Η κρίση από μακριά: Πώς βλέπουν και ζουν οι Ελληνες του Λονδίνου την κατάσταση στην Αθήνα - iefimerida.gr

Η κρίση από μακριά: Πώς βλέπουν και ζουν οι Ελληνες του Λονδίνου την κατάσταση στην Αθήνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο βόρειο Λονδίνο στη γειτονιά Tufnell Park υπάρχουν άφθονες ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις και καφετέριες. Οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων γνωρίζονται μεταξύ τους.

Είναι μία στενά δεμένη κοινότητα, που συχνά συγκεντρώνεται για να συζητήσει ζητήματα, δημόσια ή ιδιωτικά. Ολοι είναι ομιλητικοί και ο καθένας τους έχει ένα πράγμα στο μυαλό τους: την οικονομική κατάσταση πίσω στην πατρίδα.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι πολύ ενοχλητικό. Μου τηλεφώνησε ο πατέρας μου την Κυριακή και σκέφτηκα ''Εγινε κάτι; Βγήκαμε από την ευρωζώνη;''. Τελικά αποδείχθηκε ότι με πήρε κατά λάθος», λέει η Παυλίνα Κωσταράκου στον Guardian, μία 23χρονη που εργάζεται σε βιβλιοπωλείο. «Η βασική ανησυχία μου είναι η συνέπεια που θα έχει η κρίση στην αντίληψη του κόσμου για τους Ελληνες. Τα συνηθισμένα ενοχλητικά αστεία για ένα λαό που χρωστάει παντού και δεν δουλεύει είναι προσβλητικά», λέει.

Για εκείνη, οι «άχρηστοι», όπως τους αποκαλεί, πολιτικοί δεν είναι η μόνη αιτία της κρίσης. «Είναι σαν κάποιος να ήθελε να καταρρεύσουμε και να εκμεταλλευθεί την κατάσταση», λέει. Και δεν καταλαβαίνει τους συνομήλικους φίλους της που επιμένουν να μένουν στην Ελλάδα. «Οι περισσότεροι όμως φεύγουν. Πολλοί από αυτούς μετακόμισαν στο Λονδίνο για δουλειά», λέει και εξομολογείται ότι ανησυχεί για ανθρώπους όπως η μικρότερη αδερφή της, που σπουδάζει Οδοντιατρική. «Ατομα σαν κι εκείνη θα δεχθούν πραγματικό πλήγμα από ένα Grexit. Δεν θα μπορεί να βγει στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό γιατί κανείς δεν θα μπορεί να την υποστηρίξει», εξηγεί.

Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι ελπιδοφόρο για τη νέα γενιά, προσθέτει, αλλά «ξαφνικά σε μία νύχτα η διεθνής ατμόσφαιρα έγινε αρνητική. Τι δικαιολογεί αυτή την αλλαγή;», αναρωτιέται. «Οικονομικά, δεν μπορώ να κατηγορήσω εκείνους που θεωρούν δίκαιο να πληρώσει η Ελλάδα. Πρέπει να διατηρηθεί μία οικονομική ισορροπία. Αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι οι μεγάλοι δανειστές θα έπρεπε να μας αφήσουν να αναπνεύσουμε».

Για τον Γιάννη Ζερτάλη, ιδιοκτήτη ενός καθαριστηρίου στον ίδιο δρόμο, δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος για την Ελλάδα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία εκλογική εντολή που πρέπει να ακολουθήσει. Αν τα καταφέρουν, ωραία, αν όχι, νομίζω ότι θα έχουν ''κάψει'' την Ελλάδα για τα επόμενα 50-100 χρόνια», λέει.

Εχει σημειωθεί μία μαζική «έξοδος» από την Ελλάδα, συνεχίζει. Πολλοί συγγενείς του έχουν μετακομίσει στο Λονδίνο τους τελευταίους μήνες. «Εχουμε γιατρούς, δικηγόρους, ανθρώπους σπουδαγμένους, άνεργους. Αναζητούν μία καλύτερη ζωή. Πρέπει να ζήσουν τα παιδιά τους. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δουλειές ή πραγματικές προοπτικές για ένα καλό μέλλον, οπότε οι πιο έξυπνοι και οι καλύτεροι της Ελλάδας φεύγουν», λέει.

Οι φίλοι του έχουν αποσύρει τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες. «Θα ήσουν ηλίθιος αν τα άφηνες. Προσπαθούν να βγάλουν τα χρήματά τους από τη χώρα πριν επιβληθούν capital controls», λέει. Με τους πελάτες του, συζητά ξανά και ξανά για όλα αυτά. «Δεν μπορώ να πω ότι κάποιος έπαιξε άσχημα έναντι της Ελλάδας πρόσφατα, αλλά το βουνό του χρέους που έπεσε πάνω στους Ελληνες δεν ήταν επιλογή εκείνων που ζουν στη χώρα. Εκείνοι απλώς συνεχίζουν τις ζωές τους».

Σε ένα ελληνικό εστιατόριο της περιοχής, ο Νικόλας Τούφας λέει πως η διεθνής κοινότητα έχει φερθεί άδικα στην Ελλάδα. «Αυτό που συμβαίνει τώρα έχει γίνει στο παρελθόν με διάφορες χώρες και τις έχουν αντιμετωπίσει αλλιώς. Οι Γερμανοί για παράδειγμα, στο παρελθόν, γλίτωσαν δίχως να αποπληρώσουν χρήματα ή οτιδήποτε άλλο, όμως δεν γίνεται το ίδιο και με την Ελλάδα».

Οπως λέει στο Ελληνικό κέντρο, που είναι στο διπλανό κτίριο, έχουν συζητήσει αρκετές φορές για την κατάστση. Ελπίζουν ότι θα λυθεί σύντομα το θέμα. Αλλά ανησυχούν ότι μπορεί να χρειαστούν 20 χρόνια για αυτό. Η οικογένειά του ζει ακόμη σε μία μικρή πόλη της Ελλάδας στην οποία μεγάλωσε και εκείνος. «Εννοείται πως ανησυχούν και είναι θυμωμένοι με την κατάσταση. Οι γονείς μου έχουν ήδη πάρει σύνταξη, οπότε δεν υπάρχουν θέματα εργασίας, αλλά ανησυχούν για τα νεαρότερα μέλη της οικογένειας».

Ο Κώστας Ξενοφώντος, ένας Ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης καταστήματος παπουτσιών, επίσης παρακολουθεί με ανησυχία. «Την πρώτη φορά που άκουσα ότι αποφάσισαν να κουρέψουν το 10% των καταθέσεων όλων στην Κύπρο είπα στη σύζυγό μου- που είναι Ελληνίδα- ''αυτό είναι τρελό''. Δεν μπορούν να το κάνουν. Αλλά το έκαναν. Είναι τρομακτικό τη μεγάλη δύναμη μπορεί να έχει μία κυβέρνηση στην τσέπη των σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων», λέει.

Η αδερφή του και ο σύζυγός της ζουν στην Ελλάδα. Εκείνος έχασε τη δουλειά του, όταν η εταιρεία στην οποία εργαζόταν αποφάσισε ότι πλέον δεν είναι επικερδές να βρίσκεται στην Ελλάδα. «Μου λέει ότι χρωστάνε στους ανθρώπους μισθούς, γιατί δεν μπορούν να τους πληρώσουν». Για αυτό στην εκκλησία της γειτονιάς μαζεύουν αγαθά για να τα στείλουν στην Ελλάδα.

«Νομίζω ότι χρησιμοποιούν την Ελλάδα σαν αποδιοπομπαίο τράγο. Ως παράδειγμα για την υπόλοιπη ΕΕ. Χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία είναι σε παρόμοια κατάσταση, αλλά πιέζουν την Ελλάδα γιατί μόλις εξέλεξε μία κυβέρνηση που λέει ότι δεν θα το ανεχθεί», λέει ο Ξενοφώντος.

«Η Ευρώπη θέλει να είναι ένα μέρος στο οποίο οι χώρες ενώνονται ως μία δύναμη και δουλεύουν η μία για την άλλη, αλλά το να εξοστρακίζονται χώρες όπως η Ελλάδα είναι πραγματικά άδικο», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λονδίνο Έλληνες κρίση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ