Guardian: Πόσα θα χάσουν οι δανειστές αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα [γραφήματα] - iefimerida.gr

Guardian: Πόσα θα χάσουν οι δανειστές αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα [γραφήματα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H απουσία συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της κρατάει «κλειδωμένα» και τα χρήματα που υπό άλλες συνθήκες θα λάμβανε για να αποπληρώσει το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει ο Guardian, αν οι συνθήκες παραμείνουν ως έχουν και η Ελλάδα δεν βρει χρήματα, τότε θα συμβεί το προφανές: θα χρεοκοπήσει. Κάτι που δεν σημαίνει αυτόματη έξοδο από το ευρώ. Από την άλλη, όμως, και οι δύο πλευρές θα κληθούν να μετρήσουν τις πληγές και τις οικονομικές ζημίες που θα υποστούν.

Οι ζημιές θα εξαρτηθούν από τα ποσά που η Ελλάδα θα επιλέξει να μην πληρώσει

Ο προσδιορισμός τους δεν θα πρέπει να λάβει υπόψη το χρέος της Ελλάδας (στο 175% του ΑΕΠ) και τις πιθανότητες μιας μετάδοσης -ένας πανικός των αγορών που θα απλωθεί στις άλλες χώρες- αλλά τα ποσά που η Ελλάδα θα επιλέξει να μην πληρώσει.

Η έκθεση των δανειστών στην Ελλάδα ενδέχεται να είναι μια καλή ένδειξη για το τι ακριβώς θα κληθούν να πληρώσουν αν το παιχνίδι των διαπραγματεύσεων τελειώσει άδοξα. Περί το τέλος του 2014, οι τρεις βασικοί δανειστές της Ελλάδας κρατούσαν το 75% του χρέους της, το μεγαλύτερο από το οποίο βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Αυτές οι χώρες είναι ευθέως εκτεθειμένες στον κίνδυνο της ελληνικής χρεοκοπίας, μέσω των διμερών δανείων και των χρημάτων που έχουν δώσει στον EFSF, που με τη σειρά του έχει διασπείρει δάνεια στην Ελλάδα. Αυτή η έκθεση εκτιμάται ότι φτάνει στα 195 δισεκατομμύρια ευρώ ή στο 61,5% του ελληνικού χρέους. Εμμέσως, οι χώρες της Ευρωζώνης είναι ακόμη περισσότερο εκτεθειμένες και μέσω της ΕΚΤ και του προγράμματος αγοράς ομολόγων στο οποίο η Ελλάδα χρωστάει 28 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, οι δανείστριες χώρες είναι δυνητικά εκτεθειμένες και στις ελληνικές τράπεζες, καθώς μέσω του ELΑ έχουν δανείσει το τελευταίο διάστημα πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί πόσα χρήματα θα χάσει κάθε χώρα μέσω αυτών των προγραμμάτων της ΕΚΤ αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει.

Σύμφωνα με την Barclays Research, το σύνολο της έκθεσης στο χρέος της Ελλάδας αγγίζει το 3,3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Σαφώς, η Γερμανία και η Γαλλία είναι οι πλέον εκτεθειμένες, αλλά, κατ' αντιστοιχία, μεγάλη είναι και η έκθεση της Σλοβενίας, της Μάλτας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Για τις δύο τελευταίες το πολιτικό αποτέλεσμα θα είναι άμεσο, καθώς θα υπάρξει νέο κύμα αντίδρασης από τον κόσμο.

Η έκθεση των αμερικανικών και βρετανικών τραπεζών έχει αυξηθεί ξανά το τελευταίο διάστημα

Από την άλλη, υπάρχουν και οι ιδιώτες δανειστές που θα χάσουν χρήματα από τη στιγμή που έχουν δανείσει σε ελληνικές τράπεζες. Μπορεί από το 2010 και μετά οι ξένες τράπεζες να έχουν μειώσει την έκθεσή τους στην Ελλάδα, αλλά ακόμη υπάρχει ένα σημαντικό μέρος που θα χαθεί. Ωστόσο, τελευταίες αναλύσεις δείχνουν πως η έκθεση των αμερικανικών και βρετανικών τραπεζών έχει ανέβει ξανά το τελευταίο διάστημα.

Guardian: Πόσα θα χάσουν οι δανειστές αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα [γραφήματα] | iefimerida.gr 1

Τέλος, υπάρχει και το ΔΝΤ που κρατάει το 10% του ελληνικού χρέους. Και μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας, η έκθεση του, ωστόσο, δεν είναι μεγάλη.

Το άρθρο του Guardian καταλήγει ως εξής: «Όλα αυτά είναι απλώς αριθμοί. Το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι μεγαλύτερο από το 3,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς είναι ένας κίνδυνος πολιτικός, κοινωνικός και απόλυτα ευρωπαϊκής φύσεως από τη στιγμή που τίθεται σε αμφισβήτηση η συμμετοχή μιας χώρας στο ευρώ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χρεοκοπία grexit Ευρωζώνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ