό βιβλίο που έχει γράψει ο George R. R. Martin. Γιατί είναι ένα μυθιστόρημα μύησης στη λογοτεχνία του φανταστικού από έναν πραγματικό μετρ του είδους. Γιατί η ιστορία του δράκου του πάγου είναι ένα από τα παραμύθια που έλεγε η γριά παραμάνα στα παιδιά των Σταρκ όταν εκείνα πήγαιναν για ύπνο.

INFO

Συγγραφέας: George R. R. Martin

Εικονογράφηση: Luis Royo

Μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 128

Τιμή: 8,80 €

ENDERS

Νεανική λογοτεχνία | iefimerida.gr 1

Μετά από έναν χημικό πόλεμο στο Λος Άντζελες επικρατεί το χάος: γκρεμισμένα κτίρια, κατεστραμμένα δίκτυα, εκατοντάδες νεκροί, φτώχεια, πείνα, εγκληματικότητα, εξαθλίωση. Μοναδικοί επιζήσαντες, οι κάτοικοι που λόγω ηλικίας εμβολιάστηκαν πρώτοι: οι νέοι κάτω των είκοσι και οι γέροι άνω των εξήντα. Οι τρομοκρατημένοι έφηβοι προσπαθούν να επιβιώσουν και οι σκληροί γέροι να τους εκμεταλλευτούν. Οι «Εκλεκτοί προορισμοί» δίνουν την «ευκαιρία» στους νέους να βγάλουν χρήματα «νοικιάζοντας» το σώμα τους στους ηλικιωμένους που επιθυμούν να ξαναγίνουν νέοι, έστω και για λίγες μέρες. Στην συνέχεια του δυστοπικού μυθιστορήματος «Starters» , η Τράπεζα έχει καταστραφεί και η Κάλι είναι και πάλι ελεύθερη. Οι μοχθηροί Enders όμως έχουν ακόμη πρόσβαση στο μικροτσίπ που είναι φυτεμένο στο κεφάλι της και δεν την αφήνουν σε ησυχία. Η Κάλι κινδυνεύει, πρέπει πάση θυσία να βρει τον άνθρωπο που θα την απελευθερώσει.

Γιατί μας αρέσει:

Γιατί είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα που θίγει θέματα πολύ σύγχρονα, όπως η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας, η βιοηθική, η αύξηση του πληθυσμού, η εκμετάλλευση των νέων, η αναζήτηση της αψεγάδιαστης ομορφιάς και της αιώνιας νεότητας. Γιατί η «τρομακτική ιδέα» που κρύβει στις σελίδες του μπορεί και να μην είναι τόσο πολύ μακριά. Γιατί, όπως και το «Starters», είναι ένα απολαυστικό βιβλίο που κανείς δεν μπορεί να αφήσει από τα χέρια του

INFO

Συγγραφέας: Lissa Price

Μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου

Εκδόσεις Καλέντης

Σελ.: 304

Τιμή: 13,50 €

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΔΕΙΛΟΥ

Νεανική λογοτεχνία | iefimerida.gr 2

«Νίκος Γόλιος. Το άτομο που δεν θα ήθελα ποτέ να έχω για συμμαθητή μου, που δεν θα μ’ άρεσε να διασταυρωθούν οι δρόμοι μας. Και που τελικά αυτό δυστυχώς έγινε». Μια ιστορία κακοποίησης σ’ ένα γυμνάσιο κάπου στην Αθήνα. Πρωταγωνιστές ο Νίκος και ο Θοδωρής, ο θύτης και το θύμα. Συμμαθητές, παρέες, κλίκες, ακραίες συμπεριφορές. Παιδιά, γονείς και καθηγητές γίνονται μάρτυρες βίαιων καταστάσεων, αλλά κανείς δεν βρίσκει το θάρρος να μιλήσει. Ο Θοδωρής θα χρειαστεί να κάνει τεράστια προσπάθεια για να ξεπεράσει τη δειλία του. Μια απόλυτα σημερινή ιστορία που περιγράφει την ενδοσχολική βία και αναλύει την ψυχολογία τόσο του θύματος όσο και του θύτη.

Γιατί μας αρέσει:

Γιατί ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γράφει με μοναδική ευαισθησία για ένα θέμα εξαιρετικά σύνθετο, δίνοντας φωνή όχι μόνο στο θύμα αλλά και στον θύτη. Γιατί το «Ημερολόγιο» είναι γραμμένο σε γλώσσα σημερινή, με χαρακτήρες αληθινούς που νομίζεις ότι τους βλέπεις να περπατάνε δίπλα σου. Γιατί είναι ένα βιβλίο που δεν δαιμονοποιεί, δεν κρίνει ούτε προσφέρει έτοιμη λύση. Γιατί ο σχολικός εκφοβισμός που έγινε τελευταία θέμα ατέλειωτων συζητήσεων με αφορμή τραγικά γεγονότα, είναι ένα μεγάλο θέμα που υπήρχε, υπάρχει και πιθανότατα θα εξακολουθεί να υπάρχει αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε.

INFO

Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σελ.: 272

Τιμή: 12,80 €

ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ

Νεανική λογοτεχνία | iefimerida.gr 3

«Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι εκεί έξω και γι’ αυτό θα μείνεις εδώ! είπε ο δράκος του φόβου κι έφυγε βροντοχτυπώντας πίσω του την πόρτα. Δεν ακούστηκε κλειδί ούτε λουκέτο ούτε κάτι που να σφαλίζει την πόρτα. Ο δράκος του φόβου ήξερε ότι η Οντάι ήταν πολύ τρομαγμένη για να το σκάσει». Η πριγκίπισσα Οντάι ζει φυλακισμένη σε ένα ψηλό πύργο και λαχταράει να βγει έξω και να ζήσει ελεύθερη. Κάθε νύχτα, κοιτάει ψηλά στον ουρανό και περιμένει το σημάδι. ‘Ώσπου μια μέρα η πριγκίπισσα αντιλαμβάνεται ότι το σημάδι είναι η ίδια η ζωή: «αν είμαστε εδώ , αν ζούμε, είμαι σίγουρη πως δεν είναι για να βρισκόμαστε εδώ κλεισμένοι». Και τότε, αποφασίζει αφήνοντας άναυδο τον συγγραφέα, να νικήσει τον φόβο, να ανοίξει την πόρτα του πύργου και να φύγει. Το μεγάλο ταξίδι που θα κάνει θα την οδηγήσει στην αυτογνωσία.

Γιατί μας αρέσει:

Γιατί ο Odin Dupeyron γράφει ένα μαγευτικό συμβολικό παραμύθι για τη ζωή και για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Γιατί είχαμε πολύ καιρό να διαβάσουμε μια τόσο πρωτότυπη ιστορία. «Γιατί όσο υπάρχει ζωή, πάντα, πάντα, πάντα θα υπάρχει ένα παραμύθι να διηγηθούμε».

INFO

Συγγραφέας: Odin Dupeyron

Μετάφραση: Αλέξης Αδρακτάς

Εκδόσεις Καλέντης

Σελ.: 208

Τιμή: 12,00 €

ΚΟΚΚΙΝΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ

Νεανική λογοτεχνία | iefimerida.gr 4

Στο φανταστικό Βασίλειο της Νόρτα ζουν οι Ασημένιοι, οι άρχοντες με τις ξεχωριστές υπερφυσικές δυνάμεις και οι Κόκκινοι, οι απλοί άνθρωποι που τους υπηρετούν. Πρόκειται για μια αυστηρή κοινωνία όπου το αίμα καθορίζει τα πάντα και η κάθε ζωή είναι αυστηρά προδιαγεγραμμένη. Οι βασιλικοί οίκοι είναι παντοδύναμοι και αντιμετωπίζουν πολέμους, συγκρούσεις ίντριγκες, προδοσίες. Η Μάρε είναι μια δεκαεπτάχρονη Κόκκινη η οποία τυχαία ανακαλύπτει ότι έχει υπερφυσικές δυνάμεις. Όταν αποκαλύπτεται το μυστήριο της καταγωγής της, η Μάρε μεταφέρεται στο παλάτι για να ζήσει εκεί και να παντρευτεί τον Ασημένιο πρίγκιπα που θα της δώσουν. Εκείνη όμως θα αντιδράσει, θα πολεμήσει και θα χρησιμοποιήσει την μοναδική της δύναμη για να φέρει την ισότητα και την δικαιοσύνη στη Νόρτα.

Γιατί μας αρέσει:

Γιατί είναι ένα χορταστικό μυθιστόρημα με βασιλιάδες, μάχες, γενναίους πολεμιστές, αγωνίες, προδοσίες, παιχνίδια εξουσίας, έρωτες, ανατροπές. Γιατί, ακόμη κι αν η όλη η ιστορία κάτι μας θυμίζει, η νεαρή Victoria Aveyard χτίζει έναν κόσμο ξεχωριστό. Η ιστορία της «Κόκκινης Βασίλισσας» διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος.

Συγγραφέας: Victoria Aveyard

Μετάφραση: Βασιλική Κοκκίνου

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σελ.: 208

Τιμή: 12,00 €





Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ