Ενα κορίτσι που κοιμάται 40 φορές την ημέρα -Επαθε ναρκοληψία εξαιτίας εμβολίου - iefimerida.gr

Ενα κορίτσι που κοιμάται 40 φορές την ημέρα -Επαθε ναρκοληψία εξαιτίας εμβολίου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οταν η Λούσι Τονγκ άρχισε να «υπνωτίζεται» μπροστά στην τηλεόραση, οι γονείς της το απέδωσαν στο συνήθη εφηβικό λήθαρχο. Οταν όμως άρχισε να πέφτει προς τα μπρος ενώ γελούσε, η μητέρα της ζήτησε να σταματήσει να το κάνει. Μόνο που δεν μπορούσε.

Μόνο όταν άρχισε να λιποθυμά, χωρίς καμία προειδοποίηση, η οικογένειά της απευθύνθηκε σε γιατρούς, οι οποίοι διέγνωσαν ναρκοληψία. Μετά από λίγο η Τονγκ ανακάλυψε ότι η διαταραχή της ήταν πιθανό να προκλήθηκε από το εμβόλιο για τη γρίπη των χοίρων, που είχε κάνει το 2009, λίγους μήνες πριν αρχίσουν τα συμπτώματα.

Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μία σπάνια παρενέργεια του εμβολίου που χορηγήθηκε σε 6 εκατομμύρια Βρετανούς τη διετία 2009-2010, αλλά απέρριψε το αίτημα για αποζημείωση που έκαναν 80 άτομα, ανάμεσά τους και το νεαρό κορίτσι, απαντώντας ότι τα προβλήματά τους δεν είναι σοβαρά.

Η δικαστική διαμάχη συνεχίζεται, αλλά η Τονγκ- που έκλεισε τα 18 την προηγούμενη εβδομάδα- είδε τη ζωή της να αλλάζει ριζικά και με μη αναστρέψιμο τρόπο. Πλέον, συνήθως την παίρνει ο ύπνος 40 φορές την ημέρα. Μερικές φορές για λίγα δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια συζήτησης, άλλες για περισσότερη ώρα. Επιπλέον, έχει καταπληξία, δηλαδή πλήρη απώλεια μυικού ελέγχου όταν βιώσει ένα ξαφνικό συναίσθημα, όπως έκπληξη ή χαρά.

«Είχα κάποιες άσχημες εμπειρίες, καθώς έπεσα από σκαλιά ή από καρέκλες. Κάποιες φορές το κεφάλι μου πέφτει τόσο απότομα μπροστά ή πίσω, που περιορίζει την αναπνοή μου. Είναι πραγματικά τρομακτικό», λέει το κορίτσι, μιλώντας στον Guardian.

Εξαιτίας της κατάστασής της, είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιεί μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά την ίδια ώρα δεν μπορεί να οδηγήσει. Δεν είναι το μοναδικό που έχει αλλάξει. Παλιά ήταν «βιβλιοφάγος», όπως λέει. Τώρα, δεν μπορεί να διαβάσει, καθώς χρειάζεται να καταβάλει τεράστια προσπάθεια για να τελειώσει μία σελίδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συνέβη όταν έγραψε εξετάσεις στα ισπανικά. Κανονικά το τεστ ολοκληρώνεται σε 2 ώρες και 45 λεπτά. Εκείνη χρειάστηκε 5,5 ώρες. «Ακούς κάτι μία φορά και μετά κοιμάσαι», εξηγεί.

Οταν βγαίνει με φίλους πρέπει να αποφασίσει αν θα αφήσει μία δόση φαρμάκου για να πιει ένα ποτό, αλλά μετά ανησυχεί για την ασφάλειά της σε μία σκοτεινή χαοτική ατμόσφαιρα ενός κλαμπ. Καθημερινά λαμβάνει τρία φάρμακα για τη ναρκοληψία και άλλα δύο για τις παρενέργειες που αυτά της προκαλούν.

Παρόλα αυτά, παραμένει αισιόδοξη και περιμένει με ενθουσιασμό το μέλλον, καθώς από το Σεπτέμβριο θα μένει μόνη της και θα αρχίσει να σπουδάζει στο πανεπιστήμιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ναρκοληψία εμβόλιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ