Βρυξέλλες, ώρα μηδέν: Σκληρά μέτρα από την Αθήνα για να κλείσει το χάσμα - iefimerida.gr

Βρυξέλλες, ώρα μηδέν: Σκληρά μέτρα από την Αθήνα για να κλείσει το χάσμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καταιγιστικές εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, καθώς, όλοι οι δρόμοι φαίνεται πως οδηγούν στις Βρυξέλλες για το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση να καλείται να κομίσει «πικρά» μέτρα ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα με τους δανειστές.

Τα τελεσίγραφα των πιστωτών, η αποχώρηση του ΔΝΤ και η συζήτηση για χρεοκοπία έβαλαν στο... τρέξιμο το Μέγαρο Μαξίμου και η Αθήνα στέλνει αντιπροτάσεις στους Θεσμούς με ισοδύναμα και στόχο να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 18 Ιουνίου.

Επιστρέφει το ΔΝΤ

Η τελευταία εξέλιξη είναι πως οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δέχθηκαν πρόσκληση να επιστρέψουν στις Βρυξέλλες με στόχο να υπάρξει η τελική σύγκλιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο θα εκπροσωπήσει ο Πολ Τόμσεν ο οποίος θα φθάσει στη βελγική πρωτεύουσα την Κυριακή ή το αργότερο τη Δευτέρα.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν στο iefimerida: Θα γίνουν μόνο συζητήσεις - Οχι διαπραγμάτευση

Πηγές της Κομισιόν, πάντως, χαμηλώνουν τους τόνους αναφορικά με τα όσα θα συμβούν στις Βρυξέλλες, καθώς επισημαίνουν ότι αύριο θα υπάρξουν συζητήσεις και όχι διαπραγμάτευση.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος ανέφερε στο iefimerida.gr πως «οι συζητήσεις βοηθούν πάντα ιδιαίτερα εφόσον πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Η όποια συμφωνία, όμως, θα πρέπει να γίνει με τους τρεις Θεσμούς και μετά να εγκριθεί από τους δανειστές στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Μπορεί να υπάρξει πρόοδος μόνο με τους τρεις Θεσμούς. Αν δεν συμφωνήσουν και οι τρεις δεν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος» σημείωνε ο εν λόγω αξιωματούχος στο iefimerida προσθέτοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει δικό του απεσταλμένο στις Βρυξέλλες (σσ Γιάννης Δραγασάκης). Καλό είναι να υπάρχουν συζητήσεις, αλλά αυτό δεν θα είναι διαπραγμάτευση».

Εσπευσμένα στις Βρυξέλλες ελληνική αντιπροσωπεία, κομίζει σκληρά μέτρα

Μέσα σε ένα κλίμα αδιεξόδου, η μεσημεριανή σύσκεψη στο Μαξίμου έβγαλε... ειδήσεις, καθώς, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή (έπειτα και από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν) να αναχωρήσει ελληνικό κλιμάκιο για το Βέλγιο προκειμένου να παραδώσει την αντιπρόταση της Αθήνας, η οποία θα περιέχει ισοδύναμα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες, ωστόσο, κύκλοι της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι η πρόταση θα είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τους κκ Γ. Δραγασάκη, Ν. Παππά, Ε. Τσακαλώτο, Γ. Χουλιαράκη και υποστηρικτική ομάδα απαρτιζόμενη από τεχνικά στελέχη.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού πηγές ανέφεραν ότι οι παρεμβάσεις θα είναι δημοσιονομικού και διοικητικού χαρακτήρα.

Τόνισαν ότι η Ελλάδα εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, όπως και για το ΕΚΑΣ και την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Οσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να αποδεχθεί το 1% έναντι του 0,75% που ήταν η τελευταία της πρόταση.

Η Αθήνα θεωρεί, επίσης, σημαντικές τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει το βάρος της ανταλλαγής ομολόγων της ΕΚΤ.

Όσον αφορά το χρέος η Αθήνα φέρεται να προσέρχεται με δυο προτάσεις στο τραπέζι:

  • 9μηνη χρηματοδότηση έως τον Μάρτιο του 2016
  •  Χρηματοδότηση έως το τέλος του 2018

Το μεγάλο παζάρι για τον ΦΠΑ - Οι δανειστές θέλουν 5,8 δισ. έσοδα

Την ίδια ώρα ο ΦΠΑ και οι τελικοί συντελεστές παραμένουν στο επίκεντρο του προβλήματος, καθώς, η Αθήνα βρίσκεται με το «μαχαίρι στο λαιμό» από τη στιγμή που οι Θεσμοί θέλουν έσοδα 5,8 δισ. ευρώ για να... πέσουν οι υπογραφές.

Για να βρει η κυβέρνηση «ζεστό» χρήμα ετοιμάζεται να αυξήσει λίγο τους συντελεστές του ΦΠΑ και να μεταφέρει κι άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες σε υψηλότερο συντελεστή. Το βασικό σενάριο είναι η αύξηση στους δύο πρώτους συντελεστές, σε σχέση με το τελευταίο σχέδιο:

  • ο υπερμειωμένος από το 6,5% θα πάει στο 7% κι αυτό συνεπάγεται επιβαρύνσεις σε φάρμακα, βιβλία, θέατρα.
  • ο μεσαίος θα πάει από το 12% στο 13% κι αυτό συνεπάγεται επιβαρύνσεις σε φρέσκα τρόφιμα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ξενοδοχεία, εστίαση.
  • ο υψηλός συντελεστής παραμένει στο 23% και θα υπάγονται επεξεργασμένα- συσκευασμένα τρόφιμα και όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες.

Αρκούν αυτά; Μάλλον όχι, αφού με τους πρώτους υπολογισμούς το σενάριο αυτό αφήνει ένα «κενό» τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με αυτά που ζητάνε οι δανειστές. Γι' αυτό υπάρχει και εναλλακτικό σενάριο. Τι προβλέπει αυτό; Πέρα από την αύξηση των δύο πρώτων συντελεστών, έχει μια ακόμα επιβάρυνση. Προβλέπει τη μετάταξη της εστίασης από το 13% στο 23%, δηλαδή εκεί που είχε βρεθεί το 2011.

Τι προσδοκά η κυβέρνηση από όλες αυτές τις αλλαγές:

  • Εάν καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές στο Αιγαίο θα μπουν στα κρατικά ταμεία περίπου 288 εκατ. ευρώ, αφού η εκτίμηση που υπάρχει στον Προϋπολογισμό (347 εκατ. ευρώ) χαρακτηρίζεται «φουσκωμένη».
  • Η μετάταξη της εστίασης στο 23% θα φέρει άλλα 150 εκατ. ευρώ, άρα ενώ δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στον Τουρισμό, δεν δίνει μεγάλες δημοσιονομικές ανάσες. Συν τοις άλλοις, ακόμα κι αυτές οι εκτιμήσεις μπορεί να αποδειχθούν φιλόδοξες, αφού η μείωση της κατανάλωσης και η συνήθης αύξηση της φοροδιαφυγής εκτιμάται ότι θα «ψαλιδίσουν» τα προσδοκώμενα έσοδα.
  • Η μεταφορά των ξενοδοχείων στο 13% προσθέτει άλλα 350 εκατ. ευρώ, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η ζήτηση θα παραμείνει ίδια, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ στα επεξεργασμένα τρόφιμα υπολογίζεται ότι μπορεί να φέρει άλλα 350 εκατ. ευρώ.

Φτάνουν αυτά; Μάλλον όχι αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές ζητάνε παρεμβάσεις στο ΦΠΑ που αγγίζουν τα 2,2 δισ ευρώ, έτσι ώστε να εισπραχθούν τελικά 1,8 δισ ευρώ, υπολογίζοντας «διαρροή» 20%. Υπενθυμίζεται ότι σε μια από τις τελευταίες εκθέσεις αξιολόγησης των δανειστών υπήρχε η επισήμανση ότι κάθε χρόνο ο Κρατικός Προϋπολογισμός χάνει έως και 10 δισ ευρώ λόγω πολυπλοκότητας του πλαισίου ΦΠΑ και φοροδιαφυγής. Τι ζητάνε για να πιαστούν οι στόχοι; Διακαής πόθος είναι η μεταφορά των λογαριασμών της ΔΕΗ στο 23%, με επιχείρημα ότι σε πολλές χώρες της Ε.Ε. η ενέργεια επιβαρύνεται με τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Προτάσεις-σοκ και για τους αγρότες

Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι αγρότες θα είναι ένας από τους κλάδους που θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα.

Στις προτάσεις των δανειστών υπάρχει και το αίτημα να καταργηθούν ειδικά προνόμια προς τους αγρότες.

Αρχικά, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, στόχος είναι να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης και να καταργηθεί ο φόρος 13% στο εισόδημα των αγροτών με ένα πιθανό σενάριο να αναφέρει ότι θα αυξηθεί στο 33%. Από το μέτρο αυτό προβλέπεται να εξοικονομηθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα εξετάζονται και περικοπές σε άλλα προνόμια όπως στο αγροτικό πετρέλαιο.

Συμφωνία ή τέλος στις 18 Ιουνίου

Σε ό,τι αφορά την συνολική πορεία της διαπραγμάτευσης, η Ελλάδα επιθυμεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, ενώ εκτιμάται ως σημαντική ημερομηνία η 18η Ιουνίου, ημέρα σύγκλησης του Eurogroup.

Η ημερομηνία αυτή αναδεικνύεται σε ορόσημο, καθώς, την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει με θέμα την Ελλάδα τόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, όσο και η Γερμανική Βουλή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βρυξέλλες συμφωνία διαπραγμάτευση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ