Αποκάλυψη: Η κυβέρνηση δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ τέλος Ιουνίου - iefimerida.gr

Αποκάλυψη: Η κυβέρνηση δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ τέλος Ιουνίου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πηγές του iefimerida.gr, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να παίξει το ύστατο χαρτί έναντι των εταίρων και δεν προτίθεται να πληρώσει τη δόση-πακέτο στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, αν δεν υπάρξει βιώσιμη συμφωνία και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η Αθήνα είχε ζητήσει από το ΔΝΤ να πάνε πακέτο όλες οι δόσεις του Ιουνίου για να πληρωθούν στις 30 του μηνός. Πολλά δημοσιεύματα είχαν συγκρίνει τότε την Ελλάδα με την αφρικανική Ζάμπια, η οποία είχε ζητήσει την ίδια μεταχείριση από το ΔΝΤ τη δεκαετία του '90. Το ΔΝΤ έκανε δεκτό το αίτημα της Ελλάδας και η πληρωμή της δόσης έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου.

Το αποκάλυψε στον Σταύρο Θεοδωράκη και στη Φώφη Γεννηματά

Τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα άλλαξαν, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός το πρωί στον Σταύρο Θεοδωράκη, τον οποίο συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αποκάλυψε, επίσης, στον πρόεδρο του Ποταμιού ότι έχει 2-3 κινήσεις ακόμη υπ' όψιν του και ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Δείτε τις δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη μετά τη συνάντηση, που είναι ενδεικτικές του κλίματος:

«Κάλεσα τον πρωθυπουργό να σκεφτεί ότι τα περιθώρια της ελληνικής οικονομίας στενεύουν απελπιστικά...
Συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό διάφορα σενάρια. Το ένα είναι ότι έρχεται η συμφωνία. Εμείς του είπαμε αν η συμφωνία μας κρατάει στην Ευρώπη θα την ψηφίσουμε.
Υπάρχει παιχνίδι. Οι προτάσεις που έρχονται από την ΕΕ έχουν προβλήματα. Οπως και οι προτάσεις που είχε η Ευρώπη στο παρελθόν για την Ελλάδα Το θέμα είναι να βελτιώσεις αυτές τις προτάσεις. Είναι φανερό ότι χάνουμε φίλους στην Ευρώπη.
Οταν η κουβέντα με τον Τσίπρα έφτασε στο τώρα τι κάνουμε μου είπε ότι έχει δυο τρεις κινήσεις ακόμη να κάνει. Ελπίζει ότι θα κάνουν και οι άλλοι.
Εμείς ήμασταν σαφείς. Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να παίζει το παιχνίδι της καθυστέρησης. Πιέζουμε τον πρωθυπουργό για να κάνει απαραίτητες κινήσεις να διορθωθούν τα πράγματα.
Μου είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που μπορούν να γίνουν και ελπίζει ότι θα γίνουν αποδεκτές. Και πιστεύει ότι και οι άλλοι θα κάνουν κινήσεις προς τα πίσω».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη είπε:

«Το μείζον είναι να μπορέσουμε να φέρουμε μια βιώσιμη συμφωνία και δεν είναι μείζον μόνο για την κυβέρνηση είναι για την χώρα. Διότι το κρίσιμο είναι να κλείσει αυτός ο φαύλος κύκλος δηλαδή να μην αναγκαστούμε να πάμε σε μια συμφωνία που σε έξι μήνες θα μας δώσει τα ίδια» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι αυτό το καταλαβαίνουν όλοι και έξω, «αλλά η μεγάλη δυσκολία είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με έναν συνομιλητή, αλλά με πολλούς διαφορετικούς». Είπε ακόμα ότι «η μεγάλη αντίφαση είναι η παρουσία του IMF το οποίο ζητάει σκληρά μέτρα, αλλά και αναδιάρθρωση του χρέους, και οι άλλοι διαλέγουν τα σκληρά μέτρα και αφήνουν την αναδιάρθρωση». «Θέλουν α λα καρτ να έχουν το IMF μαζί τους», συμπλήρωσε.

«Δεν είναι πιο αριστεροί από μένα»

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε και μηνύματα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις συνομιλίες του με τον Σταύρο Θεοδωράκη και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Οταν τον ρώτησαν τι στάση θα κρατήσει σε περίπτωση που υπάρξει μια συμφωνία που ο ίδιος θεωρήσει έντιμο συμβιβασμό, αλλά δεν θα γίνει αποδεκτή από την αριστερή τάση του κόμματος του, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε αποφασισμένος να συγκρουστεί.

«Κανένας δεν είναι πιό αριστερός απο εμένα», φέρεται να δήλωσε.

Τι σημαίνει να μην πληρωθεί το ΔΝΤ

Η δόση δεν θα πληρωθεί, ώστε να εξαντληθεί και το τελευταίο χαρτί της Ελλάδας. Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή θα προκαλέσει παγκόσμιο σεισμό, με απρόβλεπτες συνέπειες στις αγορές. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας διευκρινίζει στους συνομιλητές του ότι δεν έχει την πρόθεση να οδηγήσει σε ρήξη τη διαπραγμάτευση, αλλά προσδοκά ότι οι εταίροι θα υποχωρήσουν στο αίτημα της χώρας για αναδιάρθρωση του χρέους.

Ας σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο μπρίφινγκ της Δευτέρας, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα πληρωθούν οι (μαζεμένες) δόσεις προς το ΔΝΤ στο τέλος του Ιουνίου, έδωσε μια πρόγευση της απόφασης της κυβέρνησης να μην πληρώσει. «Ελπίζουμε να έχει υπάρξει συμφωνία ώστε να μην έχει νόημα η σχετική συζήτηση», ήταν η απάντησή του.

Ας σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε επίσης στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι εντός της ημέρας θα έχει νέα τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ και Ολάντ για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία.

Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν ότι ο πρωθυπουργός είπε πως δεν θα πληρωθεί το ΔΝΤ

Διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, κατά τις οποίες ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στον κ. Θεοδωράκη ότι δεν θα πληρωθεί το ΔΝΤ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τον Σταύρο Θεοδωράκη, την Φώφη Γεννηματά και την Ντόρα Μπακογιάννη, ήταν σε καλό κλίμα.

Επόμενος σταθμός το Eurogroup της Πέμπτης

Η κυβέρνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε στάση αναμονής για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν πλέον οι Θεσμοί. Είναι ενδεικτικό ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σήμερα στη γερμανική Bild ότι η Ελλάδα δεν θα φέρει νέες προτάσεις μέτρων στο Eurogroup που θα συνεδριάσει την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι οι προτάσεις της για μέτρα είναι αναλυτικές και κατατεθειμένες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι οι υπαναχωρήσεις της ελληνικής πλευράς είναι πολλές και ότι κανείς δεν μπορεί να μεμφθεί την Ελλάδα ότι δεν επιδιώκει λύση. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική πλευρά επιδιώκει να πετάξει το μπαλάκι της πιθανής ρήξης στους δανειστές, κατηγορώντας τους για αδιαλλαξία.

Το Eurogroup της 18ης Ιουνίου κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να επισφραγήσει συμφωνία, αφού δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια διαπραγμάτευσης και ελληνικής οπισθοχώρησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει για τις 14.00 σήμερα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι δηλώσεις του και τα μηνύματα που θα στείλει στην πλευρά των εταίρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τσίπρας ΔΝΤ πληρωμή δόση τέλη Ιουνίου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ