Και ο στρατός στο μικροσκόπιο των δανειστών: Ζητούν περικοπές στους μισθούς των ένστολων και μικρότερη θητεία - iefimerida.gr

Και ο στρατός στο μικροσκόπιο των δανειστών: Ζητούν περικοπές στους μισθούς των ένστολων και μικρότερη θητεία

Φωτογραφία: Frangiskos Samsas / SOOC
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Υπέρογκες χαρακτηρίζουν οι εταίροι τις αμυντικές δαπάνες, ακόμα και στην περίοδο της κρίσης, θεωρώντας ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξορθολογισμού.

Το θέμα τέθηκε στις επαφές του Σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες, με φόντο τα 500 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών, που έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Σύμφωνα με τρισέλιδο κείμενο, που διέρρευσε στους F.T., οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν «κολλήσει» με το ότι οι στρατιωτικές δαπάνες παραμένουν στο 2,3% του ΑΕΠ εν μέσω κρίσης, δηλαδή περίπου στα επίπεδα της Μ. Βρετανίας, διατηρώντας έτσι την Ελλάδα στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία! Αυτό που έχει μπει στο.... μάτι των Ευρωπαίων είναι κατ' αρχάς η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, επισημαίνοντας ότι αν μειωθεί θα εξασφαλιστούν σημαντικά κονδύλια που σήμερα δαπανώνται για τη διατροφή και τη στέγαση αξιωματικών και φαντάρων.

Το δεύτερο που έχει μπει στο μικροσκόπιο είναι η δομή του ελληνικού στρατού, που θεωρείται παλαιάς κοπής, αφού, όπως σημειώνουν οι εταίροι, η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει τη ρομποτική τεχνολογία (drones), που επιτρέπει π.χ. τη φύλαξη των συνόρων χωρίς απασχόληση έμψυχου δυναμικού.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι είναι θορυβημένοι από τις πληροφορίες περί προγραμματισμένων νέων προμηθειών στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες κατά την άποψή τους θα πρέπει να επανεξεταστούν και μάλιστα με εξαιρετικά επείγουσες διαδικασίες, προκειμένου να μη δημιουργηθούν νέα βάρη στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Από μια τέτοια... μελέτη δεν θα μπορούσαν να λείπουν, βέβαια, οι... παραινέσεις για τη μεταρρύθμιση του μισθολογίου των ένστολων, έτσι ώστε αυτό να εναρμονιστεί με τα όσα ισχύουν στο υπόλοιπο Δημόσιο. Θα πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το κείμενο, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κ. Ήσυχος έχει υποσχεθεί πως θα καταθέσει προσχέδιο με τις αλλαγές για τις Ένοπλες Δυνάμεις μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου!

Δεν μπορεί, φυσικά, να περάσει απαρατήρητο ότι, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλούνται οι F.T., τέτοιου είδους περικοπές θεωρούνται πολιτικά δύσκολες για τον Α. Τσίπρα, λόγω της κυβερνητικής συμμαχίας με τους ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος των οποίων είναι και υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε τη μελέτη στα αγγλικά ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ