Forbes: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει την Ελλάδα Ζιμπάμπουε και Βενεζουέλα - iefimerida.gr

Forbes: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει την Ελλάδα Ζιμπάμπουε και Βενεζουέλα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όσοι ελπίζουν σε μια συμφωνία εδώ και τώρα, που θα λύσει το θέμα της Ελλάδας, μάλλον θα πρέπει να επανεξετάσουν το επίπεδο της αισιοδοξίας τους.

Ο αρθρογράφος του Forbes, Tim Worstall, που πολλές φορές έχει καταφερθεί εναντίον των πολιτικών της κυβέρνησης και κυρίως κατά της επικοινωνιακής τακτικής της, αυτή τη φορά πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα και σημειώνει πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να μετεξελιχθεί σε Ζιμπάουμπουε και Βενεζουέλα της Ευρώπης.

Όπως γράφει: «Πολλοί σημειώνουν πως η Ελλάδα θα γίνει ένας καταδικασμένος, οικονομικός ερημότοπος σαν την Ζιμπάμπουε. Όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας δεν είναι Μουγκάμπε και Ζανού. Ακόμη και αν φύγουν από το ευρώ, δεν πρόκειται να παραφουσκώσουν τη νέα δραχμή. Μπορεί να μη συμφωνώ με τις περισσότερες ιδέες των αριστερών της Ελλάδας, αλλά, όχι, δεν είναι χαζοί».

Forbes: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει την Ελλάδα Ζιμπάμπουε και Βενεζουέλα  | iefimerida.gr 0

Η υπόθεση εργασίας

Ο Worstall προχωράει κι άλλο την υπόθεση εργασίας, σημειώνοντας: «Ας υποθέσουμε πως η Ελλάδα φεύγει από το ευρώ. Θα υπάρχει πληθωρισμός; Ναι, είναι το πιο πιθανό. Η δραχμή θα υποτιμηθεί αρκετά σε σχέση με το ευρώ. Ένα τέτοιο νόμισμα οδηγεί στον πληθωρισμό από τη στιγμή που οι εισαγωγές γίνονται πιο ακριβές. Αλλά, αυτό δεν είναι πρόβλημα – είναι αποτέλεσμα του να έχεις δικό του νόμισμα. Έτσι, αν η οικονομία και το εργασιακό κόστος ξεφύγουν από αυτά που υπόλοιπου κόσμου, τότε θα αναγκαστείς να μειώσεις τις τιμές των πάντων. Αν υποτιμήσει το νόμισμα κατά 20%, αυτομάτως οι εξαγωγές σου γίνονται 20% φθηνότερες. Και κάνεις τις εισαγωγές πιο ακριβές, μόνο αν η υπόθεσή σου ήταν ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν και οι εισαγωγές θα μειωθούν. Στην Ελλάδα αυτό θα συμβεί με την επέκταση του τουρισμού».

Δεν είναι κλεπτομανείς

Forbes: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει την Ελλάδα Ζιμπάμπουε και Βενεζουέλα  | iefimerida.gr 1

Επιστρέφοντας στο θέμα της Ζιμπάμπουε και της Βενεζουέλας, ο δημοσιογράφος γράφει χαρακτηριστικά ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αριστερό κόμμα, αλλά δεν είναι τίποτα χαζοί κλεπτομανείς για να γίνουν Ζιμπάμπουε. Επίσης, δεν πρόκειται να γίνουν ούτε Βενεζουέλα, αν και η Αριστερή Πλατφόρμα και το Podemos στην Ισπανία έχουν άλλη άποψη. Μπορεί να θέλουν να αυξήσουν τις συντάξεις ή να αντιδρούν στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά ξέρουν πως αυτά τα πράγματα δεν θα βοηθήσουν την οικονομία της χώρας. Αυτό ήταν άλλωστε και το λάθος του Τσάβες και του Μαντούρο στη συγκεκριμένη χώρα και δεν νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΡΙΖΑ Βενεζουέλα Ζιμπάμπουε
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ