Ακόμη και οι ξένοι αναλυτές της αγοράς δεν περίμεναν την αποχώρηση του ΔΝΤ -Τι προβλέπουν - iefimerida.gr

Ακόμη και οι ξένοι αναλυτές της αγοράς δεν περίμεναν την αποχώρηση του ΔΝΤ -Τι προβλέπουν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακόμη και οι διεθνείς αναλυτές των αγορών, που λογικά έχουν εσωτερική πληροφόρηση, δεν γνώριζαν την απόφαση του ΔΝΤ να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις.

Τώρα, εκ των υστέρων, κρίνουν την απόφαση, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο εκπρόσωπος του Ταμείου απεικόνισε δημόσια τη διάσταση απόψεων με την Αθήνα.

Ο Ρόμπερτ Κουενζέλ της Daiwa Capital Markets αναφέρει πως αν στο επόμενο Eurogroup δεν υπάρξει κάποια απόφαση, τότε το Grexit θα επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής (στις 25-26 Ιουνίου).

Μένει να δούμε αν το τελεσίγραφο που έστειλαν οι πιστωτές είναι πραγματικό

Λέει χαρακτηριστικά: «Τα ανησυχητικά σημάδια συνωθούνται. Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τραβούν πολύ, καθώς η Ελλάδα δεν δείχνει να θέλει να υποχωρήσει από τις θέσεις της ως προς το συνταξιοδοτικό, τον ΦΠΑ και τη δημοσιονομική προσαρμογή. Μένει να δούμε αν το τελεσίγραφο που έστειλαν οι πιστωτές είναι πραγματικό και αν το επόμενο Eurogroup είναι το κρίσιμο deadline για την Ελλάδα. Μπορεί η Αθήνα μέχρι τώρα να έχει υποτιμήσει αυτά τα χρονικά όρια, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος που έχουν και οι δύο στενεύει – στην πραγματικότητα έχουν μόνο μία εβδομάδα μπροστά τους και να συμφωνήσουν σε μια επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος και να καταφέρει η Ελλάδα να πληρώσει τις δόσεις στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ μέσα στο καλοκαίρι. Τις επόμενες ημέρες δεν περιμένουμε μια απτή πρόοδο σε τεχνικό επίπεδο. Μόνο σε πολιτικό επίπεδο μπορεί να υπάρξει κάτι που θα οδηγήσει σε συμφωνία. Καθώς θα πλησιάζουμε προς την 30ή Ιουνίου, δεν διαφαίνεται κάποια διάθεση από πλευράς του ΔΝΤ να μετριάσει τη στάση του. Αντίθετα, αναμένεται να σκληρύνει κι άλλο».

Αναπάντεχη κίνηση

Από τη μεριά του, ο Μάικλ Χιούσον της CMC Market, με έδρα το Λονδίνο, σημείωνε: «Η ανακοίνωση του ΔΝΤ να αποχωρήσει από τη διαπραγμάτευση ήταν αναπάντεχη, όπως και ο τόνος που χρησιμοποιήθηκε στην ανακοίνωση που ήταν αρκετά επικριτικός. Η ετυμηγορία ότι οι διαφορές είναι μεγάλες έχει τη σημασία της. Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν υποχωρεί από τις θέσεις της σε σημαντικά θέματα (συνταξιοδοτικό, εργασιακά), σε συνδυασμό με τις διαδηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα την Πέμπτη, εξηγούν τη στάση του ΔΝΤ. Ακόμη και αν η Ελλάδα συμβιβαστεί με τα αιτήματα του ΔΝΤ, και πάλι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα καταφέρει να εφαρμόσει στην πράξη. Φαίνεται πως και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να μπλοφάρουν με τους Έλληνες να πιστεύουν πως οι ΗΠΑ θα πιέσουν κι άλλο τους Ευρωπαίους και ότι η Μέρκελ δεν θα επιτρέψει να συμβεί ένα Grexit που θα βλάψει το κοινό νόμισμα και θα σημάνει την αρχή της διάλυσής του».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ grexit Άνγκελα Μέρκελ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ