FT: Πιέσεις στην ΕΚΤ για τελεσίγραφο τύπου Κύπρου στην Αθήνα - iefimerida.gr

FT: Πιέσεις στην ΕΚΤ για τελεσίγραφο τύπου Κύπρου στην Αθήνα

(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και Θεσμών ίσως να είναι πολύ μεγάλες για να γεφυρωθούν, ερμηνεύουν οι Financial Times την ξαφνική διακοπή των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις διακόπηκαν γιατί η πρόταση της Αθήνας κρίθηκε ανεπαρκής για να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις, οι Financial Times τονίζουν ότι αυξάνεται η πιθανότητα να μην εξασφαλίσει η Αθήνα τα 7,2 δισ. του προγράμματος που χρειάζεται για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, ανάμεσά τους και η δόση προς το ΔΝΤ σε δύο εβδομάδες.

Πολλοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι το Eurogroup είναι η τελευταία ευκαιρία της Αθήνας να εξασφαλίσει συμφωνία σε μία λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι δανειστές, ώστε να ξεκλειδώσει η ρευστότητα, πριν εκπνεύσει το πρόγραμμα στα τέλη του μήνα. Ομως, σημειώνουν οι Financial Times, χωρίς την έγκριση των τριών Θεσμών, οι προοπτικές μίας φιλικής συμφωνία την Πέμπτη είναι μακρινό ενδεχόμενο, αυξάνοντας την προοπτική οι διαπραγματευτές της ευρωζώνης να προσφύγουν στη στρατηγική «take it or leave it», που χρησιμοποιήθηκε για την Κύπρο σε μία σύσκεψη Eurogroup πριν από δύο χρόνια.

Σε εκείνη την περίπτωση, ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει ότι χωρίς συμφωνία, η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να κλείσει τη «βρύση» της έκτακτης χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών. Ανάλογες πιέσεις υπάρχουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην ΕΚΤ για να υιοθετήσει την ίδια στάση και απέναντι στην Αθήνα, αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι η δήλωση ανώτατου αξιωματούχου, που εμπλέκεται στις συζητήσεις. Οπως είπε στην εφημερίδα, μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός την Πέμπτη αν οι διαπραγματευτές «πάνε στην Αθήνα και πουν ''Σκατά, πρέπει να κάνουμε κάτι!''». Ο ίδιος όμως αναγνώρισε ότι μία τέτοια αναστροφή είναι απίθανη.

Οι νέες προτάσεις της Αθήνας παραδόθηκαν στις Βρυξέλλες σε συνάντηση ανάμεσα στον Νίκο Παππά και τον Μάρτιν Σέλμαϊρ, τον επικεφαλής του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιουνκερ. Μία συνάντηση την οποία διπλωμάτης της ΕΕ χαρακτήρισε ως «δύσκολη».

Μάλιστα, ενδεικτικό του πώς έγιναν δεκτές οι νέες προτάσεις είναι αυτό που ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος μιλώντας στους Financial Times. «Η ελληνική μετακίνηση δεν είναι ευδιάκριτη. Νομίζω ότι δεν θέλουν μία λύση», τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Eurogroup ΕΚΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ