Παγιδευμένα στο «Terminal» του Παρισιού είναι εδώ και μέρες δυο μικρά κοριτσάκια - iefimerida.gr

Παγιδευμένα στο «Terminal» του Παρισιού είναι εδώ και μέρες δυο μικρά κοριτσάκια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο κοριτσάκια, μία 6χρονη από τη Γαλλία και μία 3χρονη από την Ακτή Ελεφαντοστού, κρατούνται εδώ και πολλές ημέρες χωρίς τους γονείς τους σε έναν χώρο του αεροδρομίου του Παρισιού Ρουασί.

Πρόκειται για χώρο όπου κρατούνται οι ταξιδιώτες που δεν φέρουν νόμιμα έγγραφα. Ηδη έχει ξεκινήσει διοικητική έρευνα για τη διαλεύκανση των υποθέσεών τους αλλά και κυβερνητική παρέμβαση. Σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ προέβη σε «συστάσεις» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι «η εξακρίβωση των στοιχείων θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, κυρίως διότι πρόκειται για μικρά παιδιά». Η Αντριάν, 6 ετών, πέρασε αυτήν την εβδομάδα τέσσερις ημέρες στην Ζώνη Αναμονής Προσώπων με εκκρεμείς υποθέσεις (ZAPI) και η Φάντα, 3 ετών και 9 μηνών, παραμένει στον ίδιο χώρο εδώ και πέντε ημέρες.

Σε αυτό το κτίριο του αεροδρομίου, όπου κρατούνται τα πρόσωπα που δε διαθέτουν νόμιμα έγγραφα και δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στη Γαλλία, τη φροντίδα των δύο παιδιών ανέλαβε το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού, επισήμανε ο υπουργός.

Εντούτοις, και στις δύο περιπτώσεις, ο Συνήγορος του Πολίτη -μία ανεξάρτητη αρχή που έχει επιφορτιστεί με το καθήκον να επιτηρεί και να επιβεβαιώνει το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών- ξεκίνησε έρευνα.
Στην περίπτωση της Φάντα, εκτιμάται ότι «η κράτησή της μοιάζει μη φυσιολογική». Για την Αντριάν υπάρχει η υπόνοια ότι πρόκειται για λάθος χειρισμό των αρχών.
Το περασμένο Σάββατο η μικρή, που ζει με τη γιαγιά της στο Καμερούν και ταξίδευε στη Γαλλία όπου διαμένει η μητέρα της, έφθασε στο Ρουασί. Αντί ωστόσο οι υπεύθυνοι να εντοπίσουν τους γονείς της την οδήγησαν στον χώρο αναμονής, καθώς οι αστυνομικοί έκριναν ότι η φωτογραφία στο διαβατήριό της, την οποία είχε τραβήξει πριν από ένα χρόνο, δεν της έμοιαζε.

Χρειάστηκαν τέσσερις ημέρες για να αφεθεί ελεύθερη, αφού εμφανίστηκε ενώπιον ενός δικαστή την Τρίτη. Εκείνος υπογράμμισε ότι «το σύνολο των στοιχείων της υπόθεσης» έρχεται σε αντίθεση με την εκδοχή των αστυνομικών περί πλαστού διαβατηρίου.
Η Αντριάν αναγνώρισε τη μητέρα της, τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στο δικαστήριο, και θυμόταν και την παλιά της δασκάλα, επισημαίνεται στην απόφαση.

«Δε νιώθουμε πλέον Γάλλοι και έχουμε την εντύπωση ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε πολίτης ξένης υπηκοότητας» δήλωσε η μητέρα της Αντριάν, Στεφανί Νγκατσά. Γεννηθείσα στη Γαλλία, δεν έχει παρά μία υπηκοότητα, τη γαλλική.
Η περίπτωση της Φάντα είναι πιο περίπλοκη: το παιδί έφθασε στη Γαλλία φέροντας πλαστό διαβατήριο, το οποίο είχε αγοράσει ο πατέρας της στην Ακτή Ελεφαντοστού. Ο ίδιος δε διέθετε επίσης νόμιμα έγγραφα. Οι αστυνομικοί την οδήγησαν στον χώρο αναμονής εωσότου εξακριβώσουν ότι επρόκειτο πράγματι για τον πατέρα της, ο οποίος τη συνόδευε, και ότι δεν είχε απαγάγει το παιδί.

«Στόχος ήταν να προστατεύσουμε το παιδί» επισήμανε το υπουργείο Εσωτερικών.
Ενα παιδί «δεν έχει καμία δουλειά σε έναν χώρο αναμονής» ανταπάντησε η Λορ Παλούν, της οργάνωσης Anafe, μία οργάνωση προάσπισης των μεταναστών.
Σύμφωνα με τις αρχές 342 ανήλικοι κρατήθηκαν στον χώρο αναμονής του αεροδρομίου Ροισί το 2013.
«Υπό το φως των νέων αυτών περιστατικών» ο Συνήγορος του Πολίτη τάσσεται εκ νέου υπέρ της απαγόρευσης, σε ολόκληρη την χώρα, της επιβολής στερητικών μέτρων για την ελευθερία των παιδιών των μεταναστών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αεροδρόμιο μετανάστες παιδιά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ