Δύσκολα και στις Βρυξέλλες: Τα μπρος-πίσω με Κομισιόν και ΔΝΤ - iefimerida.gr

Δύσκολα και στις Βρυξέλλες: Τα μπρος-πίσω με Κομισιόν και ΔΝΤ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύσκολα τα πράγματα και στις Βρυξέλλες, καθώς ενώ όλοι περίμεναν ότι το ραντεβού με όλους τους Θεσμούς θα γίνει το Σάββατο, η συνάντηση αυτή πήρε αναβολή για την Κυριακή. Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η συμμετοχή των ΕΚΤ και ΔΝΤ είναι συναρτημένη με την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων που παρουσιάστηκαν στην πρώτη συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους εκπροσώπους της Κομισιόν.

Το απόγευμα του Σαββάτου κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «για σήμερα (σ.σ. Σάββατο) δεν υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού», ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία που έφτασε στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί σήμερα μόνο με εκπροσώπους της Κομισιόν. Και όντως, λίγο μετά τις 19:30 ξεκίνησε η συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τα υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν. Κατά πληροφορίες κατά τη διάρκεια του τετ α τετ αυτού θα συζητηθούν διαδικαστικά θέματα.

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στις Βρυξέλλες Μανώλης Σπινθουράκης, μάλιστα, η συνάντηση Παππά με στελέχη της Κομισιόν θα έχει χαρακτηριστικά μια πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής πρότασης, αφού όπως έλεγε πηγή της ΕΚΤ μετά από αυτό το τετ α τετ θα αποφασίσουν αν θα συμμετέχουν στη διαδικασία. Την ίδια ώρα το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο διπλωματικές πηγές σημείωνε ότι σε ότι αφορά τη συμμετοχή των εκπροσώπων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αυτή είναι συναρτημένη με την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων που παρουσιάζονται στις Βρυξέλλες.

Πηγές προσκείμενες στη διαπραγμάτευση (από την ελληνική πλευρά), μιλώντας στο iefimerida.gr έλεγαν ότι «εκτός απροόπτου» θα γίνει η συνάντηση την Κυριακή και με τους τρεις θεσμούς και εκεί πρόκειται να εξεταστούν μία μία, ανά θεματική ενότητα, οι ελληνικές προτάσεις.

Πάντως, στην συνάντηση της Κυριακής και με τους τρεις Θεσμούς, αν όλα πάνε καλά, το παρών θα δώσουν και επρόσωποι του ΔΝΤ και συγκεκριμένα ο Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα Ρίσι Γκογιάλ. Υπενθυμίζεται ότι τα κλιμάκια του ΔΝΤ είχαν αποχωρίσει αιφνιδιαστικά από τη διαπραγμάτευση την περασμένη Πέμπτη.

Την ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούν οι κκ Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης. Οι τέσσερίς τους μεταφέρουν στους θεσμούς τη «σφραγίδα» των θέσεων του πρωθυπουργού, παρουσιάζοντας την επικαιροποιημένη πρόταση της Αθήνας, στην οποία περιέχονται ισοδύναμα μέτρα.

Η συνάντηση της... Κυριακής όπως εξελίσσονται τα πράγματα προέκυψε μετά το τηλεφώνημα που είχε ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης.

Το πακέτο των... εκπτώσεων

Το περίγραμμα της πρότασης του Μεγάρου Μαξίμου, βασίζεται στους παρακάτω βασικούς άξονες:

  • Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και αίτημα για ρύθμισή του
  • Δημοσιονομικοί στόχοι: η διολίσθηση της Αθήνας σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015 οδηγεί εκ των πραγμάτων στη λήψη περαιτέρω μέτρων
  • Διοικητικού χαρακτήρα παρεμβάσεις: ενδεικτική αυτών είναι η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Ωστόσο, η Αθήνα είναι αμετακίνητη στη θέση της για το ΕΚΑΣ και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ενώ μένει να φανεί αν θα προχωρήσει σε περικοπές στις υψηλές επικουρικές
  • Συντελεστές ΦΠΑ: η πρόταση της Αθήνας εστιάζει στους τρεις συντελεστές (6,5%, 12% στο 13%, 23%, με τα τρόφιμα να μεταφέρονται στο μεσαίο συντελεστή, όπως και τις ΔΕΚΟ)

Τσίπρας: Είμαι φύσει αισιόδοξος

Εντωμεταξύ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είχε νωρίτερα σήμερα συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου (τις πύλες του πρωθυπουργικού γραφείου πέρασαν οι κκ Νίκος Βούτσης, Παναγιώτης Σκουρλέτης, Γιάνης Βαρουφάκης), έκανε ένα διάλλειμμα νωρίτερα για μια σύντομη βόλτα στον Εθνικό Κήπο με τον υπουργό Οικονομικών. Επιστρέφοντας στο Μέγαρο Μαξίμου και ερωτώμενος για το αν είναι αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις απάντησε πως «είμαι φύσει αισιόδοξος».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Brussels Group ΔΝΤ θεσμοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ