Ποια είναι τα «παραθυράκια» στο νομοσχέδιο για τη δόμηση - iefimerida.gr

Ποια είναι τα «παραθυράκια» στο νομοσχέδιο για τη δόμηση

αυθαίρετα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το WWF Ελλάς παρεμβαίνοντας με επιστολή του προς τη Βουλή στη σχετική συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δόμηση, μιλάει για «παραθυράκια» που ανοίγονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση τονίζει πως στα απαραίτητα στοιχεία για την έγκριση δόμησης πρέπει να προστεθεί και η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), καθώς και η αξιοποίηση του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου και της Περιβαλλοντικής Ταυτότητας.

Η οργάνωση εναντιώνεται επίσης στην κατασκευή μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε ανενεργά λατομεία μέσα σε δασικές εκτάσεις καθώς, όπως τονίζει, η δασική νομοθεσία επιβάλλει την περιοδική αποκατάσταση του τοπίου και της βλάστησης. Για τις θαλάσσιες περιοχές, το WWF εκφράζει αντιρρήσεις στην χωροθέτηση ορισμένων χρήσεων που είναι επικίνδυνες για το περιβάλλον.

Οι κυριότερες αντιρρήσεις που εκφράζει το WWF εντοπίζονται στο άρθρο 42 του νομοσχεδίου «Νέος Τρόπος Έκδοσης Αδειών Δόμησης, Ελέγχου Κατασκευών και λοιπές Διατάξεις» του υπουργείου Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, η περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει στην επιστολή της τον προβληματισμό για:

  • τη διεύρυνση της δυνατότητας κατασκευής καταστημάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές.
  • την ανοχή του κράτους προς τις κατασκηνώσεις που λειτουργούν χωρίς οικοδομική άδεια, ενάντια στη συνταγματική προστασία των δασών.
  • την επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος που προκύπτει από την ένταξη στο δίκτυο κοινοχρήστων χώρων τμήματα ακινήτων που δεν έχουν μεταγραφεί, αυξάνοντας την δυνατότητα οικοδόμησης.
  • την εξορυκτική δραστηριότητα που επετράπη στον βιότοπο της οχιάς στη Μήλο, υπόθεση για την οποία η Ελλάδα είχε καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
  • την ακύρωση της πολιτικής για την σωστη και περιβαλλοντικά ασφαλή χωροθέτηση των αιολικών πάρκων

Να σημειωθεί ότι το WWF έχει και στο παρελθόν χαρακτηρίσει αδύναμη την περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης θεωρώντας πως υπονομεύει την προστασία του φυσικού πλούτου και υποστηρίζει την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ