«Πυρετός» στην Αθήνα: Συσκέψεις για τράπεζες-συντάξεις και... Γιούνκερ - iefimerida.gr

«Πυρετός» στην Αθήνα: Συσκέψεις για τράπεζες-συντάξεις και... Γιούνκερ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Εκκωφαντικά, σαν σφυριές, ηχούν οι δείκτες του ρολογιού μετρώντας αντίστροφα και οι συσκέψεις παίρνουν, πια, μια δραματική μορφή.

Την ώρα που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις με το Μάριο Ντράγκι, την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην Αθήνα γίνονταν παράλληλα δύο συσκέψεις με ξεχωριστό ενδιαφέρον: η πρώτη μεταξύ του Γ. Στουρνάρα και ομάδας τραπεζιτών και η δεύτερη μεταξύ της ειδικής ομάδας διαπραγμάτευσης, τουλάχιστον των μελών που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους.

Το αντικείμενο της πρώτης σύσκεψης αφορά στις αντοχές των τραπεζών, οι οποίες δοκιμάζονται έντονα τα τελευταία 24ωρα αλλά έχουν ακόμα τις πλάτες της ΕΚΤ. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι όσο υπάρχει περιθώριο συμφωνίας και παραμένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, η ΕΚΤ δεν θα τραβήξει την πρίζα. Από την άλλη, δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η παροχή ρευστότητας θα καλύπτει οριακά τις εκροές και τίποτα παραπάνω. Θα πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι τα επίπεδα χρηματοδότησης μέσω ELA έχουν φτάσει στα 85,9 δισ ευρώ και πλέον τα περιθώρια ως τα 95 δισ ευρώ που υπολογίζονται τα διαθέσιμα ενέχυρα, έχουν στενέψει ασφυκτικά.

Το αντικείμενο της δεύτερης σύσκεψης αφορά στις προετοιμασίες της ελληνικής πλευράς για τον τελικό (;) γύρο διαπραγμάτευσης. Στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να αποφασιστεί είναι ποιες προτάσεις θα βάλει στο τραπέζι η Αθήνα μέσα στο Σαββατοκύριακο, οπότε αναμένεται κατ' αρχάς η νέα επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με το Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τι ισχύει για τις πρόωρες συντάξεις

Οι ως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα χρησιμοποιήσει το χαρτί των πρόωρων συντάξεων για να «μαλακώσει» τις θέσεις των δανειστών, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών για το εν λόγω ζήτημα. Πέρα από το χρονοδιάγραμμα κατάργησης τους- η Αθήνα προτείνει από 1/12016 ενώ οι δανειστές ζητάνε από την 1η Ιουλίου- υπάρχει διαφορά και στα όρια ηλικίας, καθώς οι δανειστές ζητάνε να πάνε όλοι στα 67, ενώ ο σχεδιασμός της ελληνικής πλευράς σταματάει στα 62, χωρίς όμως να αποκλείεται να γίνει εδώ η πρώτη παραχώρηση.

Παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης εκφράζουν, πάντως, ανησυχίες για τις αντοχές του συστήματος από ενδεχόμενη μαζική αποχώρηση των περίπου 120.000 εργαζομένων που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αφού κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει το σύστημα με σχεδόν 1 δισ ευρώ!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ