Bloomberg: Ελλάδα και Ουκρανία, πού μοιάζουν και πού διαφέρουν - iefimerida.gr

Bloomberg: Ελλάδα και Ουκρανία, πού μοιάζουν και πού διαφέρουν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία σύγκριση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ουκρανία επιχειρεί το Bloomberg, με αφορμή και την τελευταία δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να χορηγεί δάνεια στην Ουκρανία, ακόμη κι αν το Κίεβο αποφασίσει ότι δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις τους.

«Η χώρα επιμένει οι δανειστές της να κάνουν κούρεμα 40% ή απειλεί να κηρύξει μονομερή αναστολή. Σημαντικές, αλλά αυτο-επιβλημένες προθεσμίες πλησιάζουν. Δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ουκρανία», γράφει το αμερικανικό πρακτορείο, που τονίζει στο κείμενο ότι υπάρχουν ομοιότητες, αλλά και σημαντικές διαφορές στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις δύο χώρες.

Το ΔΝΤ έχει μία διαδικασία «δανεισμού σε ληξιπρόθεσμες οφειλές», όταν μία χώρα έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της, αλλά εμμένει στο πρόγραμμα του Ταμείου. Η εφαρμογή του προγράμματος του ΔΝΤ είναι ένας παράγοντας κλειδί, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι που διακρίνουν στην περίπτωση της Ουκρανίας και της Ελλάδας, γράφει το Bloomberg, που σημειώνει ότι από τις σημαντικές διαφορές είναι ότι ο βασικός πιστωτής της Ελλάδας δεν είναι ο ιδιωτικός τομέας, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας. Τα χρήματα των φορολογούμενων χρησιμοποιήθηκαν για απευθείας δανεισμό στην Ελλάδα (από την ΕΕ και κυβερνήσεις της ένωσης) σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η κρίση και η μετάδοσή της, ή για να αγοραστούν ελληνικά ομόλογα από τον ιδιωτικό τομέα (ΕΚΤ), συμπληρώνει.

Μία άλλη διαφορά είναι βέβαια ότι η γεωστρατηγική σημασία της Ουκρανίας είναι προφανής, σημειώνει το πρακτορείο. «Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και διευκολύνει το αποσχιστικό κίνημα στην ανατολική Ουκρανία. Η ανθρωπιστική κρίση εκεί είναι πιο αισθητή από εκείνη που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι υπάρχει στην Ελλάδα. Την ώρα που βασικές υπηρεσίες, όπως εκείνη του ηλεκτρισμού, έχουν απειληθεί σε κάποια τμήματα της Ουκρανίας εξαιτίας της αναταραχής, στην Ελλάδα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες δεν έχουν ηλεκτρικό επειδή δεν μπορούν να το πληρώσουν. Εχουμε τονίσει ότι η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας είναι σημαντική και συχνά παραμελείται από τους αναλυτές», συνεχίζει.

Ισως η βασική διαφορά είναι ότι μετά από την κατά 25% συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας- σε πραγματικούς όρους- το διπλασιασμό της ανεργίας και τη μείωση 11% στους μισθούς του δημοσίου, ο κοινωνικός και πολιτικός ιστός έχει σπάσει, γράφει το Bloomberg. Με τον αποπληθωρισμό να «σφίγγει» την οικονομία, η ονομαστική οικονομία έχει καταρρεύσει. Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ από μόνη της αντανακλά αυτή την κατάρρευση. Το θέμα δεν είναι μόνο αυτή ή η άλλη προσωπικότητα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή τα άλλα ασήμαντα θέματα που έχουν προκύψει. Η βοήθεια προς την Ελλάδα διεκόπη έξι μήνες πριν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση συχνά αποκαλείται ριζοσπαστική, αλλά συμφωνεί με πολλούς επικριτές στο δημόσιο τομέα ότι η στρατηγική «επεκτείνουμε και υποκρινόμαστε» που επιμένουν οι δανειστές είναι μάταιη και απόλυτα καταστροφική, σημειώνει ακόμη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΔΝΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ