Η Βαλαβάνη δεν έβαλε στο νομοσχέδιο τη ρύθμιση για τα μπλοκάκια – Τι σημαίνει για χιλιάδες φορολογούμενους - iefimerida.gr

Η Βαλαβάνη δεν έβαλε στο νομοσχέδιο τη ρύθμιση για τα μπλοκάκια – Τι σημαίνει για χιλιάδες φορολογούμενους

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ασυνεπές αποδείχθηκε το υπουργείο Οικονομικών στις υποσχέσεις που έδωσε κατ' επανάληψη στους «μπλοκάκηδες», αφού ούτε στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε, πέρασε τελικά διάταξη για την προστασία τους από την υπερφορολόγηση.

Το πρόβλημα αφορά όσους έχουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και εισόδημα από «μπλοκάκι», οι οποίοι ενώ πέρσι είχαν τη δυνατότητα να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών για το σύνολο του εισοδήματος τους και έτσι να καλυφθούν από το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ, φέτος θα «φάνε» κατακέφαλα φόρο 26% από το πρώτο ευρώ, για ό,τι γράφει το «μπλοκάκι»! Το πρόβλημα δεν είναι νέο, άρα η Καραγιώργη Σερβίας δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια ή να δηλώσει αιφνιδιασμένη. Η στρέβλωση οφείλεται σε διάταξη του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, η οποία διορθώθηκε μόνο προσωρινά την περσινή χρονιά και όλοι περίμεναν ανάλογη κάλυψη, με ανάλογη διάταξη και φέτος.

Αν και η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη είχε δεσμευθεί ότι θα φέρει εγκαίρως τη σχετική ρύθμιση, αυτή δεν ήρθε πριν το άνοιγμα της εφαρμογής για την υποβολή του Ε1, στο οποίο σημειωτέον δεν υπάρχει ο ειδικός κωδικός που υπήρχε πέρσι, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Παρά την καθυστέρηση δόθηκαν νέες διαβεβαιώσεις στους ενδιαφερόμενους ότι η διάταξη θα έρθει με το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, ωστόσο όταν αυτό κατατέθηκε δεν υπήρχε η επίμαχη διάταξη. Παρά ταύτα, από την Καραγιώργη Σερβίας διαβεβαίωναν ότι θα μπει προσθήκη στο νομοσχέδιο και θα δοθεί δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους που έχουν ήδη υποβάλει δήλωση, να κάνουν τροποποιητική και να επανεκκαθαριστεί ο φόρος τους. Τελικά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και η πολυαναμενόμενη διάταξη δεν πέρασε ούτε έξω από τη Βουλή.

Ας δούμε τι σημαίνει πρακτικά αυτή η ασυνέπεια της Καραγιώργη Σερβίας. Εργαζόμενος που έχει εισόδημα 12.000 ευρώ από μισθωτή εργασία και 5.000 ευρώ από «μπλοκάκι», πέρσι φορολογήθηκε για το σύνολο των 17.000 ευρώ ως μισθωτός, με αποτέλεσμα να έχει την έκπτωση των 2.100 ευρώ για το συνολικό εισόδημα και τελικά να πληρώσει φόρο 1.640 ευρώ. Φέτος, όμως, θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών μόνο για το εισόδημα των 12.000 ευρώ, στο οποίο αντιστοιχεί φόρος 540 ευρώ, ενώ για τις 5.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 26% από το πρώτο ευρώ, άρα 1.300 ευρώ. Έτσι συνολικά ο φετινός του φόρος θα είναι 1.840 ευρώ, δηλαδή 200 ευρώ μεγαλύτερος από πέρσι!!!!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νάντια Βαλαβάνη μπλοκάκι φορολογία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ